|
Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia
|
|
Sport / Moda / Kuchnia / Uroda / Zdrowie - Potrawy wigilijne i świąteczne
Ferbik - 2007-12-26, 00:28 Temat postu: Potrawy wigilijne i świąteczne Podzielcie się, co mieliście na wigilię, co macie na święta w swoim jadłospisie
Np. ja w wigilię miałem jak zawsze tradycyjnie jak co roku barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi grzybkami i kapustą, ziemniaczki gotowane w mundurkach a następnie smażone z cebulką w talarkach i karpia Do tego kompot z szuszu obowiązkowo
Na święta rosółek, zrazy, babka, makowiec Zobaczymy co jutro na obiad
bob_mistrz - 2007-12-26, 00:51
Wigilia: barszcz czerwony z uszkami (kapusta, grzyby), karpik, ziemniaki (ja osobiście ryż), kapusta z grochem i grzybkami (mniamniusia ), kompot.
Święta: makówki, duuużo ciast i śleeeeedzie
ourson - 2007-12-26, 10:55
w tym roku we Wrocławiu więc trochę inaczej niż w Wieluniu... Barszczyk, uszka, kapusta z grzybami, karp, śledzie, kompot z suszu W Wieluniu zwykle jest jeszcze zupa grzybowa, ziemniaki i zupa śledziowa, kapusta z grochem...
Paulina - 2007-12-26, 12:01
No więc grzybowa z makaronem, czerwony barszczyk z uszkami, kapusta z grochem, karpi pstrąg smazony, kompot z suszu, śledzie w oleju.
A obiad swiateczny to zupki te same , ziemniaczki roladki z pysznym sosikiem, paszteciki, bigos, sałatki
I oczywiście duzo ciasta, cukierków i owoców
Jak ja kocham święta
akirus - 2007-12-26, 12:10
wigila (po raz pierwszy u mnie ) - grzybowa z makaronem, barszczyk, pierogi z grzybami, kompot z suszu, śledzie, ryba po grecku, karp, ciasto i owoce.
wczoraj u teściowej więc rosół, duuużo surówki i mięsko różnego rodzaju, a na deser kawa i pyszne ciasta i cukierki i owoce mhhhmmm
Chudyy - 2007-12-26, 15:09
U mnie Kompot z suszu z makaronem, grzybowa, barszcz z uszkami, karpik , ziemniaki kapusta z grochem. To w wigilię
W Boże Narodzenie w sumie jedliśmy to co zostało z wigilii + krokiety z barszczem a i salatka warzywna. Dzisiaj za to gotowana kurka, ziemniaki kapusta z grochem i bigos.
daff - 2007-12-26, 22:48
hmmm od czego zacząć?
wigilia: kompot z suszonych owoców z makaronem, rosół z karpia z grzankami, zupa grzybowa z naleśnikami, kapusta z grzybami, śledzie w śmietanie i śledzie na słodko z rodzynkami, naleśniki z kapusta i grzybami, no i oczywiście karp
I i II dzień świat: czego dusza zapragnie aż do przejedzenia
jestsuper - 2007-12-27, 13:49
wigilia: barszcz z uszkami, panga, amur kapusta z grochem, sos grzybowy,
święta: duużo mięska, sałatek, ciasta, przystawek, wędlinek i owoców, brzuchy pełne
raulmanka - 2007-12-27, 15:07
a u mnie w domu tradycja od lat ta sama... 24grudnia jemy bardzo delikatne śniadanie (np jajko, kromkę chleba, herbatę), kolacja wigilijna zaczyna się około 17nastej (dlatego wszyscy zdąża już być porządnie głodni) i kolejno potrawy wyglądają tak: kompot z suszonych owoców z makaronem, ryż z cynamonem na słodko, zupa rybna, kapusta na słodko, kapusta z grochem, barszcz czerwony z uszkami, barszcz grzybowy z krokietami, zupa śledziowa z ziemniakami i sosem grzybowym, karp (co dwa lata jest też kutia)
I dzień świąt- najczęściej to co z wigilii pozostało:)
II dzień świąt-rosół z makaronem, kluski śląskie +jakieś mięso+ surówka+ kompot
a do tego oczywiście piernik, makowiec, sernik, orzechowiec, ciastka (wszystko pieczone, nic kupowane )... jakieś sałatki, galaretki, wędliny, owoce... itp
generalnie II dnia już nikt nie ma na nic siły prócz mojego brata...który na wigilijnego karpia zawsze ma ochotę i zawsze znajdzie miejsce
[ Dodano: 2007-12-27, 15:08 ]
aha, warto dodać że uszka są z przepisu mojej prababci jeszcze;) nadziewane kaszą, grzybami i kapustą.... pyszności
|
|