|
Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia
|
|
Informacje - ciasto na wesele
gódka - 2012-06-13, 09:54 Temat postu: ciasto na wesele a gdzie tanio można dostać dobre ciacho na wesele?
i również tort - ale taki prawdziwy tort z prawdziwej bitej śmietanki?
wie ktoś?:)
Basia - 2012-06-13, 10:15
Taki prawdziwy a nie "dmuchany" jak sprzedają np. w Edenie, robi firma Krajewski. Ale cenowo nie wiem jak wygląda na tle konkurencji. Polecam zajrzeć do sklepu firmowego na Barycz.
hajen - 2012-06-13, 11:44
Ja kupiłem wszystko w Edenie. Nie jestem specjalnym "smakoszem" i "degustatorem" ciast. Ważne, że nie były suche i były słodkie. Wszystkim smakowało bardzo. Minusem tortu w Edenie jest bardzo mały wybór jego dekoracji i ogólnego kształtu. Mimo wszystko z ciastem i tortem na 100 osób zamknęliśmy się w kwocie 1100zł.
Ponadto każda para dostała paczkę z ciastem na wynos i zostało ciasta po weselu (dwudniowym).
Pozdrawiam.
Bethi - 2012-06-13, 11:54
W Weronie mają bardzo dobre ciasto. A co do tortu to proponuję odwiedzić Cukiernię p. Małgorzaty Strzała.
A tak poza Wieluniem, w Sieradzu Cukiernia u Michalaka, ul. Broniewskiego 18. Duży wybór, liczne dekoracje na różne okazje.
Ewka87 - 2012-06-13, 18:51
Generalnie cukiernia Krajewskiego moim zdaniem ma bardzo smaczne ciasta. Nie są przesłodzone, ani sztuczne.
gódka - 2012-06-13, 19:39
dziękuję:)
zastanawiałam się wcześniej właśnie nad Krajewskim ewentualnie Gagatkiem, z tym że u tego drugiego ponoć ciężko-dużo zamówień...
red - 2012-06-13, 23:21
Cenowo EDEN wydaje mi się bezkonkurencyjny. Ale nie każdy go lubi.
Najlepiej przed weselem przejechać po cukierniach i z każdej coś spróbować. A potem wybrać jakiś kompromis między ceną a jakością.
Ja byłem bardzo zadowolony z torta od Gagatka, chociaż nie był tani. Ale znajomym ta sama cukiernia zepsuła tort weselny.
jenusia - 2012-06-14, 08:45
red napisał/a: | Cenowo EDEN wydaje mi się bezkonkurencyjny. Ale nie każdy go lubi.
| Dokładnie mnie chociażby dopłacili to nie chciałabym mieć ciasta z Edenu
A może ciasto pieczone przez osoby prywatne? nie myśleliście o tym? Często wychodzi taniej a jest równie dobre jak nie lepsze
red - 2012-06-14, 11:19
jenusia napisał/a: | A może ciasto pieczone przez osoby prywatne? nie myśleliście o tym? Często wychodzi taniej a jest równie dobre jak nie lepsze | Ciasto robione przez osoby prywatne raczej nie wyjdzie taniej niż Eden. Ale jakość i smak zupełnie inne (czy lepsze to już kwestia gustu i smaku).
Polecam po prostu przejść po cukierniach i próbować, próbować, próbować...
Bethi - 2012-06-14, 11:59
A ja wam powiem, że ciasto domowe jest bez sztucznych dodatków do biszkoptu-który w torcie i ciastach z kremami to podstawa. Zrobienie blachy ciasta w domu to wydatek od kilku do kilkunastu złotych.serniki wychodzą drożej i ciasta z makiem, nigdałami.ale to i tak połowa tego co gotowa blacha ciasta, średnio mającą 1.50-2.20 kg. I wiadomo,że polepszaczy nie ma.
Marta - 2012-06-14, 16:53
jenusia napisał/a: | A może ciasto pieczone przez osoby prywatne? nie myśleliście o tym? Często wychodzi taniej a jest równie dobre jak nie lepsze |
Większość szanujących się lokali nie pozwala na wstawienie 'swoich' ciast.
hajen - 2012-06-14, 17:16
Co onacza "szanujących"?
Marta - 2012-06-14, 17:18
Mam na myśli takie lokale, które nie chcą mieć na głowie sanepidu i szanują swoich klientów oraz ich gości.
hajen - 2012-06-14, 17:20
A skad wiedza, ktore ciasto jest domowe, a ktore kupione? Przeciez mozna wstawic ciasta z zewnatrz i nikt nie sprawdza rachunków
Marta - 2012-06-14, 17:33
hajen, a jak goście załapią salmonellę a ciasto było wstawione swoje, a nie z cukierni to myślisz że kto poniesie konsekwencje?
Bethi - 2012-06-14, 17:58
A salmonella od czego jest? Od tego, że w cukierni jak jest dużo pracy to się o pracy to nie dba czy będzie higienicznie bez bakterii czy nie. Byle, żeby produkcja szła. I to nie zależy od renomy Cukierni tylko od złych nawyków pracowników! (Tak dla jasności) Osoba prywatna jaja myje, do ciasta daje się schłodzone, nie z temperatury pokojowej. Mąką jest przesiana, żeby ciasto było lekkie, a nie gniot. Blacha cała wyłożona papierem, a nie tylko dłuższe boki.bo taki szeroki jest papier pergaminowy dla cukierni. Zróbcie ciasto na śmietanie, i trzymane dobę w blaszce, którą nie jest cała w papierze, to na tych bokach, gdzie jest bez papieru śmietana jest szara! A w przypadku owoców wiśni po 3 dniach jest pleśń.
I jeszcze taka informacja: cukiernie biszkopty pieką w czwartki, w piątek robią gotowe ciasto. W sobote, zważone i spakowane jedzie na imprezę, gdzie jest podawane przez dwa dni, w przypadku wesel i poprawin i w poniedziałek już mało smaczne. Co do sernika to musi dobę odstać, żeby kruche ciasto na spodzie zrobiło się delikatne od serowej masy. W ciastach z makiem jak mak będzie źle sparzony, to będzie czuć w smaku, że jest na pół surowy. Więc wybór zależy od osoby. A ciasta ze stabilizatorem owocowymi są praktycznie jednakowe, poza kolorem, owocowym posmakiem i dekoracją z wierzchu.
karcia - 2012-06-18, 19:27
Dobre ciasta piecze też Piekarnia WIKTOR z Turowa.
Spróbowałam, smakowało bardzo.
Bethi - 2012-06-19, 09:35
karcia napisał/a: | Dobre ciasta piecze też Piekarnia WIKTOR z Turowa.
Spróbowałam, smakowało bardzo. |
Ja też spróbowałam i również smakowało. Jedna z tych, które mogę polecić obok M. Strzały.
|
|