|
Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia
|
|
Sport / Moda / Kuchnia / Uroda / Zdrowie - Propozycje kulinarne
Ferbik - 2006-01-09, 19:07 Temat postu: Propozycje kulinarne W tym temacie zamieszczamy polecane przez was propozycje kulinarne
To ja pierwszy Ostatnio zrobilem salatke gyros z chlebem pita Salatka wyszla super, ale zamiast przyprawy Gyros Kotanyi polecam taka sama tylko z Prymata.
Co do chleba, wyszedl troche suchy, eksperymentowalem i juz wiem jak zrobic, zeby wyszedl lekko wilgotny i nie przypalony.
SALATKA GYROS
Składniki:
• kapusta pekinska srednia
• majonez (najlepiej kielecki, jest rzadszy niz konkurencyjne)
• ketchup
• przyprawa gyros "Prymat"
• papryka surowa
• kukurydza
• ogorki konserwowe
• cebulka (biala i czerwona)
• mieso (moze byc drobno pokrojony filet z kurczaka lub karkowka - ja robilem z kurczaka)
Rabota:
Miesko podsmazyc z przyprawa Gyros. Odstawic do ostygniecia. Wylozyc dno mieskiem, zasypac posiekana wedle uznania cebulka. Pozniej pokrojone w kostke ogorki, paprykaNastepnie drobno poszatkowac kapuste i wsypac warstwe do miski. Na kapuste dajemy cienka warstwe majonezu i ketchupu. Pozniej warstwa kukurydzy, Na to znów kapusta. Warstwy majonezu i ketchupu mozna dawac wedle uznania miedzy warstwami, ale nie wolno przesadzic.
CHLEBEK PITA
Składniki:
- 15 g drozdzy,
- 250 ml cieplej wody,
- szczypta cukru,
- 0.5 kg mąki pszennej,
- lyzeczka soli,
- 2-3 łyzki oleju a najlepiej oliwy.
Rabota:
Drozdze utrzec z cukrem, wymieszac z polowa cieplej wody, odstawic na 10 min w cieple miejsce. Make, cukier i sol wymieszac w misce, zrobic lej, wlacz rozczyn i wymieszac, uzupelnic reszta wody, wymieszac drewniana lyzka, dodac olej. Mieszac tak i dodawac wody lub maki zeby ciasto nie zostawalo na lyzce tylko w misce, lecz dajace sie wygniatac. Na stolnicy wysypanej maka wyrabiać ciasto rekami przez 8-10min, posypując stolnicę maka.
Po wyrobieniu wlozyc do miski wysmarowanej olejem, wierzch ciasta posmarowac tluszczem, odstawic w cieple miejsce na 1,5 godziny, aby podwoilo swą objętosc. Wyłozyc ciasto na stolnice posypaną maka i wygniatac ok 2 min.
Podzielic ciasto na kawalki wielkosci malego ziemniaka, rozwalkowac na placki grubosci ok 0,5 cm. Placki ulozyc na czystej sciereczce posypanej maka, przykryc druga, pozostawic na 30 min. Piekarnik rozgrzac do temperatury 250*C, po 20 min wstawic do niego posmarowane olejem plytkie blaszki do pieczenia ciastek (uwazac by olej nie przypalil sie) po 5 min wyjac.
Na blaszki klasc placki w ostepach 2cm, lekko posmarowac je zwilzonym pedzelkiem, wstawic do piekarnika, piec 6-10 min (najlepiej pilnowac, zeby sie nie zjaraly ). Placki zwilza sie woda, aby nie zrumienily sie.
Chlebki powinny być białe i miękkie.
Zycze smacznego Bo mnie bardzo smakowalo Do tego polecam Cole z cytrynka, badz ciepla herbatke
Marta - 2006-01-09, 22:21
Ahhh gyros, pychotka... Jadłam i również polecam
Jaro - 2006-01-10, 11:08 Temat postu: Szkrzydełka w miodzie. Najpierw robimy swoistą marynade, w której skład wchodzą:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
2 łyżki czystej wódki
1/2 łyżeczki imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarke
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki miodu
100 ml. bulionu (najlepiej rosół, który został nam z obgotowywania skrzydeł
Skrzydełka dzielimy na trzy części.
Zalewamy zimną wodą i gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy rosół, którego 100 ml. wykorzystujemy właśnie do marynady, wlewając go jak jest jeszcze gorący, wtedy miód rozpuści się błyskawicznie.
Skrzydełka zalewamy marynadą i dusimy przez 30 minut.
W/w przepis stosujemy na jeden kilogram skrzydeł.
Aby się dwie osoby najadły polecam kupić dwa kilogramy
Polecam kiedyś zrobić, są bardzo wyśmienite
Jaro - 2006-01-14, 13:15
No nic zamieszczem kolejny przepis, tym razem na Solanke.
Składniki:
- 1,5 l wywaru z kości, kawałka selera i 1 pietruszki,
- 30 dkg mięsa wołowego,
- 2 parówki,
- 10 dkg szynki,
- 10 dkg nerki,
- 3 ogórki kiszone,
- 10 dkg kaparów,
- 5 dkg oliwek,
- 2-3 cebule,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 10 dkg śmietany (12%, ale może być bardziej tłusta, jeśli lubicie),
- 1 łyżka masła,
- 1/2 cytryny,
- ziele angielskie, listek laurowy,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki.
Jak przyrządzić?
1) Do wywaru z kości wkładamy mięso i szynkę. Gotujemy do miękkości. Nerkę gotujemy oddzielnie. Mięso i szynkę po ugotowaniu kroimy na słupki. Parówki kroimy na plasterki. Nerki na cienkie plasterki. Wywar z mięsa przecedzamy. Wkładamy do niego z powrotem pokrojone mięsa.
2) Na maśle smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy będzie szklista dodajemy koncentrat pomidorowy i razem przesmażamy. Wkładamy ją do gotującego się wywaru z mięsem.
3) Ogórki obieramy ze skóry, dzielimy wzdłuż, wycinamy pestki i kroimy na plasterki grubości ok. 5 mm. Kapary przepłukujemy i przebieramy. Wkładamy do wywaru. Oliwki kroimy na nieco mniejsze części. Połowę wkładamy do wywaru. Dodajemy przyprawy (uważając na ilość soli) i gotujemy ok 15 min.
4) Po tym czasie zupę doprawiamy śmietaną. Do kubeczka wlewamy nieco zupy i rozprowadzamy śmietaną. Wrzucamy resztę oliwek. Pora na spróbowanie. Ja nieraz dodaję jeszcze nieco soli i odrobinę cukru. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego.
BTW. Może teraz ktoś z Was zamieści tu przepis na coś apetycznego
cogito - 2006-01-14, 23:28
Krótki przepis na coś smacznego.
Suchy chleb posmarowny smalcem ze skwarkami i cebulką.
Taką pychotą zajadają się Niemcy na ludowych festynach, których jest tam bardzo dużo, aż im ślinka cieknie.
Proste - być może niezdrowe - ale naturalne i bez konserwantów.
Ferbik - 2006-01-14, 23:35
cogito, do twojego przepisu dodam jeszcze ogorka kiszonego i piwko (najlepiej grzane z gozdzikami)
daff - 2006-01-16, 15:25
Jesli chodzi o cos co dobrze smakuje z pifkirm, to polecam paste z żółtego sera i czosnku (dobre zwlaszcza dla przeziebionych- specjalnośc mojej kuzynki):
kostka żółtego sera
pół główki czosnku ( zreszta jak kto lubi, mniej lub wiecej)
sól i pieprz do smaku
majonez
ser ucieramy na drobnej tartce, czosneczek wyciskamy, przyprawiamy i wzystko mieszamy z majonezem, tak zeby sie trzymalo kupy potem na troche do lodowki (musi sie przegryzc) i najlepiej smarowac malutkie kromeczki, np z bagietki, ewentualnie pieczywo kruche
rewelacyjna zagrycha do piweczka badz winka grzanego
mniam
Jaro - 2006-02-18, 01:31
Kolejną propozycją kulinarną, którą zaproponuję będzie ser camembert zapiekany, podawany z brzoskwinią i żurawiną.
Potrzebne składniki:
- Ser Camembert (najlepszy według mnie - tartar)
- bułka tarta
- jajko,
- brzoskwinie w syropie
- żurawina
Ser wyjmujemy z opakowania i obtaczamy w jajku a następnie w bułce, po czym wrzucamy na głęboki olej.
Najlepiej smażyć go we frytkownicy, jeśli jej nie posiadamy to w garnku.
W między czasie szykujemy połówkę brzoskwini, jak ktoś lubi mogą być nawet dwie , w którą to nakładamy łyżeczką żurawinę.
Gdy widzimy, że ser jest już ładnie zarumieniony, znaczy to, że jest już gotowy do spożycia.
Wyjmujemy go na talerz, na którym wcześniej położyliśmy brzoskwinie, w której w środku jest żurawinka
Smacznego
Malinka - 2006-03-01, 20:48
Chyba to jest dział i temat dla mnie..bedę musiała napisać parę interesujących przepisów..
Łukasz - 2006-03-02, 19:42
Ja mam coś prostszego: Masło czosnkowe
Do pół kostki masła wrzucamy dwa ząbki drobno posiekanego czosnku. Dodajemy zioła/pietruszkę wedle woli i wszystko dokładnie mieszamy. Proste i smaczne a jakie przy tym zdrowe.
atos - 2006-03-03, 12:13
hm... tyle tu dobroci.ja zaproponuje coś takiego jak widziałem we Francji w kanajpie serowej.
potrzebujemy tylko naczynie metalowe z podgrzewaczem i zaczynamy.
tam akurat było to 12 ale z 3-4 rodzaje sera drobno ucieramy i wrzucamy do podgrzewacza.całość podgrzewamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia sera.póżniej tylko utrzymujemy temperature.tostowym chlebkiem wybieramy z naczynia serek i mniam..... spróbujcie
prawda jest taka że im więcej gatunków sera tym ciekawszy smak więc życze smacznego
tam jeszcze były jakieś przyprawy ale niestety ciężko mi powiedzieć co to było ale ja do(ż)rzucałem troche oregano i było całkiem mniamnuśne
Stawaj spacje po kropce - Basia
Łukasz - 2006-03-07, 18:31
atos napisał/a: | widziałem we francji w kanajpie serowej... naczynie metalowe z podgrzewaczem... póżniej tylko utrzymujemy temperature. |
Tylko trzeba mieć jakiś specjalny podgrzewacz a nie wszyscy dysponują tak wyszukanym sprzętem. W innych warunkach uczta przy kuchence gazowej jakoś niezbyt pasuje do francuzkiej kuchni.
daff - 2006-03-07, 20:14
Łukasz napisał/a: | Tylko trzeba mieć jakiś specjalny podgrzewacz |
eeee, zwykly gar do fondue
dobre z odrobinka winka
Angel - 2006-04-06, 22:47 Temat postu: Pyszności TARTA Z OWOCAMI
SKŁADNIKI
25 dag mąki
2 łyzki oleju
pół kostki margaryny lub masła
1/4 szklanki H2O
garść truskawek
2 owoce kiwi
2 plastry ananasa
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsyp mąkę i wrzuć zimne masło. Posiekaj je nożem tak, by grudki otoczyły się mąką. Dodaj olej, szczyptę soli i szybko wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na 2 godziny. Formę do tarty wysmaruj masłem i rozłóż ciasto. Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz ok 30-40 minut. Gdy tarta wystygnie, udekoruj ją owocami. Możesz je zalać galaretką (ale uwaga: musi być zimna).
BON APPéTIT!
Zainspirowana maratonem po cukierniach
Dominika - 2006-04-07, 11:25
Angel napisał/a: |
Zainspirowana maratonem po cukierniach |
hihi, to jest to co Tygryski lubią najbardziej. a jak ładnie wczoraj jadłysmy ptysia z Panną Anną.... najlepiej krem smakował z noska
Angel - 2006-04-07, 18:59
Dominika napisał/a: | a jak ładnie wczoraj jadłysmy ptysia z Panną Anną.... najlepiej krem smakował z noska | no taaaaak to był piękny dzień rajd po cukierniach i rajd po instytucie czterokołowcem hehehe:P
SAŁATKA CAPRESE
[shadow=green]SKŁADNIKI[/shadow]
1 kulka sera mozzarella
1 duży lub dwa małe pomidory
świeża bazylia
oliwa
ocet winny <lub niewinny sprawa prokuratora> lub balsamiczny <nie mylić z Balsmamem Pomorskim>
sól i pieprz
[shadow=red]PRZYGOTOWANIE[/shadow]
Pomidory pokrój w niezbyt cienkie plastry, podobnie postąp z mozzarellą. Plastry pomidora ułóż obok siebie na talerzu. Na pomidory połóż plastry mozzarelli. Oliwę wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Powstałym sosem polej pomidory i mozzarellę. Całośc posyp świeżą bazylią.
SMACZNEGO!
Dominika - 2006-04-08, 09:36
Aniołku daj mi przepis na te placuszki jabłkowe Pokshyfovej .
Jaro - 2006-04-08, 09:41
Angel, scaliłem Twój temat do tego, ponieważ jak widać wątek propozycji kulinarnych był już dawno zaczęty.
BTW. SAŁATKA CAPRESE, jest przepyszna
Angel - 2006-04-08, 14:25
Dominika napisał/a: | Aniołku daj mi przepis na te placuszki jabłkowe Pokshyfovej . |
Tutaj mam Ci go napisać?? Ja się zapytać muszę, czy zostanę upoważniona do zamieszczania go publicznie
Jaro napisał/a: | Angel, scaliłem Twój temat do tego, ponieważ jak widać wątek
propozycji kulinarnych był już dawno zaczęty. |
Dziękuję i przepraszam
KaSiUlKa - 2006-04-14, 15:08
Racuchy piwne z jabłkami
# 25 dag mąki
# 1/2 łyżeczki soli
# 2 jajka
# 3 łyżki oliwy
# 1 szklanka ciemnego piwa
# 4 jabłka
# cynamon
# cukier puder
# olej do smażenia
Mąkę wymieszać z solą i przesiać do miski. Żółtka ubić z oliwą, dodać do mąki i ymieszać. Powoli wlewać piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę z ciastem przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do napęcznienia. Jabłka obrac, umyc, usuń gniazda nasienne i pokroić w plastry. Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z piwnym ciastem. Robić to ostrożnie,aby piana nie opadła, bo to dzięki niej racuchy są puszyste. Plastry jabłek zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SmAcZnEgO
Ryfka - 2006-04-25, 19:21
"Ser wyjmujemy z opakowania i optaczamy" czy ser można optaczyć, optoczyć , czy może obtoczyć ? to pytanie do Jaro
Sorry, ale nie mogłam sie powstrzymać
Jaro - 2006-04-26, 09:22
Ryfka, jak już mnie łapiesz na literówki to cytuj moje wcześniejsze wypowiedzi, to taka prośba na przyszłość.
Błąd poprawiłem.
Lesiu - 2006-04-26, 22:08
Przepis na wspomnienie wczorajszego dnia
0,7 l wódki czystej
jeden słoik ogórków
0,5 l piwa
Wódke wypić najlepiej samemu i przegryźć ogórkami ze słoika.
Następnie popić piwem . (tkz. utwalacz)
Efekt gwarantowany ...
Jaro - 2006-04-27, 10:43
Lesiu, ale to połączenie poezji z muzyką, nie odbiegajmy od tematu
Jaro - 2007-08-02, 09:58
Odświeżam temat:
Sałatka z marynowanym łososiem i groszkiem
Nie masz czasu na gotowanie - to nie jest usprawiedliwienie, by jeść byle co.
Szybko możesz przyrządzić zdrowy letni posiłek. Wracając z pracy, kup łososia i warzywa. Wystarczy kilka minut, by wyczarować z nich smaczne i pożywne danie po czym zasiąść wygodnie przed komputerem i przenieść się do strony www.wielun.biz
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 20 minut
Składniki: żółta papryka, czerwona papryka, mała cukinia, 25 dag pomidorków koktajlowych, 10 dag groszku cukrowego, 10 dag wędzonego łososia, 2 gałązki koperku
Na bazyliowy winegret: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka pesto, ząbek czosnku, sól, pieprz
Na sos wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, pesto i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Plasterki łososia posmarować sosem, chłodzić 20 min. Paprykę oczyścić, żółtą pokroić w krótkie paseczki, a czerwoną w drobną kostkę. Z cukinii odciąć końce i karbowanym nożem pokroić ją na nieco grubsze plasterki. Plastry cukinii i strączki groszku obgotowywać 2-3 min w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą i osączyć. Pomidorki pokroić. Warzywa polać resztą sosu i ostrożnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zwinięte plasterki zamarynowanego łososia. Posypać koperkiem.
Smacznego
jenusia - 2007-08-02, 10:10 Temat postu: Sałatka z makaronu ryżowego -ok 200-250 g makaronu ryżowego
- świeży ogórek wielkości sklepowych "węży"
- 30 dkg kiełbasy drobiowej
- puszka fasoli czerwonej
- trochę startego sera żółtego
- groszek bądź kukurydza w zależności od upodobań
-majonez
- sól, pieprz
Makaron ugotować, poczekać aż ostygnie. Ogórka i kiełbasę pokroić w kostkę. Dodać resztę składników wymieszać z makaronem. Doprawić przyprawami i majonezem.
Smacznego
daff - 2007-08-02, 10:31
sałatka z Tortellini (mniam)
1 paczka Tortellini
1 por
1 ogórek
sól, pieprz
majonez
Por pokroić w drobne plasterki, posolić i odstawić na kilka minut, żeby zmiękł.
Tortellini ugotować w osolonej wodzie, ogórka pokroić w kostkę, dodać i wymieszać składniki, dodać majonezu, doprawić sola i pieprzem do smaku i wcinać, aż sie uszy będą trzęsły
Basia - 2007-08-02, 13:56
daff napisał/a: | sałatka z Tortellini (mniam)
1 paczka Tortellini
1 por
1 ogórek
sól, pieprz
majonez
Por pokroić w drobne plasterki, posolić i odstawić na kilka minut, żeby zmiękł.
Tortellini ugotować w osolonej wodzie, ogórka pokroić w kostkę, dodać i wymieszać składniki, dodać majonezu, doprawić sola i pieprzem do smaku i wcinać, aż sie uszy będą trzęsły |
można również dodać drobno pokrojonego pomidora i np paprykę
raulmanka - 2007-08-02, 15:29
to ja o mojej włoskiej sałatce napiszę w takim razie
porwana na strzępy sałata
pomidory pokrojone na 'ósemki'
oliwki
mozzarella pokrojona w kostkę
zielony ogórek pokrojony w plastry
do tego sos vinegret albo włoski do sałatek;)
proporcje to się daje na oko i tyle;)
smacznego
Tomek - 2007-08-02, 17:05
Jaro napisał/a: | Angel, scaliłem Twój temat do tego, ponieważ jak widać wątek propozycji kulinarnych był już dawno zaczęty.
BTW. SAŁATKA CAPRESE, jest przepyszna |
Również uwielbiam, nie ma tygodnia, gdzie bym takiej nie zjadł
Z dań prostych podam wam mój przepis na frytki
Potrzebne są frytki , przyprawa do frytek lub ziemniaków (np. Kamis), sól, pieprz, ostry ketchup i majonez.
Frytki smażę na dużej patelni, są wtedy fajnie lekko przypieczone, oczywiście zdrowa oliwa z oliwek. Za to ogień musi być duży. Po 2-3 minutach frytki obsypuję obficie przyprawą do frytek i dodaję (tu wedle uznania) również sól i pieprz, smażę niemal cały czas mieszając. Kiedy już są gotowe (spróbować!), wywalam na talerz i polewam dużą ilością ketchupu (bez obaw, zdrowy jest!) i dodaję parę łyżeczek majonezu, tak, żeby się wymieszał z ketchupem
Dodam, że każdy kto spróbuje moich frytków nie ma już ochoty na żadne inne, to naprawdę zupełnie inny smak!
raulmanka - 2007-08-02, 17:31
Tomek napisał/a: | Dodam, że każdy kto spróbuje moich frytków nie ma już ochoty na żadne inne, to naprawdę zupełnie inny smak! |
w tym momencie wrobiłeś się Tomeczku to kiedy wpadasz do stolicy zrobić frytki? ehh..uwielbiam ketchup z majonezem... mmm...delicje
Basia - 2007-08-02, 17:36
jedyne co mi się aktualnie przypomina to "mniej kaloryczny gyros"
pierś z kurczaka pokrojona w małe kawałki zamarynowana w przyprawie do kurczaka np. Złocistej Kamis, smażona na patelni
sos tzatziki: serek wieluński sernikowo-kanapkowy, trochę jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku i pół ogórka (może być kiszony)
sałatka: pekińska, pomidor, papryka czerwona i żółta, ogórek, kukurydza z puszki ( pokroić, zmieszać i dodać sos vinegret lub inny wg uznania
do miseczki (1 porcja) wrzucić na spód kurczaka, polać tzatziki na to sałatka i wuaa laaa
smacznego
glizda - 2007-08-02, 18:12
A ja wrzucę coś dla miłosników sledzi
Śledzie w zalewie pomidorowej
ok 30 dag matiasów, które pokroić w cząastki
2 cebule pokroić w talarki i sparzyć
Zalewa:
4 łyżki octu
7 łyzek oliwy
6 łyżek wody
1 lub 2 łyżki cukru
3 łyzki przecieru pomidorowego
3 liscie laurowe
3 ziarenkaa ziela angielskiego
Całość zalewy należy zagotować, następnie osstudzić i jak będzie zimne to zalać śledzie z cebulą.
Smacznego
Mam wiele przepisów dotyczących sledzi uwielbiam je mniam
Magduś - 2007-08-03, 15:00
Polecam pitę z kurczakiem, pomidorem, ogórkiem (czy tam innym wkładem, kto jak woli ) i sosem czosnkowym.
www.pitta.pl
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, doprawiamy Delikatem do drobiu i smażymy. Bułeczkę wkładamy na trochę do mikrofalówki, a następnie upychamy ją kurczakiem i np. wcześniej wspomnianym pokrojonym pomidorem i ogórkiem.
Sos czosnkowy:
- pół szklanki śmietany/szklanka (ja i tak wszystkie składniki daję na "oko")
- 3 łyżki majonezu/5 łyżek
- trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
- ząbek/2 ząbki czosnku (może być ten w kostkach Knorra lub nawet granulowany)
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Szybko i pysznie.
Panterka - 2007-08-03, 20:22
Sałatka z tuńczyka - szybko i smacznie
puszka tuńczyka
puszka kukurydzy
3 jajka
majonez
jajka ugotować i rozgnieść. Następnie połączyć z kukurydza i odsączonym z sosu tuńczykiem, doprawić i dodać majonez. Wszystko wymieszać. Smacznego
glizda - 2007-08-03, 20:30
panterka ja do tej sałatki ddodaję jeszcze ryz, cebulę i zieloną pietruszkę
I takze jest smaczna
Panterka - 2007-08-03, 20:33
Dzięki glizda, sprobuję jak będę robić następnym razem
raulmanka - 2007-08-03, 20:57
ja też robię tak jak glizda pychotka..i szybciutko
renia - 2007-08-03, 21:23
odbiegajac troche od pysznych sałatek polecam cukinie
(w garnku) na oleju smazymy troche cebulki(do zezłocenia sie),cukinie kroimy w kostke i wrzucamy do garnka.Po zmiekczeniu dolewamy troche wody i mleka,zagotowujemy i gotowe.Cukinie mozna podac z makaronem lub ryzem Smacznego
jenusia - 2007-08-04, 08:53
a ja do cukinie dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę. Również dobre
Jaro - 2007-08-04, 11:52
Na tę porę, kiedy warzywa są niedrogie polecam również najbardziej znane u nas węgierskie danie jakim jest leczo.
Ja podaje je w dwóch wersjach, z mięsem i bez mięsa ale za to z dodatkiem cukini.
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
3 czerwone papryki
2 zielone lub żółte papryki
3 duże cebule
pół kilograma mięsistych pomidorów
30 dag cukin
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
Dla wersji z mięsem: 0,5 kg. dobrej kiełbasy (ja stosuję głogowską)
Przyrzadzanie:
Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z nasion, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dusić na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut. Pomidory gotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku, a następnie obrać ze skórki. Pokroić niezbyt drobno i dodać do duszących się warzyw. Wrzucić też pokrojoną w kostkę cukinię. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą słodką paprykę oraz doprawić solą.
Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna.
Dla wersji z mięsem: Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do reszty składników.
Podawać z ciepłą bagietką i kieliszkiem czerwonego, węgierskiego wina
Palce lizać
olka:) - 2007-08-04, 13:17
mmm leczo moja mama robi raz w tygodniu pycha
glizda - 2007-08-09, 19:56
Miałam już nie wrzucać żadnego przepisu, ale co tam
Proponuje coś szybkiego i łatwego do przygotowania. Danie z kurczaczka
1 pierś z kurczaka
1 opakowaanie ryzu
1 opakowanie "Warzyw z patelni" Hortexu
1 kostka rosołowa drobiowa
przyprawa curry
sól
pieprz
Ryż ugotować wdług przepisu. Pierś pokroić w kostkę obtoczyć w curry, posolic , popieprzyć. Usmażyć na oleju. Do rondla wać troszkę oleju, wrzucić warzywa i podlać rosołem z kostki. Dusić je do miękkości i wyparowania rosołu.Gdy rosól wyparuje połaczyć ze sobą warzywa, usmażoną pierś i ugotowany ryż. Doprawić do smaku.
Życzę smacznego
yampress - 2007-08-09, 21:43
może ktoś zarzuci przepis na swoją ulubiona pizza
Ecomarta - 2007-08-10, 06:43
To ja podam dobrą, odpowiednią przy grilu i bez grila sałatke z makaronem z sosem czosnkowym.
- 1 opakowanie makaronu tortellini-z mięsem lub grzybami jak kto woli
-świeże ogórki
-świeże pomidory
-śmietana, majonez
- czosnek lub kostka czosnkowa
-oregano
Makaron ugotować pokroić ogórki i pomidory
Sos: połączyć śmietanę i majonez, dodać czosnek i oregano - wlać do sałatki i...smacznego
akirus - 2007-08-10, 15:07
no to jak na grila to i deser może być (a bez grilla w piekarniku )
potrzebujemy: duże jabłka (około 6 szt)
dżem wiśniowy
rodzynki namoczone w rumie
cynamon (ile kto lubi)
dżem, rodzynki i cynamon mieszamy, z jabłek wykrawamy środek z pestkami i nadziewamy dżemem, każde jabłko owijamy w folię i pieczemy na grillu aż będą miękkie
pyyycha
Paulina - 2007-08-11, 11:45
pyszne ciacho polecam
Biszkopt: 4 jajka, 1 szkl. maki, 3/4 szkl. cukru, 1/2 proszku do pieczenia.
Upiec 1 placek przekroic na pół.
Masa jabłkowa: 3/4 kg jabłek, 2 galaretki cytrynowe.
Uprażyć jabłka , wlać jedna galeretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody
Krem: 1 budyń śmietankowy. 125 dkg masła.
Utrzeć masło z ugotowanym, wystudzonym budyniem.
UKŁADAĆ WARSTWY:
1. ciasto nasączone drugą galaretką,
2. masa jabłkowa,
WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 2 GODZINY,
na to :
3. warstwa kremu,
4. ciasto nasączone galaretką,
5. krem, owoce.
Przepis wyprobowany pyszne mniamm
I jeszcze szybki przepis na makaron
Makaron gotujemy al dente (świderki albo rurki). W tym czasie podsmażamy na maśle kurki, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek przeciśniety przez praske i po chwili śmietanę.
Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, dodajemy siekana natkę wszytko mieszamy.
Posypujemy parmezanem i gotowe.
SMACZNEGO
akirus - 2007-08-14, 20:33
Paulina przypomniałaś mi o moim ulubionym szybkim daniu na makaron
makaron wstążki lub gniazdka - gotujemy
porcję brokułów - gotujemy
na patelni rozgrzewamy trochę oleju i pół kostki rosołowej i wrzucamy brokuła i makaron, a po chwili wbijamy jajko
wykładamy na talerz i posypujemy tartym żółtym serem
szybkie i smaczne
Maru - 2007-08-15, 18:16
A kto potrafi to zrobić.
jenusia - 2007-08-22, 17:56 Temat postu: naleśniki nietradycyjne :P składniki:
naleśnik
parówka
plastry żółtego sera
ketchup
Wykonanie:
Na naleśniku ułożyć plaster żółtego sera, parówkę i zawinąć. Następnie podsmażyć na patelce ok 3-5 min żeby ser się rozpuścił. Ketchup na górę lub do środka, w zależności jak kto woli Prosto, szybko i smacznie
Ferbik - 2007-08-22, 19:06
jenusia, a co z tą parówką?
glizda - 2007-08-22, 19:12
Ferbik napisał/a: | jenusia, a co z tą parówką? |
Wydaje mi się że parówkę trzeba połozyć na naleśniku i na serze i dopiero zawinąć
AnnBlue - 2007-08-22, 19:16
Ferbik napisał/a: | jenusia, a co z tą parówką? |
hyhyhy...chyba jest wykorzystana w inny sposó znany tylko kobietkom
A tak na powaznie to pewnie jest zawinieta w naleśnik razem z serem
akirus - 2007-08-22, 20:53
Cytat: | hyhyhy...chyba jest wykorzystana w inny sposó znany tylko kobietkom |
hmmmm rozmarzyłam się......
glizda - 2007-08-23, 06:45
Maru napisał/a: | A kto potrafi to zrobić. |
Maru to tak zwany sznycel po wiedeńsku w polskiej wersji podaje się go z jajkiem sadzonym. Przyrządza się go z cielęciny.
- 50 dag cielęciny bez kości
- 5 jajek
- tłuszcz do smażenia
- mąka i bułka tarta do panierowania
- łyżeczka posiekanego koperku
Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry. Rozbić tłuczkiem, uformować kotlety. Obtoczyć w mące, jednym roztrzepanym jajku a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na gorącym tłuszczu, na złoto.
Na drugiej patelni zrobić jajka sadzone, smażąc je na maśle.
Na talerzu układać sznycle, na każdym z nich jajko sadzone. Sznycle posypać koperkiem.
Życzę smacznego
jenusia - 2007-08-23, 11:40
No tak zapomniałam napisać że parówkę oczywiście tez owinąć naleśnikiem
yampress - 2007-08-23, 15:33
parówka do przygryzania naleśnika
hajen - 2007-08-23, 18:50
akirus napisał/a: | Cytat: | hyhyhy...chyba jest wykorzystana w inny sposó znany tylko kobietkom |
hmmmm rozmarzyłam się...... |
a ja poplakalem ze smiechu
PS. Dobre to jenusia
Kasiulek - 2007-09-11, 13:58 Temat postu: sałatki Może macie jakies super przepisy na sałatki??
Ja zaczynając temacik proponuje prostą ale smaczną sałatkę z tuńczykiem ( o ile ktoś lubi).
Składniki:
-Makaron (kto jaki woli)
-tuńczyk w oleju
-ogórki kiszony (bądź małosolny)
- jajka na twardo (bez skojarzęń:))
-kukurdz z puszki
- sól, pieprz
Proporcje w zaleznosci ile kto chce sałatki.
Makaron ugotować, preferuje świderki. Tuńczyka podrobić, ogórki i jajko pokroić w kosteczkę, dodać kukurydzę i wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli ktoś woli to można dodać majonez.
Pychotka:)
Ferbik - 2007-09-11, 14:23
A więc ja coś zapodam, kiedyś już to zarzucałem początkując ten temat, ale sosik rewelacja więc upgreaduję przepis
SAŁATKA GYROS
Sałatka:
0,5 kg piersi z kurczaka
1 kapusta pekińska
1 przyprawa do gyrosa (najlepsza wg mnie jest Kotanyi)
2 cebule czerwone
ogórki konserwowe
puszka kukurydzy konserwowej
puszka fasolki konserwowej czerwonej
ketchup pikantny
majonez
Sos:
duży jogurt naturalny
2 pęczki koperku
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu. Wykonanie sałatki: Mięso pokroić w niewielkie kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do wystygnięcia. Następnie układać warstwami: pół pokrojonej kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 ogórków konserwowych również pokrojonych w kostkę, odsączoną kukurydzę, kukurydzę polać ketchupem, następnie odcedzoną i opłukaną fasolkę, warstwa majonezu i na sam koniec resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę podawać z sosem.
Kasiulek - 2007-09-11, 14:25
o mniam mniam:)
[ Dodano: 2007-09-11, 15:31 ]
Jeszcze jedna pyszna sałatka , tym razem warstwowa:
Składniki:
- Śledzie
- pieczarki konserwowe
- ogórki konserwowe
-olej
-musztarda
-cebula
Przygotowanie:
Pieczarki i ogórki pokroic w plasterki, śledziki w średnią kosteczke (1cm) i cebulkę w mała kosteczke. Na dole danego naczynia ukladamy śledziki, pozniej posmarowac musztardą, dać pokrojone ogórki, kolejna warstwa pokrojone pieczarki, posypać cebulką i polac olejem i tak ze 3 lub 4 warstwy. Nakładac tez warstwami i przechowywać w lodówce.
glizda - 2007-12-13, 12:24
A może ma ktoś fajne przepisy na dania i wypieki świąteczne?? W końcu święta tuż, tuż...
jenusia - 2007-12-13, 15:08
glizda dobry pomysł jak tylko jutro dotre do domu to powrzucam kilka przepisów na jakieś samkołyki
akirus - 2007-12-13, 19:28
to ja wrzucam pyszne ciasteczka, sama juz robiłam
kostka masła
pół kilo mąki
12 dag curku pudru
2 żółtka, 1 całe jajko
opakowanie cukru waniliowego i proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny
Masło powinno być w temperaturze pokojowej, bo trzeba je posiekac z mąką, dodać cukier puder, cukier waniliowy, proszek, wyrobic wbic jajko i żółtka, szybko zagnieść. odstawic do lodówki na pół godziny.
Porcje ciasta po kolei rozwałkowywać (nie grubiej niż pół centymetra grubości) i wycinać ciastka (najlepiej gwiazdki) Układać na blaszce, najlepiej na papierze do pieczenia, i posmarować białkiem pozostałym z ciasta i dużo posypac cuktem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) około 8-10 minut.
[ Dodano: 2007-12-13, 19:30 ]
ahh, otartą skórke z cytryny oczywiście dodajemy zaraz po jajkach i zagniatami wszystko razem
ale gafa
Ferbik - 2008-01-05, 10:55
Parówki w cieście
Składniki:
25 dag mąki
10 parówek koktajlowych
3-4 dag drożdży
łyżka mleka
2 łyżki śmietany
jajko
łyżka oleju
łyżeczka cukru, sól
Sposób przygotowania:
Do mąki dodać drożdże rozmieszane z mlekiem i cukrem, śmietanę, żółtko, olej i odrobinę soli. Wyrobić ciasto i od razu rozwałkować na cienki placek. Parówki obrać z osłonek. Posmarować placek lekko spienionym białkiem, pokroić nożem na paski szerokości 2 cm. Na każdym położyć parówkę, spiralnie owinąć ją paskiem ciasta. Ułożyć parówki dość luźno na blaszce wysmarowanej tłuszczem, posmarować resztą białka. Upiec na złoty kolor. Podawać z ketchupem
Dla mnie niby proste jedzonko, ale naprawdę dobre parówki w połączeniu z tym ciastem tworzą niezłe łechtanie kubków smakowych
Zamiast zwykłych parówek można wziąć parówki z serem, np. "Berlinki".
Lesiu - 2008-01-05, 14:30
Ferbik, ty parówkowy skrytożerco , moze sie skusze na parówe w cieście
AnnBlue - 2008-01-05, 16:37
Lesiu napisał/a: | moze sie skusze na parówe w cieście |
sorki Lesiu ale głupio mi się to skojarzyło
Lesiu - 2008-01-06, 16:27
AnnBlue napisał/a: | sorki Lesiu ale głupio mi się to skojarzyło |
AnnBlue, oj Ty, Ty co Ty masz za skojarzenia brzydkie
Ferbik - 2008-01-06, 19:26
Lesiu, proszę nie odbiegać od tematu! Dziękuję
Lesiu - 2008-01-07, 10:53
Ferbik napisał/a: | Lesiu, proszę nie odbiegać od tematu! Dziękuję |
Ferbik, nie odbiegam , wszystko co zostało napisane dotyczy parówek
glizda - 2008-01-07, 11:44
Następne posty nie dotyczące tematu będą usuwane
glizda - 2008-01-08, 11:19
Podam przepis na pyszną sałatkę
Sałatka pycha
Składniki:
Puszka ananasa, 5 jaj, puszka kukurydzy, 1 opakowanie śliwek kalifornijskich, 1 podwójna pierś kurczaka, 1 duży por, słoik selera konserwowego, 3 duże jabłka, majonez, sól, pieprz, curry
Jak przyrządzić?
Pierś pokroić w kostkę, posypać przyprawami (sól, pieprz,curry). Usmażyć na złoty kolor. Jaja ugotować. Ananas, jajka, śliwki, jabłka pokroić w kostkę. Por w cieniutkie plasterki. Dodać kukurydzę, seler, majonez i przyprawy.
Smacznego
Ferbik - 2008-01-08, 12:06
glizda, moje kubki smakowe wysłały informację do moich neuronów, że mógłbym je później po takiej sałatce oddać na serwis
glizda - 2008-01-08, 12:21
Ferbik napisał/a: | glizda, moje kubki smakowe wysłały informację do moich neuronów, że mógłbym je później po takiej sałatce oddać na serwis |
Zrób tą sałatkę a mile się zaskoczysz zaufaj robaczkowi
Jak pierwszy raz ją robiłam to bałam się co z tych składników wyjdzie i sałateczka okazała się pyszna
akirus - 2008-01-08, 18:28
Ferbik ty się nie martw ja robię podobną sałatke, tylko bez pora, bo nie lubie, i bez jaj, ale może w takim razie następnym razem je dodam i zobacze efekt
tak w ogóle sałatka jest super, polecam
glizda - 2008-04-30, 12:51
Zbliża sie sezon grillowania , może ma ktoś fajne przepisy?
Aicha - 2008-06-19, 10:46
Mus czekoladowy
25 dkg ciemnej twardej deserowej czekolady,
2 łyżki mleka,
3 jaja,
2-3 dkg cukru,
szklanka bitej śmietany,
łyżka posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
Żółtka utrzeć z połową cukru, aż staną sie puszyste i wyraźnie zbieleją. Czekoladę połamać na nieduże kawałki, włożyć do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą, wlać mleko. Mieszać aż czekolada się roztopi, po czym zdjąć z ognia i wymieszać z ubitymi żółtkami. Z białek ubić na parze sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać resztę cukru. Połączyć pianę z masą czekoladową i dokładnie wymieszać z bitą śmietaną. Rozłożyć mus do pucharków, udekorować orzechami, ewentualnie polać likierem czekoladowym lub adwokatem.
AlicjaBERGE - 2009-05-22, 18:59 Temat postu: ZDROWIE, ENERGIA. Podstawa to; CHLEB typu KR-IRL. C H L E B. Przepis WZORCOWY wypieku CHLEBA typu KR-IRL (mini chlebki).
KASZĘ jaglaną __400g. oraz RYŻ biały lub brązowy, również __400g., gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut.
PRZYPRAWY to__: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
UGOTOWANE__: Kasza i Ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
PIECZEMY w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
Uwaga: wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, WYKLUCZONE !!. Takie dodatki sprzyjają OTYŁOŚCI
i CUKRZYCY typu 2.
P R Z E P I S ten jest zamieszczony na stronie internetowej !!,
_ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też wiedza z książki !!
_pt_______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.
P. S. __CHLEB typu KR-IRL, stanowi aktualnie o silnym; UKŁADZIE immunologicznym, organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii, eliminującej; GŁÓD, dlatego iż, GLUKOZA naturalna w nim zawarta, stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !!,
tzw. __NISKIE węglowodany.
Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA typu 2.
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!.
WAŻNE:
__GLUKOZA naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia, postęp.
GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.
UWAGA: Taka kompozycja składników, również kolejność przygotowania tj. gotowanie, a następnie pieczenie tworzą strukturę żywieniową, która w sposób zadawalający poprawia wszelkie parametry zdrowotne organizmu człowieka; a w szczególności wydolność seksualną organizmu.
Wystarczy porównać: Chiny 1,2 mld ludzi, Indie 900 mln oraz wszystkie Ludy Dalekiego Wschodu;
jak pracują i jak skutecznie się rozmnażają, to wszyscy wiemy.
Skąd czerpią energię, to oczywiste, że z ryżu i kasz, a jaki czynią przy tym postęp cywilizacyjny, to tylko Im pogratulować.
PLUSY:
__CHLEB typu KR-IRL, podnosi poziom cukru po spożyciu o 26% wzrostu, tzw. __NISKIE węglowodany.
Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć.
MINUSY:
aktualnie brak sklepu lub piekarni, która wytwarza i sprzedaje ten produkt.
PORÓWNANIE:
Chleb upieczony z MĄKI np. pszennej, żytniej, orkiszowej i każdej innej: zawsze powoduje otyłość i sprzyja cukrzycy typu 2. Wzdęcia oraz zaparcia są gwarantowane.
Poziom cukru po spożyciu chleba pszenno żytniego wynosi 74% wzrostu, po chlebie razowym 39%, po czystej glukozie 74%. Są to tzw. __WYSOKIE węglowodany, niezdrowe dla człowieka.
REFLEKSJA:
Każdy pacjent po operacji dostaje jako pierwszy posiłek tzw. kleik z ryżu białego oczyszczonego i wody.
Biały ryż to ryż pozbawiony łupiny, czyli dalej po tzw. oczyszczeniu produkt najwyższej wartości odżywczej, podobnie jak jabłko obrane z łupiny też jest wartościowym owocem pozbawionym jedynie skórki.
Alicja BERGE, Łódź
Widać, że regulamin forum jest Ci mało znany.
Koloru czerwonego w postach mogą używać tylko administratorzy forum.
Ferbik
akirus - 2009-05-24, 20:23
Szybka salatka:
filet z kurczaka
słoik konserwowych cebulek
słoik konserwowego czosnku
puszka czerwonej fasolki
puszka kukurydzy
majonez
Kurczaka pokroić drobno i usmażyć, a gdy ostygnie wymieszac z innymi składnikami i majonezem.
Syn Mariana - 2009-05-30, 11:58
Sałatka pyszna i szybka kurczaka potraktowałem przyprawą do gyrosa
yabos - 2009-05-30, 17:39
Kotlety sojowe z warzywami
Składniki:
- paczka kotletów sojowych
- 3-5 marchewek
- 2-3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 1 por
- koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Kotlety gotujemy w bulionie (można dodać sosu sojowego) i smażymy w panierce jak schabowe. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce (duże oczka), resztę warzyw kroimy. Cebulę i czosnek lekko podsmażyć na oleju, dodać resztę warzyw. Podlewać wodą (jeśli się przypala to olejem) i dusimy do miękkości. Wody dolewać wg uznania, zależy ile chcemy mieć sosu. W trakcie duszenia dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku i trochę mąki rozrobionej z wodą żeby całość zgęstniała. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy kotlety i całość dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podawać na zimno lub na ciepło, najlepiej z pieczywem.
Dominika - 2009-11-23, 15:07
http://www.kwestiasmaku.c...ka/przepis.html
Pierwszy przepis z linku. Sprawdzony, pycha.
yabos - 2009-11-23, 15:45
Halawa (deser hinduski)
1 szklanka kaszy manny
0,7 szklanki cukru
o,6 kostki masła
2,5 szklanki wody lub mleka
garść rodzynek
bakalie (niekoniecznie)
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: 15-30 min.
1. Masło roztopić w garnku. Wsypać kaszę i prażyć stale mieszając do złotobrazowego koloru (łatwo się przypala).
2. W drugim garnku z wody, cukru, soku z cytryny i rodzynek zrobić syrop i wstawić na ogień.
3. Wrzucać kaszę do syropu (ostrożnie, bo poeoduje małą eksplozję) i gotować mieszając do chwili, kiedy bakalie będą sie oddzielać od reszty
Robiłem na mleku i wychodzi z tego naprawdę spora porcja. Dobre na ciepło, dobre na zimno i sycące. Wytrzymało 4 dni w lodówce, potem się skończyło;)
Ferbik - 2010-11-07, 19:40
Widzę, że temat trochę zamarł, więc ożywiając go, podam sprawdzone przeze mnie dwa przepisy. Pierwszy jest mojego autorstwa:
Gniocchi po meksykańsku
250 dag mielonego mięsa,
500 dag gniocchi,
pół puszki fasoli czerwonej,
pół puszki kukurydzy,
mała czerwona papryka,
fix meksykański Knorra.
Na początku kroimy paprykę na drobno - jak kto lubi: w paseczki lub kosteczkę.
Wstawiamy wodę do gniocchi.
Podgrzewamy olej na patelni, po czym wrzucamy mielone i w momencie jak się zacznie bielić, wrzucamy paprykę. Jak już mięso nabierze koloru i papryka już się trochę podsmaży, dolewamy około pół szklanki wody, następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. W międzyczasie fix Knorra (wystarczy na tę porcję pół torebki) mieszamy w szklance z wodą i zalewamy. W międzyczasie wrzucamy gniocchi do gotującej się wody w garnku. Na patelni gotujemy na wolnym ogniu, aż większość wody odparuje - około 10 minut. Po wypłynięciu klusek na wierzch przerzucamy je na patelnię i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 5-10 minut, żeby się wszystko dobrze przegryzło. Oczywiście wszystko mieszamy co jakiś czas.
Camembert w panierce
Składniki:
ser camembert w krążku,
jajko
bułka tarta.
Bierzemy cały krążek sera, lekko nakłuwamy, następnie obtaczamy go w jajku, potem w bułce i kładziemy na lekko rozgrzany olej. Podsmażamy z obydwóch stron tak, aby był równomiernie zarumieniony. Najlepiej smakuje z żurawiną.
Smacznego
dawid - 2010-11-07, 19:46
Ferbik, ale mi smaka narobiłeś na to gniocchi
Ferbik - 2010-11-07, 19:50
dawid, no to zasuwaj do Kauflanda, jeszcze zdążysz - jest do 20tej
Marta - 2010-11-07, 21:19
Ferbik, proponuję połączyć z tematem http://wielun.biz/viewtopic.php?t=9146 . Na przykład Twój przepis na serek camembert już się powielił
Ferbik - 2010-11-22, 18:48
Gniocchi po meksykańsku
Właśnie zrobiłem, wyglądają jak poniżej a smakują rewelacyjnie
Shymool - 2010-11-22, 18:59
Ferbik, nie rób tego kolegom z brzuszkiem i to o tej porze
Marta - 2010-11-25, 19:36
Włoska pizza domowej roboty
ciasto jest cieniutkie, tylko tak wygląda..
Ewka87 - 2010-11-25, 19:47
Marta, podaj przepis, bo bardzo smakowicie wygląda
Ferbik - 2011-02-22, 21:35
No i nie podała
Marta - 2011-02-22, 22:59
Podałam, ale w innym temacie więc wrzucam jeszcze raz
Przepis na ciasto:
1. 0,5kg mąki
2. łyzeczka soli
3. 0,5 łyzeczki cukru
4. 21g swiezych drozdzy
5. 250ml cieplej wody
6. 2 łyzki oliwy z oliwek
Dokładne proporcje tak jak są ewentualnie jak bedzie suchawe to można troche więce wody dolać. Drożdze rozpuścić w wodzie wlać do mąki, dodać łyżeczke soli, troche cukru i oliwe. Dalej zagniatać wszystko do momentu aż nie będzie sie ciasto kleić do ręki także cierpliwości Z takiej porcji ciasta zrobiłam 3 blachy pizzy (takie jak od ciast) Jak będzie ciasto gotowe to potnij na 3 cześci i rozciągaj je po woli dodając mąki (na blat i wierzch) żeby sie nie przyklejało. Dalej rozwałkowujesz jak najbardziej się da obracając ciasto co jakiś czas posypując mąką. Ogólnie powinno być cienkie także powodzonka z ciastem.
Przepis na sos:
1. 2 puszki pomidorów całych -Pudliszki-koniecznie bo sa najlepsze
2. 3 ząbki czosnku
3. oregano
4. najlepiej swieża bazylia
5. łyzeczka przecieru pomidorowego
6. sol/pieprz/cukier - do smaku
7. jak kto lubi - troszke papryczki chili
Pomidory z puszki poodcinać końcówki a reszte drobniutko pokroić tak żeby się przecier zrobił. Czosnek zgnieść w prasce i wrzucić na rozgrzany olej na patelni i delikatnie podsmażyć (ale dosłownie chwile żeby nawet sie nie przyrumienił). Papryczke chili też drobniutko pokroić. Pomidory, papryczke wrzucasz na patelnie z olejem i czosnkiem doprawiasz oregano, łyżeczką przecieru sól, pieprz, cukier j.w., bazulia i ten sosik ma się dusić kilka minut. Później dajesz sosik na rozciągnięte ciasto i wuala
Reszta składników to już wedle życzenia.
Życzę smacznego!
Kamil90 - 2011-02-23, 00:21
jako pizzoholik zrobilem się głodny
Jaro - 2011-06-23, 18:55
Przepis na kurczaka:
(na wesoło)
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej
szklanego. Dodajemy goździki, cynamon, skrapiamy cytryną. Tak
przygotowanego kurczaka zalewamy szklanką wina białego, szklanką wina czerwonego,
dodając: 100 ml ginu, 100 ml. koniaku, 200 ml smirnoffa i 50 ml białego rumu i
obowiązkowo 150 ml tequli Potrawy tej nie musimy nawet poddawać
obróbce cieplnej. Kurczaka wypierd...y bo jest zbędny.
Natomiast ..... Sos. Sos jest .... paluszki lizać!
PS. Kurczak musi być martwy bo inaczej bydle sos wychleje !!!
Smacznego!
Dominika - 2011-09-27, 07:55
Przepis na makaron tagiatelle z pieczarkami i kurczakiem:
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 200 g śmietany (najlepiej 30%) ewentualnie 18%
- natka pietruszki
- podwójny cycek kurczaka
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- oliwa
- mąka
- mleko
- 1/4 szklanki wody
Kroimy cycka na kawałki ok 1 cm, marynujemy w oliwie z 1/2 łyżeczką papryki i pokruszoną kostką rosołową.
Kroimy pieczarki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy aż się zarumienią wrzucamy do nich kurczaka, smażymy- aż ten będzie złoty. Dodajemy posiekaną na drobno pietruszkę.
W tym czasie do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki mleka- mieszamy.
Przed wlaniem śmietany odstawiamy na chwilkę patelnię z ognia. Zmniejszamy gaz i kładziemy znowu patelnie, wlewamy 1/4 szklanki wody i zaraz śmietanę energicznie mieszając, aż się zrobi gęsty.
W międzyczasie gotujemy rzecz jasna makaron!
Makaron na talerz, sos na makaron, ozdabiamy natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Czas wykonania: ok 1 h dla osób, które gotują raz w miesiącu. / w międzyczasie czytamy książkę.
Magduś - 2011-09-27, 08:14
Lubię takie mieszanki.
Ja polecam kurczaka curry w porach z ryżem. Proste, błyskawiczne danie i pyyyyyszne.
Dla tych, którzy skrzywią się na samym początku - por po podduszeniu robi się słodki, delikatny i miękki.
(dla dwóch osób)
- dwa małe pojedyncze filety z kurczaka lub jeden duży
- 2 pory
- letni bulion ok. szklanki
- śmietana 18% (lub inna, może być też jogurt, jeśli ktoś na diecie)
- przyprawy: curry, sól, pieprz
- ryż
Kurczaka kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Można lekko posolić i popieprzyć. Gdy białko się zetnie, dodajemy pora pokrojonego w talarki. Zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywkę i dusimy ok 15 minut. Później dodajemy 2 łyżeczki curry. Dusimy jeszcze chwilę, żeby por był miękki. Jeśli za dużo wody nam się zredukuje, to oczywiście można w czasie duszenia dodać trochę wody.
Na koniec dodajemy śmietany, tak na oko raczej, dla zabarwienia sosu, będzie to ok. 2 łyżek. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
I gotowe, podajemy z ryżem.
Magduś - 2011-09-30, 09:31
Wczoraj zrobiłam pyszną zapiekankę z ziemniaków i buraków z kiełbaską i boczkiem.
Polecam!
Składniki:
- ok. 1kg ziemniaków
- 3-4 buraki
- cebula
- mała śmietana kremówka
- 3 ząbki czosnku
- kawałek kiełbasy i boczku
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
Śmietanę z pokrojonymi ząbkami czosnku i łyżeczką tymianku doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy palnik i czekamy 10 minut. Następnie przelewamy ją przez sitko. Dodajemy do niej trochę gałki muszkatołowej.
Pokrojoną kiełbasę i boczek podsmażamy na patelni (bez dodatku tłuszczu).
Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki ok. 2mm, a buraki ścieramy na tarce (radzę robić to w zlewie lub szerokiej misce, bo jest niezła masakra) lub również kroimy na plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Do naczynia żaroodpornego dajemy kolejno warstwy:
na dno cienka warstwa śmietany
połowa ziemniaków, które solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem
śmietana
buraki
cebula
kiełbasa i boczek
śmietana
ziemniaki jak wyżej
śmietana
Wstawiamy zamknięte naczynie do piekarnika (z termoobiegiem 170*, bez 190*) na godzinę, w tym na ostatnie 15 minut zdjęłam pokrywkę i włączyłam dodatkowo górna grzałkę, żeby ziemniaki się przyrumieniły.
Przepis wzięłam stąd: http://galangal.blox.pl/2...-i-burakow.html z tym że trochę go zmodyfikowałam, np. dodałam mięsko.
Ferbik - 2011-09-30, 09:59
Kurczaka w porach jadłem, co prawda bez ryżu i nie curry chyba, ale faktycznie jest tak, jak piszesz: wszyscy, w tym i ja, co nie przepadają za porem - tu absolutnie pokochają jego smak
Przepis dostałem od mojej serdecznej przyjaciółki, ale że Panterka w kuchni dowodzi w tej potrawie, to może ona go zapoda
red - 2011-10-02, 15:10
Dominika napisał/a: | Czas wykonania: ok 1 h dla osób, które gotują raz w miesiącu. / w międzyczasie czytamy książkę. |
Bardzo dużo tej książki zdążymy przeczytać
Dania na bazie makaronu to nawet dla niedzielnych kucharzy góra 20 minut pracy.
Jaro - 2011-10-02, 18:27
Coś na szybko.
Parówki w cieście naleśnikowym - 4 porcje.
Składniki:
- gotowe naleśniki (może zostały nam z obiadu, jeśli nie to smażymy)
- 4 sztuki cienkich parówek (takich jak lubimy)
- jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Parówki zawijamy w naleśniki, obtaczamy je w jajku a następnie w bułce tartej.
Smażymy na głębokim oleju na rumiany kolor.
Można podawać je z barszczem czerwonym (wskazane) ale z herbatką z cytryną równie dobrze smakują.
OgioN - 2011-10-02, 18:57
Jaro dodaj jeszcze do środka ser zółty oraz ćwiartkę podłużną ogórka kiszonego. Mniammmmm
Maciej - 2011-10-02, 19:32
Jaro napisał/a: | Parówki w cieście naleśnikowym - 4 porcje. |
Wszystko pięknie ładnie ale ile to ma kalorii ?? , czy lepiej nie pytać ??
Jaro - 2011-10-02, 19:42
OgioN napisał/a: | Jaro dodaj jeszcze do środka ser zółty oraz ćwiartkę podłużną ogórka kiszonego. Mniammmmm |
O widzisz, modyfikacje są nawet wskazane, zależnie od smaku.
maaciej76 napisał/a: | Wszystko pięknie ładnie ale ile to ma kalorii ?? , czy lepiej nie pytać ?? |
Lepiej nie.
Choć jak to zwykle przyjęło się, co dobre, pyszne, smaczne itp. kalorii też ma od groma.
Cóż, jedno woleć.
Maciej - 2011-10-02, 20:33
Jaro napisał/a: | Cóż, jedno woleć. |
Napisz to jeszcze raz po obejrzeniu tego filmu . Na poważnie dodam tylko że ważyłem max kiedyś 116 kg a teraz gibkie 93 kg ........
jenusia - 2011-10-02, 21:18
też znam te naleśniki w wersji z serem żółtym to taki smak dzieciństwa. Ja polewam je jeszcze ketchupem
A co do kalorii - oprócz wody wszystko ma kalorie. Można jeść co się lubi, byle zachować umiar. Np jeśli lubi pizze zjedz kawałek czy dwa, zamiast połówki pizzy czy nawet całej. I nie codziennie, a raz na jakiś czas i wtedy nie martwisz się o te kalorie.
Dominika - 2011-10-03, 19:32
red napisał/a: | Bardzo dużo tej książki zdążymy przeczytać
Dania na bazie makaronu to nawet dla niedzielnych kucharzy góra 20 minut pracy. |
Przeceniasz mnie A książka faktycznie fajna.
Dominika - 2011-10-03, 19:45
Nowy przepis:
- ok 200 g pieczarek albo 2 średnie cukinie
- sałata lodowa
- 2 pomidory
- ok 30 dag wędzonej wędliny w kawałku
- 2 czerwone papryki
- ziemniaki takie mniejsze
- koperek
- czosnek
-zioła prowansalskie
Kroimy pieczarki (opcjonalnie cukinie), wędlinę i paprykę w 0,5 cm kostkę, tak, żeby każdy ze składników stanowił ok 1/3 całości. Wszystko wrzucamy na patelnię do tego wciskamy ząbek czosnek. Solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi do smaku. Wszystko smażymy na średnim ogniu, co chwile mieszając.
Jak już jest zarumienione zmniejszamy gaz na minimalny, przykrywamy pokrywką i zostawiamy, żeby doszło
W międzyczasie gotujemy ziemniaki, jak się ugotują, posypujemy je pokrojonym koperkiem (ile kto lubi).
Podanie:
Kroimy na drobno pół sałaty lodowej. Usypujemy z tego na talerzu/ talerzach kopczyk z sałaty. Dookoła kopczyku układamy pomidorki pokrojone w półksiężyce. Na kopczyki układamy wcześniej usmażone produkty. Dookoła układamy pyrki z koperkiem.
Na 2,5 osoby.
Czas przyrządzenia: opcja dla niedzielnych kucharzy ok 45 min. (łącznie z pilnowaniem gotujących się pyrów )
Opcja dla szefów kuchni?- myślę, że nie mają potrzeby tu zaglądania.
Smacznego!
Maciej - 2011-10-12, 09:59
Magduś napisał/a: | Ja polecam kurczaka curry w porach z ryżem. Proste, błyskawiczne danie i pyyyyyszne. |
Zrobiłem , pycha . Muiałem kilka małych zmian zrobić , np dodałem mleczko do kawy bo nic innego nie miałem i za mało curry ale i tak wyszło super .
Czekam na następne
ania_a - 2011-10-19, 15:51
Magduś napisał/a: |
Ja polecam kurczaka curry w porach z ryżem. Proste, błyskawiczne danie i pyyyyyszne.
|
Ja również lubię takie mieszanki i także polecam. Wyszło super. Zarówno mnie jak i koleżance bardzo smakowało
Magduś - 2011-10-21, 16:15
Cieszę się, że Wam smakowało.
To teraz przepis na coś równie pysznego.
Chili con carne z czerwoną fasolą i kukurydzą.
Składniki dla 2-3 głodnych osób
- 300g mielonego mięsa (lub więcej jeśli ktoś lubi)
- czerwona papryka
- puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- puszka pomidorów
- cebula
- szkl. bulionu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: pieprz cayenne, papryka słodka, ostra, pieprz, sól
- trochę oleju
Na patelni rozgrzewam olej, następnie podsmażam mięso i pokrojoną w kostkę cebulę. Po podsmażeniu przerzucam mięso do garnka, dodaję łyżkę koncentratu, łyżeczkę pieprzu cayenne, pokrojoną w paski/kostkę paprykę, mieszam i chwilę duszę. Zalewam to szklanką bulionu, pomidorami z puszki wraz z sokiem i przykrywam. Całość duszę ok. 25 minut przy czym na koniec odkrywam przykrywkę, jeśli sos jest za rzadki. Konsystencja ma być dość gęsta. Gdy już papryka będzie miękka i nadmiar wody nam wyparuje, dodaję fasolę i kukurydzę, duszę jeszcze kilka minut. Doprawiam pieprzem, papryką i solą jeśli potrzeba.
Podaję z ryżem.
Magduś - 2011-10-27, 20:40
Kurczak 5 smaków z ryżem
Dzisiejsza improwizacja w 20 minut. Bardzo fajnie wyszło, na pewno nie raz jeszcze zrobię.
Składniki dla dwóch osób:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- paczka warzyw na patelnię np. z Hortexu
- sos słodki chilli
- sos sojowy* - opcja
- przyprawy: przyprawa chińska 5 smaków np. Kamis, papryka słodka, ostra, sól, pieprz
- olej
- ryż
Najpierw dobrze rozmroziłam warzywa w mikrofalówce (robię to w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez ok. 8 minut na mocy 800W).
W woku (można na patelni) rozgrzałam trochę oleju. Wrzucam pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiam przyprawą 5 smaków, podsmażam, dodaję łyżkę sosu sojowego. Później wrzucam rozmrożone warzywa, przyprawiam papryką, solą, pieprzem. Chwilę podsmażam, mieszając co chwilę. Na końcu dodaję sporo sosu chilli (radzę to zrobić na chwilę przed zakończeniem, ponieważ w sosie jest dużo cukru i może się za bardzo przyjarać).
W międzyczasie gotuję ryż.
Gotowe!
Magduś - 2012-02-01, 09:21
Błyskawiczny makaron z brokułami dla leniwych.
W jednym garnku w posolonej wodzie gotuję brokuła (dłużej lub krócej, jak kto lubi, ja wolę, jak jest miękki).
W drugim garnku gotuję makaron penne.
Po ugotowaniu na patelni roztapiam spory wiór masła, dodaję różyczki brokuła, wciskam ząbek czosnku (można więcej, jak ktoś lubi), dodaję makaron, wszystko mieszam, doprawiam do smaku solą, a na koniec dodaję startego sera (daję dość dużo, pół na pół ser żółty i mozzarella). Podgrzewam, aż ser się roztopi. Jeśli ser jest dość słony, to poczekałabym z doprawianiem potrawy do samego końca.
Gotowe!
Aha, danie dla 2-3 osób.
Ewka87 - 2012-02-01, 20:32
Robię coś podobnego, tylko podsmażam jeszcze do tego pieczarki i nie dodaję czosnku.
Bardzo smaczne, polecam
Marta - 2012-04-01, 18:46
A co polecacie na wielkanocny stół? Szukam inspiracji
Ferbik - 2012-04-01, 18:46
Żur, kiełbasę, jajec górkę
Mrówek - 2012-04-01, 18:58
kurka kurka...
Co dajemy do święconki?
- kiełbaskę, chrzanik, sól...jajka baranka...
Marta - 2012-04-02, 16:08
No dzięki chłopaki, bardzo mi pomogliście
ourson - 2012-04-02, 16:21
Ferbik napisał/a: | jajec górkę |
jajka drogie w tym roku, więc z tą górką to bym uwazał...
Mrówek - 2012-05-14, 15:12
Pyszna zupa chrzanowa - nie taka jak z Obrowa
Składniki:
rosół z niedzieli z warzywami
śmietanę
zupę żurek w proszku
chrzan ze słoiczka
W trakcie gotowania rosołu dodajemy do niego ugotowane warzywa pokrojone na drobną kostkę.
W oddzielnym naczyniu rozrabiamy żurek wg. przepisu, dodajemy trochę śmietany i 2-3 łyżeczki chrzanu - zależy od tego jaki jest mocny.
Mieszamy.
starszy pan - 2012-05-14, 16:23
.
Nie wiem czy już coś takiego było ale może komuś zasmakuje ...
Proste i szybkie danie :
" Zapiekany kurczak z ryżem "
Przepis ze strony :
http://kotlet.tv/
A tu wykonanie :
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
.
glizda - 2012-10-26, 09:22
Tej jesieni zrobiłam dwie nalewki: jedną z malin i potterówkę, tej drugiej już nie mam
MALINÓWKA
SKŁADNIKI:
• 1 i 1/2 kg dojrzałych jeżyn lub malin
• 1 kg cukru
• 1 litr spirytusu 95%
PRZYGOTOWANIE:
Dojrzałe owoce przebrać, oczyścić z szypułek i zmiksować lub zgnieść, dodać cukier, dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonego, suchego słoja, przykryć jałową gazą i pozostawić na 2 dni w ciepłym, słonecznym miejscu. Następnie wlać spirytus i dobrze wymieszać. Po 3 dniach przecedzić przez sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną jałową gazą. Odstawić na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesączyć nalewkę przez gazę, przelać do wyparzonych, suchych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
Smacznego i na zdrowie!
POTTERÓWKA
SKŁADNIKI:
1 l piwa potter
0,5l spirytusu
1,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki miodu
Piwo podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukry i miód. Pozostawiamy do ostudzenia.
Do zimnego piwka wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do butelek
Smacznego!
Potterówka szybko się rozeszła, ale mam zamiar znów ją zrobić
yabos - 2012-10-26, 09:53
Piwo poRter, no chyba, że ta nalewka to jakiś przepis z Harrego Pottera;)
glizda - 2012-10-26, 09:59
yabos napisał/a: | Piwo poRter, no chyba, że ta nalewka to jakiś przepis z Harrego Pottera;) |
Masz rację piwo porter miało być każdemu może się zdarzyć mała literówka:D
Jaro - 2012-10-26, 14:23
yabos napisał/a: | no chyba, że ta nalewka to jakiś przepis z Harrego Pottera;) |
Po której to się lata.
glizda - 2012-10-26, 19:17
Jaro, po mojej nalewce może się nie lata ale kopa daje
Dominika - 2012-11-21, 10:23
Roladki ze schabu
Potrzebne składniki:
- bitki schabu (1 bitka= 1 roladka- więc ile kto chce, tyle będzie potrzebował schabu )
- wegeta
- musztarda francuska (polecam KAMIS)
- boczek
- kawałek kiełbasy (zwyczajna)
- ogórki kiszone
- cebula
- wykałaczki
- oliwa
- śmietana 18%
- mąka pszenna
Tłuczemy bitki. Kroimy boczek, kiełbasę, ogórki, cebulkę w paski. Następnie smarujemy bitki musztardą francuską, posypujemy wegetą. Układamy na jednym końcu po ok 2-3 kawałki boczku, kiełbasy, ogórka i cebuli i zawijamy. Następnie zawiniętą roladkę spinamy wykałaczką, tak, by się nie rozerwała.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy roladki, smażymy. Przykrywamy pokrywką, by się dusiły. Gdy bitki już będą usmażone dodajemy śmietanę z mąką i robimy sos.
Roladki można podawać z buraczkami i kluskami śląskimi, czy też ziemniakami.
Smacznego.
Maciej - 2012-11-25, 09:59
Ma ktoś jakiś fany przepis na pierś z kury/indyka tak żeby facet ogarnął ? . Może być na ostro .
Ferbik - 2013-02-02, 09:12
Prawdziwa włoska pizza:
Składniki:
25 dag mąki Farina 00 KONIECZNIE - nie żadna inna, żaden inny zastępnik - koniecznie ten typ. Jest bezkonkurencyjna, zresztą... nie ma o czym pisać. Przekona się ten, kto spróbuje.
120ml ciepłej wody
4-6g drożdży suszonych bądź 10-15g świeżych
duża łyżka oliwy z oliwek
duża łyżka soli
polpa z bazylią lub ewentualnie inny sos na bazie przecieru z dodatkiem bazylii i oregano
Przygotowujemy ciasto:
Mąkę przesiewamy (musi być dobrze napowietrzona), w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę solimy i dodajemy oliwy. Następnie wlewamy wodę drożdżową. Urabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby nie kleiło się do ręki - w tym wypadku trzeba - jak już zbije się w jednolitą masę - dosypywać miarowo mąki, aby stworzyła się nieklejąca kulka.
Kolejny krok to przykrycie ciasta i odstawienie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Włosi czasem odstawiają ciasto na cały dzień, ale generalnie potrzeba nam od pół godziny do godziny.
Wyrośnięte ciasto rozciągam rękami, nie wałkuję, ponieważ wałek wyciska powietrze z ciasta, a ono też ma wpływ na ciasto. Na początku nie wychodzi, ale z wyrobieniem kilku pizz dojdziecie do wprawy. Chodzi o to, żeby uzyskać jak najcieńszy placek.
Ciasto rozkładamy na wcześniej wysmarowaną blachę oliwą lub wysypaną mąką. Pizza po upieczeniu praktycznie nie klei się do blachy.
Na rozciągnięte ciasto rozsmarowuję polpę z bazylią, posypuję oregano, oprószam startą mozarellą (może być biała mozarella pokrojona w plastry), kładę plasterki salami, przepróżone wcześniej na patelni na masełku pieczarki z cebulą i zieloną papryką równomiernie rozkładam aż po brzegi, wrzucam do piekarnika z termoobiegiem, ustawiam temperaturę na 250 stopni, ustawiam czas na 10 do 13 minut, i voilà!
Oczywiście ze składnikami można eksperymentować, powyższe opisałem do zdjęcia
Smacznego i nie zapomnijcie podzielić się wrażeniami
mafik - 2013-02-02, 09:36
No powiem Ci że fotka kusi:D Napisz tylko gdzie kupujesz tą polpę z bazylią ? Jest to w naszych marketach? bo nie spotkałem się z czymś takim
Ferbik - 2013-02-02, 09:43
Importowana, tak jak mąka. Mąkę mogę załatwić po 5zł/1kg + ewentualne koszty przesyłki, a polpę 5zł/400ml + przesyłka. Teraz będę niedługo zamawiał, także jak ktoś ma ochotę, to do jutra zbieram zamówienia PW
jenusia - 2013-02-02, 13:18
Ferbik ale jest różnica między drożdżami suchymi i świeżymi, więc ilość też musi być różna...
7gramów drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych... No i jest różnica w robieniu rozczynu
taka mała uwaga do przepisu:)
Ferbik - 2013-02-02, 15:30
jenusia, masz rację. Wg oryginalnego przepisu było 4-6g instant, ja dałem tyle świeżych i wyszło bardzo dobrze Zmodyfikowane.
Ferbik - 2013-03-12, 20:15
Naleśniki z kurczakiem/indykiem i błękitnym serem pleśniowym
Dzisiaj przygotowałem naleśniki z kurczakiem/indykiem i błękitnym serem pleśniowym.
Mniam!
Składniki:
mąka - 1 szklanka
mleko - 1 szklanka
pierś z kurczaka - 2 sztuki lub około 500g piersi z indyka
jajka - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
sos sojowy
przyprawa 5 smaków
czosnek granulowany - szczypta lub jeden ząbek świeżego
śmietana 30% - 250 mililitrów
pieczarki - 10 sztuk
ser pleśniowy blue - 100 gramów
sól i pieprz do smaku
oliwa - 50 mililitrów
Ciasto robimy standardowo łącząc mleko z mąką, jajkami i niewielką ilością wody, solimy.
Kurczaka/indyka kroimy w małą kostkę, cebulę i pieczarki również.
Przesmażamy mięso na oliwie lub oleju dodajemy najpierw pieczarki, podsmażamy. Mięso przyprawiam przyprawą 5 smaków, czosnkiem i skrapiam sosem sojowym (ciemny akurat miałem).
Następnie dodajemy cebulę i jeszcze podsmażamy. Co prawda bardziej się to udusi niż podsmaży, bo woda wydobyta z pieczarek nie pozwoli składnikom się przypalić. Jak mięso będzie już lekko zarumienione, dodajemy śmietanę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i jeszcze gotujemy, tak do 10 minut.
W międzyczasie możemy posmażyć naleśniki. Z tej porcji wyjdzie nam gdzieś około 5 sztuk.
Farsz nakładamy na naleśniki z jak najmniejszą ilością sosu, bo on posłuży nam do polania gotowego naleśnika. Na nałożone mięso drobimy ser pleśniowy, zawijamy i podsmażamy jeszcze chwilę, żeby ser się rozpuścił. Następnie polewamy sosem, który nam został ze smażenia.
Smacznego
ourson - 2013-03-12, 20:43
A to jeśli o błękitnym serze pleśniowym mowa...
bardzo lubię polędwiczki wieprzowe zapiekane z suszonymi pomidorami i błękitnym serem pleśniowym
Ja to robię tak (szybko i bezproblemowo)
Polędwiczki w poprzek w takie krążki - następnie nacinam tworząc małą kieszonkę. Marynuję je w zalewie od suszonych pomidorów. (można ją urozmaicić - pieprz, sól, czosnek... co kto lubi )
Polędwiczki obsmażam lekko, następnie układam kieszonkami do góry w małej (lub większej w zależności od ilości "krążków") brytfance - wg mnie lepiej wychodzą jeśli dość ściśle wypełniają brytfankę. następnie do kieszonek nakładam pokrojone (ale nie za drobno) suszone pomidory i na wierzch daję błękitny ser pleśniowy.
Całość do piekarnika - w zależności od piekarnika temperaturę nastawiam od 150-180 st - lepiej rzecz jasna z termoobiegiem. Ca 30 min. ale to też tak raczej na wyczucie
Danie jest dość szybkie, wg mnie proste i fajne na imprezę gdzie nie wiadomo kto ile je bo pojedyncza porcyjka to jest niewielki kawałek mięsa więc łatwo dzielić...
Druga wersja zakłada zrobienie kieszeni w całej polędwiczce i nadzianie jej wewnątrz mieszanką pomidorów i sera, ale jakoś nigdy mi to dobrze nie wyszło... wolę wersję z małymi porcyjkami
ourson - 2013-03-12, 20:55
I jeszcze jeden przepis - też fajny i szybki - tym razem nieco bardziej "fit";-)
Ryba pieczona w folii z warzywami
Kawałek ryby (ja zazwyczaj robię to z Czarniakiem - "dorszem grenlandzkim" - polecam sklep rybny na Sieradzkiej mają bardzo ładne kawałki bez zbędnej glazury) - choć robiłem to też z LIDLowym łososiem. Jesli jest zamrożona ryba to ją rozmrażamy
Warzywa - marchewka, cebula szalotka (można dostać w LIDLu) i seler naciowy - ja daję mniej więcej 1 średnią marchewkę i jedną łodygę selera naciowego na porcję ryby, ale zdarza mi się więcej. Jedno i drugie myjemy, obieramy i tniemy - marchewkę na półkrążki, seler na plasterki - nie za grube a cebulę w kostkę.
Robimy masełko czosnkowe - masło, rozgnieciony czosnek, sól pietruszka - wszystko na oko i do smaku - jak ktoś lubi czosnek może dać go trochę więcej jak nie to tylko tak dla podkreślenia smaku. Masła musi być wg mnie conajmniej 1,5 -2 łyżeczki na porcję ryby.
I teraz przygotowujemy pakuneczki:
na środek arkusza folii aluminiowej kładziemy rybę, następnie posypujemy warzywami a na wierzch dajemy masełko. Folię dość szczelnie owijamy tworząc takie małe pakuneczki. Najlepiej boki folii podnieść do góry, a miejsce łączenia podwinąć tak jak się podwija materiał przy szyciu - żeby maksymalnie uszczelnić całość. Wiem - są rękawy do pieczenia, ale jakoś mi nie wychodzi w nich tak dobrze ta ryba - chyba za dużo przestrzeni w nich jest
No i tak przygotowane pakuneczki do piekarnika (ponownie ca 180 st ewentualnie troszkę mniej jeśli z termoobiegiem) na ok 30 min.
Do tego gotuję tylko ryż - bo warzywa już są przy rybie.
Po rozcięciu folii można wyjąć samą rybę i warzywa lub całość razem z masełkiem.
Smacznego
Dominika - 2013-05-20, 16:20
Polecam, szybki i łatwy, a ciasto palce lizać.
http://eksplozjasmaku.blo...owa-pianka.html
Ewka87 - 2013-05-26, 09:15
Wypróbowałam ten przepis na ciacho z rabarbarem i faktycznie bardzo dobry.
Tylko dałam mniej kakao i nie podpiekałam wcześniej spodu
Dominika - 2013-05-26, 09:30
A co zaproponowalibyście zamiast kanapek z wędliną pomidorem i ogórkiem do pracy?
Takiego łatwego, bez opcji odgrzewania w mikrofali.
Ferbik - 2013-05-26, 15:14
Dominika, podsmaż sobie np. dzień wcześniej kurczaka w przyprawie gyros i na liściu sałaty z dobrym sosem czosnkowym i pomidorkiem na pewno będzie to odskocznia od zwykłych, nudnych kanapek
Ewka87 - 2013-05-26, 16:42
A na dziś wypróbowałam coś takiego:
kuchnialidla.pl/product/Sernik-na-zimno
Pyszne!
Dominika - 2013-05-29, 21:51
A coś jeszcze? Opcja z mikrofalą wchodzi w grę, cały czas zostajemy przy "łatwym"
ourson - 2013-05-30, 09:44
Dominika, jakaś sałatka? np kuskus z warzywami (w zasadzie do wyboru do koloru - ogórek, pomidor, papryka, kukurydza, groszek - co kto lubi) do tego jakaś zielenina - ja lubię pietruszkę, ale może być coś bardziej intensywnego - np tymianek. sos - no to też zależy może być trochę majonezu, jogurt albo oliwa + pieprz, sól.
Przepisu jednego nie mam generalnie baza - kuskus + dodatki głównie wedle zasady co akurat jest pod ręką
Dominika - 2013-07-09, 13:43
Potrzebuję sprawdzone przepisy na wiśniówkę, malinówkę, orzechówkę.
red - 2013-07-10, 20:23
Dominika napisał/a: | Potrzebuję sprawdzone przepisy na wiśniówkę, malinówkę, orzechówkę. | Zgłoś się do Dawida
dawid - 2013-07-10, 20:34
red napisał/a: | Zgłoś się do Dawida |
Dzisiaj "zalałem" porzeczkówkę Robię ją pierwszy raz i mam nadzieję, że bedzie super. Dominika, call me jutro do południa, to wszystko Ci powiem, jak na spowiedzi
Szyszunia84 - 2013-08-14, 17:25
Ja mogłabym Wam polecić słodkie ziemniaki pieczone w mundurkach... I teraz powstaje pytanie, czy można gdzieś owe ziemniaki w Wieluniu dostać? Nie mieszkam teraz w tym mieście i nie wiem czy zaopatrzyć się w nie "u siebie" i przywieźć do domu? Czy jednak w Wieluniu jest szansa aby je dostać?
Basia - 2013-08-16, 12:45
Szyszunia84 napisał/a: | I teraz powstaje pytanie, czy można gdzieś owe ziemniaki w Wieluniu dostać? Nie mieszkam teraz w tym mieście i nie wiem czy zaopatrzyć się w nie "u siebie" i przywieźć do domu? Czy jednak w Wieluniu jest szansa aby je dostać? |
Ostatnio widziałam je w kauflandzie.
Szyszunia84 - 2013-08-16, 15:34
Dziękuję Basiu za informację Przynajmniej nie będę "ciągać" ziemniaka, bo to zawsze dodatkowy ciężar
maman - 2013-08-26, 14:15 Temat postu: szybki obiadek Makaron z cukinią, chilli, pomidorem i ziołami
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średniej wielkości pomidor, pokrojony w kostkę
1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w plastry grubości 0,5 cm
1/4 chilli, pokrojonego w cienkie plasterki, wypestkowanego
świeże zioła: tymianek, oregano, rozmaryn
garść makaronu spaghetti, ugotowanego al dente
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chilli, podsmażyć minutę. Dodać pomidora, cukinię i zioła.
Dodać makaron, dokładnie wymieszać na patelni i przełożyć na talerze.
Smacznego!
ps. przepis podpatrzony na blogu
Ferbik - 2014-11-03, 21:21
Zupa gąskowa
Jako, że sezon grzybowy dobiega końca, a co za tym idzie - pojawiły się gromadnie gąski zielonki, postanowiłem zaryzykować, nazbierać i z pazerności coś z nimi dobrego zrobić.
Sam do końca nie wiedziałem co, szukałem różnych przepisów, aż w końcu po konsultacji z moim kolegą kucharzem zmodyfikowałem jeden przepis wg mojego uznania. Jak na razie wszyscy chwalą i jeszcze żyją
Składniki:
- zielonki od 500 do 1000g
- ziemniaki koło 300-500g
- włoszczyzna
- dwa ząbki czosnku
- masło
- cebula
- ziele angielskie
- skrzydła, uda, lub porcje rosołowe
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz i sól do smaku
- gęsta śmietana
- pomidor
- zielona pietruszka do dekoracji i smaku
Oczyszczam gąski. Najlepszą i sprawdzoną przeze mnie metodą jest zasypanie solą i zalanie wrzątkiem grzybów, po czy, wymerdanie ich przez krótką chwilę, żeby się otworzyły i piasek wyleciał. Przerzucam potem na durszlak, hartuję zimną wodą cały czas merdając, co by pozostałości różnych liści i igliwia wypłukać do końca. Gąski obsuszam w ręczniku papierowym, następnie kroję w paski, a małe wcale.
Podsmażam cebulę na dwóch łyżkach masła, jak się trochę zeszkli, dodaję gąski i czosnek pokrojony dość grubo, żeby się nie spalił. W międzyczasie przygotowuję wywar z bulionu: zalewam wodą części kurczaka i gotuję razem z włoszczyzną, paroma listkami laurowymi, zielem angielskim i paroma ziarenkami pieprzu przez taki czas, jak mięso zrobi się miękkie i dobre do jedzenia. Ostudzone mięso wędruje dla pieska, natomiast bulionem zalewam w drugim garnku podsmażone wcześniej gąski z cebulką. Gotuję przez jakieś 10 minut, potem dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuję kolejnych 10-15, aż ziemniaki nie zmiekną. Kiedy ziemniaki namiękają, sparzam pomidora, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dorzucam do zupy. Solę i pieprzę do smaku. Następnie zagęszczam i zabielam wszystko dwoma łyżkami kwaśnej śmietany, gotuję jeszcze z 5 minut, żeby się wszystko ładnie połączyło, wlewam na talerz, dodaję natki pietruszki i voilla
|
|