Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

Biznes i Firmy w regionie - Pieczywo z piekarni w Pątnowie

Ferbik - 2012-08-25, 19:33
Temat postu: Pieczywo z piekarni w Pątnowie
Z wielu pieców chleb jadłem. Zanim poznałem właściciela piekarni w Pątnowie, jego pieczywo - nawet nie wiedziałem, ale - dużo wcześniej było mi dane jeść. Dlatego piszę dane, ponieważ... albo i nie. Sami spróbujcie, jeśli macie ochotę. W sumie to nasz forumowy kolega, więc pozwoliłem sobie wstępnie na zaprezentowanie jego wyrobów na zdjęciach.
Smacznego :)
























Bethi - 2012-08-25, 19:37

Chlebek jest rewelacyjny! Pizzerki smaczne, a w byłce tartej nie ma różnych śmieci, co w niektórych piekarnich się dosyć często zdarza. Nie wiem gdzie można kupić pieczywo tej Piekarnii, ale ja się zaopatruję w Sedlu na Wyszyńskiego:) Żadnych zastzreżeń, same plusy :) :lol:
Ferbik - 2012-08-25, 19:44

Za jakąś chwilę postaram się napisać asortyment oraz miejsca, gdzie można zakupić pieczywo, jak mnie właściciel nie uzna za namolnego ;)
Acree - 2012-08-25, 20:02

Ja tam wole piekarnie na młodziezowej :D
kitor - 2012-08-25, 20:46

A próbowałaś od Romka? Nie wiem jak to robi, ale chleb nie zsycha się na kamień nawet po paru dniach.
Spooky - 2012-08-25, 21:05

kitor napisał/a:
A próbowałaś od Romka? Nie wiem jak to robi, ale chleb nie zsycha się na kamień nawet po paru dniach.


To nie za dobrze, bo naturalny chleb właśnie powinien "zsychać" :D Ale ogólnie to akurat chleba od Romka nie próbowałem, jak na razie jem ten od Krajewskiego. Może kiedyś się skuszę :)

Ferbik - 2012-08-25, 21:43

Acree, porównaj, potem szczerze napisz.
Spooky napisał/a:
To nie za dobrze, bo naturalny chleb właśnie powinien "zsychać"

Ja wolę zjeść ten mniej naturalny, wilgotny chleb przez tydzień, na naturalnych produktach bez ulepszaczy, niż wyrzucić pół bochenka na drugi dzień, bo suchar. To tak samo jak z babką pieczoną w domu, a kupioną w sklepie.
Spooky napisał/a:
Ale ogólnie to akurat chleba od Romka nie próbowałem, jak na razie jem ten od Krajewskiego.

I tyle w temacie. Spróbuj, wtedy pisz.

monikzy - 2012-08-25, 21:46

Ja tez jem od Strzaly, ale w poniedzialek sprobuje.
Spooky - 2012-08-25, 21:47

Ferbik napisał/a:
I tyle w temacie. Spróbuj, wtedy pisz.

Nie odnosiłem się do samego chleba, bo jeszcze go nie jadłem i na jego temat nie mogę nic powiedzieć. Odpowiedziałem tylko na komentarz kitora, że jeżeli jest tak jak mówi, to może to świadczyć że chleb nie jest do końca naturalny :)

Ferbik napisał/a:
Ja wolę zjeść ten mniej naturalny, wilgotny chleb przez tydzień, na naturalnych produktach bez ulepszaczy

To w końcu jak z tą naturalnością? :D Jeśli na naturalnych produktach da się zrobić chleb, który jest zdatny do jedzenia przez tydzień, to ja również chętnie przerzucę się na taki chleb :)

Ferbik - 2012-08-25, 21:56

Spooky napisał/a:

To w końcu jak z tą naturalnością?

Nie zrozumiałeś sarkazmu.

W ofercie piekarni:
- chleb baltonowski
- chleb mieszany
- bułki pszenne
- bułki maślane
- chleb graham
- pizzerki
- kapuścianki
- chleby okolicznościowe z dowolnym przyozdobieniem (komunijne, weselne, itp.)
- chleb foremkowy
- rogale maślane
- jagodzianki z serem (patent Mrówka).

Jakbym się machnął, to poprawię.

Bethi - 2012-08-25, 21:57

A ja wam powiem, że prawdziwy i dobry chleb to jest taki, który przez tydzień można jeść i jest zjadliwy, a nie taki, który po 3 dniach jest sucharkiem lub ma pleśń. Nie zawiera polepszaczy, np: Dynamil-do szybkiego rośnięcia czy Krmelu amoniakalnego (E-150c), który nadaje kolor dla niby razowych, w których nawet nie ma co marzyć o dodatku mąki razowej.
Spooky - 2012-08-25, 22:10

Ferbik napisał/a:
Nie zrozumiałeś sarkazmu.

O tej porze już ciężej mi idzie myślenie, sorry.

Tak czy inaczej, dzięki za rozjaśnienie. Powiem szczerze, że jestem chlebowym laikiem, więc przyda się trochę więcej wiedzy na ten temat :wink:

kitor - 2012-08-25, 23:26

Nigdzie nie napisałem o tygodniu. Ale już z paru wieluńskich piekarni chleb na trzeci dzień albo był skamieniały, albo spleśniały - a to chyba w drugą stronę działa? No ale prościej zarzucić niż zapytać o doprecyzowanie.
Axel - 2012-08-26, 08:40

Będąc u przyjaciela w Wieluniu miałem okazję skosztować chleba z piekarni Bednarek, Pątnów. [nie wiem czy to ta sama piekarnia czy inna]. Smaczny i co najważniejsze nie taki suchar po dwóch dniach jak chleb krojony w Biedronce w czerwonych torebkach. Teraz jak jestem w Wieluniu to kupuję chleb w zielonym markecie.
jenusia - 2012-08-26, 09:23

Ja uwielbiam chleb słonecznikowy z ul. Młodzieżowej.. świeżutki jest rewelacyjny i dość długo wytrzymuje bo ok tydzień jem go spokojnie. Z Pątnowa jeszcze nie jadłam, jak się dowiem, gdzie można go kupić to nie omieszkam tego zrobić
Ferbik - 2012-08-26, 09:43

jenusia napisał/a:
Z Pątnowa jeszcze nie jadłam, jak się dowiem, gdzie można go kupić to nie omieszkam tego zrobić

W Wieluniu:
Żabka na Kaliskiej
Żabka na Głowackiego
Żabka na 18go Stycznia
Sedal
U Ani koło Crashbaru
Hermes na AK

Vosiak - 2012-08-26, 12:49

Ja polecam chleb z piekarni Scott p. Krzywy co najważniejsze bez polepszaczy.
A pizzerki i bułki z młodzieżowej.
A co sądzicie o produktach mrożonych (zazwyczaj sprowadzanych z Francji) odpiekanych w marketach?

xoxov][ - 2012-08-26, 13:14

Vosiak napisał/a:
A co sądzicie o produktach mrożonych (zazwyczaj sprowadzanych z Francji) odpiekanych w marketach?

Lidlowe i Kauflandowe [przynajmniej te we wrocławiu] są b. dobre

Ferbik - 2012-08-26, 14:14

Vosiak, tejn temat jest o konkretnej piekarni, więc nie offtopuj.
monikzy - 2012-08-27, 11:18

Kupilam dzisiaj w Sedalu chleb z Patnowa i 2 pizzerki. Chleb faktycznie bardzo dobry. Pizzerki moj 6-letni synek sam zjadl. Nie chcial sie nawet podzielic, tak mu smakowaly. :grin:
Acree - 2012-08-27, 22:31

Przykro mi Ferbiku, ale próbowałam chleba z Pątnowa. Wole jednak ten od strzały. Nie każdy musi lubić to co Ty.
Ferbik - 2012-08-27, 22:42

Acree, ale przecież ja nikogo nie zmuszam do jedzenia pieczywa od Ryngolca :)
Zacytuję sam siebie z pierwszego posta:
Cytat:
Sami spróbujcie, jeśli macie ochotę

Wszystko w temacie :)

jenusia - 2012-08-28, 10:44

Ja dziś spróbowałam rogala, na chleb przyjdzie pora jutro. Był bardzo dobry, jednak lepiej chyba smakuje mi z Młodzieżowej. Ale dam mu jeszcze jedną szansę ;)
rybka1 - 2012-08-28, 14:03

chlebek jest naprawdę dobry a zwłaszcza razowy-można go spokojnie jeść po kilku dniach

pizzerinki dobre dla dzieci na drugie śniadanie-tanie i zdrowe

polecam

Acree - 2012-08-29, 11:15

@FERBIK
Cytat:
Acree, porównaj, potem szczerze napisz.


To ty zasugerowałeś, że nieszczerze piszę tylko dlatego, że napisałam, ze wole inną piekarnię. Jaki sens byłby mojej wypowiedzi gdybym ją napisała nie próbując chleba z Pątnowa? Mieszkam na AK więc często zdarza mi się kupować w Hermesie chleb z Pątnowa, ba to jest jedyny chleb, który kupuje w Hermesie. Jednak wolę się przejść na Młodzieżową i kupić ten od Strzały bo mi zwyczajnie w świecie lepiej smakuje. Nie atakuj każdego tylko dlatego, że ma inne gusta.

daughter - 2012-08-29, 12:13

Kupuje chleb od Romka od kilku lat , to o czymś świadczy . Picerki rzeczywiście są bardzo smaczne, podobnie jak słynne jagodzianki ;) . Lubię tez bułki z kapusta i grzybami, no i chlebek razowy -rewelka :)
Ferbik - 2012-08-29, 12:41

Rajt, sasugerowałem się innymi skasowanymi bzdurnymi postami typu: "a ja wolę z ..., chociaż nie próbowałem z innej".
Mrówek - 2012-08-29, 18:14

Co do pizzerek...
Spooky - 2012-08-29, 18:35

Pizzerki są świetne, jadłem i potwierdzam :D
Kriss WD-40 - 2012-08-30, 18:13

Pizzerki najlepsze na gorąco:) Prosto z pieca !!!
Chlebek okolicznościowy też wymiata (najlepszy z tomatą...)

red - 2012-08-30, 18:40

Kriss WD-40 napisał/a:
najlepszy z tomatą...
Co to jest TOMATA?
Kriss WD-40 - 2012-08-30, 19:01

"TOMATA" to w gwarze śląskiej "POMIDOR" :D
Yenlikasio - 2012-08-30, 19:53

U mnie co rano jeździ się do Pana Bednarka po chleb i bułki. Kiedyś siostra dostała pizzerkę prosto z pieca, czekała na nią kilka minut przez co pizzerka zrobiła się dwa razy większą. Polecam jak nic innego. :)
Ferbik - 2012-09-01, 00:19

W pomiędzy-czasie fotka na słodycze w postaci bułek z budyniozą


oraz tak się kręci rogale.


Pamiętajcie: nie jedzcie na noc. Niczego.

:)

rybka1 - 2012-09-01, 12:13

Romek potrafi wykonać z pieczywa chyba każde zlecenie:))
jenusia - 2012-09-04, 08:18

Po takich namowach w końcu spróbowałam chleba wieloziarnistego i się rozczarowałam... kwaśny i na drugi dzień się kruszy, dziury się robią...
amelka - 2012-11-19, 11:53

Wolę zwykły razowy. Wieloziarnisty mi się już całkowicie przejadł.
serwq - 2012-12-11, 19:56

To proponuje spróbowac pieczywa z Dzietrznik od Pana Mirowskiego. Wypiekane starymi metodami podobno bez zbędnych polepszaczy i innych dziadostw.Było mi dane jeść chlebek z różnych piekarni i chyba żaden mi tak nie smakował.
Madzialena906 - 2013-04-12, 10:48

Potwierdzam że pieczywko od Pana Mirowskiego z Dzietrznik jest chyba najlepsze w okolicy.Jadłam z wielu piekarni ale to smakuje mi najlepiej.Osobiście kupuje je najczęściej w sklepie w Kamionce.
Zauważcie może że najgorsze chlebki są z jakiś nowo otwartych piekarni.Może jest to spowodowane kombinacjami ich właścicieli by jakoś na tym biznesie wyjść...


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group