Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

Informacje - ciasto na wesele

gódka - 2012-06-13, 09:54
Temat postu: ciasto na wesele
a gdzie tanio można dostać dobre ciacho na wesele?
i również tort - ale taki prawdziwy tort z prawdziwej bitej śmietanki?

wie ktoś?:)

Basia - 2012-06-13, 10:15

Taki prawdziwy a nie "dmuchany" jak sprzedają np. w Edenie, robi firma Krajewski. Ale cenowo nie wiem jak wygląda na tle konkurencji. Polecam zajrzeć do sklepu firmowego na Barycz.
hajen - 2012-06-13, 11:44

Ja kupiłem wszystko w Edenie. Nie jestem specjalnym "smakoszem" i "degustatorem" ciast. Ważne, że nie były suche i były słodkie. Wszystkim smakowało bardzo. Minusem tortu w Edenie jest bardzo mały wybór jego dekoracji i ogólnego kształtu. Mimo wszystko z ciastem i tortem na 100 osób zamknęliśmy się w kwocie 1100zł.

Ponadto każda para dostała paczkę z ciastem na wynos i zostało ciasta po weselu (dwudniowym).

Pozdrawiam.

Bethi - 2012-06-13, 11:54

W Weronie mają bardzo dobre ciasto. A co do tortu to proponuję odwiedzić Cukiernię p. Małgorzaty Strzała.
A tak poza Wieluniem, w Sieradzu Cukiernia u Michalaka, ul. Broniewskiego 18. Duży wybór, liczne dekoracje na różne okazje.

Ewka87 - 2012-06-13, 18:51

Generalnie cukiernia Krajewskiego moim zdaniem ma bardzo smaczne ciasta. Nie są przesłodzone, ani sztuczne.
gódka - 2012-06-13, 19:39

dziękuję:)

zastanawiałam się wcześniej właśnie nad Krajewskim ewentualnie Gagatkiem, z tym że u tego drugiego ponoć ciężko-dużo zamówień...

:)

red - 2012-06-13, 23:21

Cenowo EDEN wydaje mi się bezkonkurencyjny. Ale nie każdy go lubi.
Najlepiej przed weselem przejechać po cukierniach i z każdej coś spróbować. A potem wybrać jakiś kompromis między ceną a jakością.
Ja byłem bardzo zadowolony z torta od Gagatka, chociaż nie był tani. Ale znajomym ta sama cukiernia zepsuła tort weselny.

jenusia - 2012-06-14, 08:45

red napisał/a:
Cenowo EDEN wydaje mi się bezkonkurencyjny. Ale nie każdy go lubi.
Dokładnie mnie chociażby dopłacili to nie chciałabym mieć ciasta z Edenu ;)
A może ciasto pieczone przez osoby prywatne? nie myśleliście o tym? Często wychodzi taniej a jest równie dobre jak nie lepsze

red - 2012-06-14, 11:19

jenusia napisał/a:
A może ciasto pieczone przez osoby prywatne? nie myśleliście o tym? Często wychodzi taniej a jest równie dobre jak nie lepsze
Ciasto robione przez osoby prywatne raczej nie wyjdzie taniej niż Eden. Ale jakość i smak zupełnie inne (czy lepsze to już kwestia gustu i smaku).
Polecam po prostu przejść po cukierniach i próbować, próbować, próbować...

Bethi - 2012-06-14, 11:59

A ja wam powiem, że ciasto domowe jest bez sztucznych dodatków do biszkoptu-który w torcie i ciastach z kremami to podstawa. Zrobienie blachy ciasta w domu to wydatek od kilku do kilkunastu złotych.serniki wychodzą drożej i ciasta z makiem, nigdałami.ale to i tak połowa tego co gotowa blacha ciasta, średnio mającą 1.50-2.20 kg. I wiadomo,że polepszaczy nie ma.
Marta - 2012-06-14, 16:53

jenusia napisał/a:
A może ciasto pieczone przez osoby prywatne? nie myśleliście o tym? Często wychodzi taniej a jest równie dobre jak nie lepsze


Większość szanujących się lokali nie pozwala na wstawienie 'swoich' ciast.

hajen - 2012-06-14, 17:16

Co onacza "szanujących"? :D
Marta - 2012-06-14, 17:18

Mam na myśli takie lokale, które nie chcą mieć na głowie sanepidu i szanują swoich klientów oraz ich gości.
hajen - 2012-06-14, 17:20

A skad wiedza, ktore ciasto jest domowe, a ktore kupione? Przeciez mozna wstawic ciasta z zewnatrz i nikt nie sprawdza rachunków :)
Marta - 2012-06-14, 17:33

hajen, a jak goście załapią salmonellę a ciasto było wstawione swoje, a nie z cukierni to myślisz że kto poniesie konsekwencje?
Bethi - 2012-06-14, 17:58

A salmonella od czego jest? Od tego, że w cukierni jak jest dużo pracy to się o pracy to nie dba czy będzie higienicznie bez bakterii czy nie. Byle, żeby produkcja szła. I to nie zależy od renomy Cukierni tylko od złych nawyków pracowników! (Tak dla jasności) Osoba prywatna jaja myje, do ciasta daje się schłodzone, nie z temperatury pokojowej. Mąką jest przesiana, żeby ciasto było lekkie, a nie gniot. Blacha cała wyłożona papierem, a nie tylko dłuższe boki.bo taki szeroki jest papier pergaminowy dla cukierni. Zróbcie ciasto na śmietanie, i trzymane dobę w blaszce, którą nie jest cała w papierze, to na tych bokach, gdzie jest bez papieru śmietana jest szara! A w przypadku owoców wiśni po 3 dniach jest pleśń.
I jeszcze taka informacja: cukiernie biszkopty pieką w czwartki, w piątek robią gotowe ciasto. W sobote, zważone i spakowane jedzie na imprezę, gdzie jest podawane przez dwa dni, w przypadku wesel i poprawin i w poniedziałek już mało smaczne. Co do sernika to musi dobę odstać, żeby kruche ciasto na spodzie zrobiło się delikatne od serowej masy. W ciastach z makiem jak mak będzie źle sparzony, to będzie czuć w smaku, że jest na pół surowy. Więc wybór zależy od osoby. A ciasta ze stabilizatorem owocowymi są praktycznie jednakowe, poza kolorem, owocowym posmakiem i dekoracją z wierzchu.

karcia - 2012-06-18, 19:27

Dobre ciasta piecze też Piekarnia WIKTOR z Turowa.

Spróbowałam, smakowało bardzo. :)

Bethi - 2012-06-19, 09:35

karcia napisał/a:
Dobre ciasta piecze też Piekarnia WIKTOR z Turowa.

Spróbowałam, smakowało bardzo. :)

Ja też spróbowałam i również smakowało. Jedna z tych, które mogę polecić obok M. Strzały.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group