Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

Sport / Moda / Kuchnia / Uroda / Zdrowie - Polecane artykuły spożywcze i nie tylko

Ferbik - 2010-10-06, 21:19
Temat postu: Polecane artykuły spożywcze i nie tylko
W tym temacie chciałbym, żeby każdy z Was, który ma do polecenia jakieś ciekawe, sprawdzone i dobre artykuły spożywcze, chemiczne, mógł je tu wypisać.

Więc jeśli chodzi o takie codzienne rzeczy, to polecam:
- ogórki chilli z Provitusa (w porównaniu z konkurencją nie są może najtańsze, ale jeśli chodzi o pikantny smak, to nie zatracają go nawet do ostatniego ogórka wyciągniętego po miesiącu ze słoika)
- Gniocchi (1kg paczka bardziej się opłaca niż 0,5kg bo wychodzi około 30% taniej) - dostępne na pewno w Kauflandzie,
- piwa: Kasztelan niepasteryzowany, Złote Lwy
- masło lekko solone Lurpak
- jajka XL Gajewski

Archdevil - 2010-10-06, 22:43

- pikantny ketchup Kamis -> w końcu jakiś pikantny ketchup który spotkałem bez sztucznego posmaku
vanilia1000 - 2010-10-07, 08:47

- cisto francuskie z Biedronki (niech już ją otworzą:)) tanie i bardzo smaczne
daughter - 2010-10-07, 09:42

Ketchup to tylko KOTLIN :) żaden inny...
Ferbik - 2010-10-07, 10:04

Kotlin tak - pikantny - bardzo dobry, również polecam.
Majonez Winiary oraz stary dobry smak Kieleckiego. mmmm :)
Z musztard z kolei polecam Kamisa Rosyjską, jeśli ktoś lubi na ostro. Natomiast sam szukam musztardy podobnej smakiem do tej z McDonalda.

daughter - 2010-10-07, 10:15

Ferbik spróbuj maca z develeya :grin: :grin:
ourson - 2010-10-07, 10:22

musztarda rosyjska bardzo dobra, a na drugim biegunie - musztarda słodka - Develey...
wln4life - 2010-10-07, 10:40

chyba najbardziej naturalny ketchup - włocławek ze słoiczka, musztarda develey stołowa, krem chrzanowy lub czosnkowy pilos z lidla, czerwona herbata z dziką różą i zielona z jabłkiem, cynamonem i goździkami, wódka nemiroff classic, perła export...
Magduś - 2010-10-07, 17:46
Temat postu: Re: Polecane artykuły spożywcze i nie tylko
Ferbik napisał/a:
- jajka XL Gajewski

Czemu są godne polecenia? Hodowla ekologiczna?

Ferbik - 2010-10-07, 17:48

Magduś, wielkość do ceny, a czy ekologiczna to nie wiem. W każdym razie czasem się zdarza, że na całą paczkę 8 jajek mam z podwójnym żółtkiem :)
yabos - 2010-10-07, 18:45

Ferbik napisał/a:
W każdym razie czasem się zdarza, że na całą paczkę 8 jajek mam z podwójnym żółtkiem :)

To akurat nie musi być powód do radości bo może to świadczyć o faszerowaniu kur różnymi chemikaliami. Zwłaszcza jeśli podwójne żółtko zdarza się tak często. Jajka albo ze wsi albo od pani która chodzi po bloku bo ma dobre i podwójne żółtka nie trafiają się w podejrzanie wielkich ilościach :wink:

Ferbik - 2010-10-07, 18:56

yabos napisał/a:
Jajka albo ze wsi albo od pani która chodzi po bloku bo ma dobre i podwójne żółtka nie trafiają się w podejrzanie wielkich ilościach

To tak jak mleko, które kiedyś brałem od kobity ze wsi. Najpierw było śmietany około 1/5 butelki, potem zaczęła oszukiwać i praktycznie wcale się nie zbierało, bo ściągała sobie wcześniej. To, że żółtka od pani ze wsi nie zdarzają się często, może być tym samym powodem :) Ale nie o tym temat.

wln4life - 2010-10-07, 19:05

to teraz ja opowiem paradoks - jaja z chowu klatkowego od niosek, które przez całe życie nie widziały promieni słonecznych jest zdrowsze niż od pani chodzącej po blokach, bo pasza jaką karmione są nioski jest zbilansowana i sprawdzana pod kątem zawartości chemii, gorzej z taką panią Zenobią z (słowo wymoderowano) Wielkiego sprzedającą jajca na targu od kur grzebiących na podwórzu w ziemi zmieszanej z olejem z ursusa, nyski, mydlinami, nawozami i inszą chemią gospodarczą. Od tego mamy oznaczenia jaj na klasy i kody. Żeby być pewnym z jakiego chowu pochodzą min. A2 - ściółkowy, najlepsze - najdroższe A0 ekologiczne
Ferbik - 2010-10-07, 19:10

Przepraszam, to nie Gajewski a Woźniak - jeśli chodzi o producenta tych jajek
http://www.fdw.pl/oferta-krolewskie.htm tutaj link. Nie są to jajka ściółkowe jednak.

Byłem specjalnie w sklepie, tylko informacja, że klasa A i nic więcej.

tumasz - 2010-10-07, 19:11

Przecier pomidorowy DROS .
Opakowanie szklane - słoik litrowy.
Dostępny - sklepy Pszczółka.
Przepyszny i smakuje pomidorami a nie sztucznymi plastykowymi owocami.
Do zup i sosów - rewelacja.

ourson - 2010-10-08, 00:04

wln4life napisał/a:
Żeby być pewnym z jakiego chowu pochodzą min. A2 - ściółkowy, najlepsze - najdroższe A0 ekologiczne


na jajku jest pieczątka - taki długi ciąg znaków. Pierwsza cyfra oznacza rodzaj chowu kur:
3- klatkowy
2- ściółkowy
1- na wolnym wybiegu
0- ekologiczny

Potem są dwie literki - kod kraju.
Potem osiem cyfr, które identyfikują producenta.

daughter - 2010-10-08, 08:14

www.jajazewsi.pl- adres do Gajewski Pakownia Jaj
osobiście też polecam :)

miko 005 - 2010-10-10, 09:36

wln4life napisał/a:
... gorzej z taką panią Zenobią z (słowo wymoderowano) Wielkiego sprzedającą jajca na targu od kur grzebiących na podwórzu w ziemi zmieszanej z olejem z ursusa, nyski, mydlinami, nawozami i inszą chemią gospodarczą.

Ale ... generalnie byłeś ostatnio na wsi :o

Co do tematu. Szczerze powiem, że takowych artykułów nie jestem w stanie podać. Owszem są rzeczy, które akurat mnie smakują, albo uważam je za godne uwagi, ale to mój gust i smak, ktoś inny może mieć zupełnie inne zdanie na moje propozycje. Co widać np. na podstawie zaproponowanego keczupu ;)

wln4life - 2010-10-10, 11:00

pochodzę ze wsi, mieszkam aktualnie na wln i jestem absolwentem uczelni rolniczej :P
JAREK.M - 2010-10-20, 21:11

[ :P
daughter - 2010-10-20, 21:55

bleeee bo nie jadłeś Kotlinka :)
Syn Mariana - 2010-10-20, 22:02

wln4life napisał/a:
to teraz ja opowiem paradoks - jaja z chowu klatkowego od niosek, które przez całe życie nie widziały promieni słonecznych jest zdrowsze niż od pani chodzącej po blokach, bo pasza jaką karmione są nioski jest zbilansowana i sprawdzana pod kątem zawartości chemii, gorzej z taką panią Zenobią z (słowo wymoderowano) Wielkiego sprzedającą jajca na targu od kur grzebiących na podwórzu w ziemi zmieszanej z olejem z ursusa, nyski, mydlinami, nawozami i inszą chemią gospodarczą. Od tego mamy oznaczenia jaj na klasy i kody. Żeby być pewnym z jakiego chowu pochodzą min. A2 - ściółkowy, najlepsze - najdroższe A0 ekologiczne

ale Pani co nosi po blokach, też ma jaja z hodowli. Z ciekawości kliknąłem kod z jajka i wyszedł mi Ostrów wlk.

JAREK.M - 2010-10-20, 22:04

:570:
yabos - 2010-10-20, 22:08

JAREK.M napisał/a:
daughter napisał/a:
Ketchup to tylko KOTLIN

Bardzo dobry jest ketchup z firmy TORTEX tak pikantny jak i łagodny. :P :P :P

Z przykrością muszę się zgodzić z JARKIEM.M :twisted: :wink: Tortex najlepszy, jak chcę coś bardziej pomidorowego to kupuję pomidory albo koncentrat. Ketchup ma być sztuczny i nie za gęsty. Tak jak Tortex;]

daughter - 2010-10-20, 22:23

fuj sztuczny....to ja dziękuję
ketchup kotlin łagodny
ingriedients:woda,cukier acetylowany adypinian diskrobiowy-zagęstnik,sól, kwas octowy,aromat naturalny pomidorowy,benzoesan sodu- yabos spójrz ile tu "sztuczności"
no i najważniejsze na 100 g produktu zużyto...130 g pomidorków

wielunianka1992 - 2010-10-20, 22:23

yabos napisał/a:
JAREK.M napisał/a:

Bardzo dobry jest ketchup z firmy TORTEX tak pikantny jak i łagodny. :P :P :P

Z przykrością muszę się zgodzić z JARKIEM.M :twisted: :wink: Tortex najlepszy, jak chcę coś bardziej pomidorowego to kupuję pomidory albo koncentrat. Ketchup ma być sztuczny i nie za gęsty. Tak jak Tortex;]


zgadzam się :) najlepszy jest TORTEX ! ;)

JAREK.M - 2010-10-21, 18:09

:P
Phoenix - 2010-10-21, 19:05

dla mnie ketchup jest idealny z firmy Kotlin ten diabelsko ostry, taki czarno czerwony ;) Jest bardzo ostry, ale ja uwielbiam ostre więc dla mnie to przyjemność. A testowałem już wiele ketchupów i ten najbardziej przypadł mi do gustu.

A z innej beczki to polecam chipsy chipsletten, pakowane w taki rulon jak stare dobre Pringelsy. Jest ich dosyć sporo, może koło 5-6 smaków. Mi najbardziej odpowiada Fromage. Chipsy te są smaczne i cena też nie razi a dużo :) Dostępne są w żabkach i m.in w Inter- marche brałem.

daughter - 2010-10-22, 11:18

Phoenix napisał/a:
dla mnie ketchup jest idealny z firmy Kotlin ten diabelsko ostry, taki czarno czerwony ;) Jest bardzo ostry, ale ja uwielbiam ostre więc dla mnie to przyjemność. A testowałem już wiele ketchupów i ten najbardziej przypadł mi do gustu.

A z innej beczki to polecam chipsy chipsletten, pakowane w taki rulon jak stare dobre Pringelsy. Jest ich dosyć sporo, może koło 5-6 smaków. Mi najbardziej odpowiada Fromage. Chipsy te są smaczne i cena też nie razi a dużo :) Dostępne są w żabkach i m.in w Inter- marche brałem.



w SEDAL-u tez je kupisz :D

Phoenix - 2010-10-22, 14:22

No to fajnie :) Bardzo mi smakują, według mnie dużo lepsze niż wysłużone Laysy.. jak już to Crunchipsy bo grubo krojone i więcej jeśli komuś nie podchodzą Chipsletten.
ourson - 2010-10-22, 14:52

Baryłki Wedla - nowe, koktajlowe smaki - Tequila Sunrise, Mojito, Irish Cream.
Marta - 2010-10-22, 16:00

Jeśli chodzi o chipsy to ja jestem prawdziwą smakoszką tychże produktów :twisted: Czekam z niecierpliwością na zimowe smaki Lays'ów a dokładnie na zimową polędwiczkę z cebulką - REWELACJA :wink:
Phoenix - 2010-10-22, 16:03

polecam frytki na szybko przed kaliską xD hehe może nie jest to szczyt marzeń jeśli o frytki chodzi ale za 3 zł duża porcja jest naprawdę super. Do tego jeszcze sos ostry z warzywami i mniam :) często po szkole chodziliśmy na te frytki jak były.
Kamil90 - 2010-10-22, 16:16

Bułeczki z grzybami i kapustą z Intermarshe, bardzo dobre :)
bob_mistrz - 2010-10-22, 17:41

Więc lecimy:
- wg mnie najlepszy Heinz - tradycyjny
- wg mojej żony - Tortex
- musztarda sarepska - Roleski
- chipsy Chipsletten
- delicje szampańskie poramańczowe
- serdelki Sokołów
- przyprawa do mięs Knorr
- przyprawa kebab - gyros Prymat
- frytki ćwiartki made by Kaufland
- kajzerki made by Intermarche
- prymat cebulka prażona
- kapusta czerwona Feldliebe Lidl
- napój grappa jabłko - mięta
- wędliny:
1. Rosochy za Praszką
2. Pomiędzy Kowalami a Praszką

To tak na szybko :D

Phoenix - 2010-10-22, 19:41

Co do kajzerek z intermarche to się zgadzam. Są rewelacyjne ;) A jeśli chodzi o bułki w centrum to najbardziej smakują mi te z Delikatesów. Przez długi okres brałem od Mastalerza ale zaczęły być puste w środku, a jak są świeże to też mi jakoś nie smakują. Nie tak smakuje świeża bułka wg mnie.

a i dzisiaj zapłaciłem za mentosy z żabce na sieradzkiej prawie 3 złote, rozbój w biały dzień ;p

JAREK.M - 2010-10-27, 10:30

:P
Dominika - 2010-10-27, 11:53

JAREK.M napisał/a:
Świeża bułeczka z masełkiem i szklaneczka mleczka.


A dupcia rośnie. :razz:

wln4life - 2010-10-27, 12:05

z której piekarni brać żeby były bułki spod ręki ryngolca ? ;)
JAREK.M - 2010-10-27, 12:54

:grin:
yabos - 2010-10-27, 13:45

Colgate Max Fresh


Nie produkt spożywczy, ale warta polecenia. Niby tylko 100 ml, ale wystarczy na baaaardzo długo . Do tego dobrze czyści, fajny smak i nie zajmuje wiele miejsca w łazience/torbie podróżnej.

Phoenix - 2010-10-27, 14:59

Nie piecze i nie pali? Miałem kiedyś zieloną Listerine to myślałem że mi gardło i język wypali.. i wywaliłem to świństwo jak najdalej ;p
Karzełek - 2010-10-27, 15:12

Phoenix napisał/a:
Nie piecze i nie pali? Miałem kiedyś zieloną Listerine to myślałem że mi gardło i język wypali..

To co poleca yabos, to żel do mycia zębów, Ty mówisz o płynie do płukania jamy ustnej, zresztą bardzo dobrym. Pali i piecze, ale tylko na początku, przy dłuższym systematycznym stosowaniu efekt ten mija. Z całej gamy Listerine polecam najbardziej niebieski Stay White - pozostawia świetny rześki miętowy posmak, najmniej fioletowy Total Care - o smaku nie wiadomo czego.
Do samego mycia zębów polecam Sensodyne Whitening.

wln4life - 2010-10-27, 15:28

jeśli ciągniemy temat higieny jamy ustnej, zgadzam się z yabosem tylko wolę wersję zieloną. Jak wiadomo zęby ulegają przebarwieniom po kawie, herbacie, fajkach, jedzeniu itd. w celu taniego i skutecznego powrotu do naturlanego koloru zębów, a także profilaktycznie w celu wydłużenia działania wybielania zębów przez stomatologa polecam "Białą perłę".
Dominika - 2010-10-27, 15:41

Karzełek napisał/a:
fioletowy Total Care - o smaku nie wiadomo czego.


Straszny posmak w ustach

Phoenix - 2010-10-27, 16:51

a ten niebieski Listerine też tak pali i piecze czy tylko zielony?

[ Dodano: 2010-10-27, 21:27 ]
Zresztą jak już jesteśmy przy pielęgnacji to napisze co polecam jeśli o to chodzi. Sporo mężczyzn na forum więc może ktoś ma podobne odczucia z tym związane. Długo szukałem czegoś godnego uwagi i przebrnąwszy przez setki różnych lepszych lub gorszych produktów mogę z czystym sumieniem polecić:

*dezodorant Nivea Cool Kick (bardzo świeży, a ponad to długo czuć ten zapach, jest genialny, mowa o tym najbardziej niebieskim z serii)
* do golenia tutaj jest wiele możliwości.. jedni wolą Nivea a inni Gilette, wg mnie lepsza Nivea i bardzo mi się podoba pianka do golenia też ciemno niebieska i bardzo ładnie pachnie, ale tutaj asortyment jest ogromny, są i żele i pianki i inne, do wyboru do koloru.
*po goleniu - nie mam pracy że muszę być co dzień pięknie ogolony więc nie zamierzam inwestować w jakąś super ekskluzywną wodę, od tego są perfumy. Po goleniu najbardziej podoba mi się Str8 ten srebrny - motion. To mój ulubiony aczkolwiek nie mówię że np zielony jest brzydki, a cena bardzo dobra i spełnia swoje zadanie właściwie.
* do mycia (tutaj też bardzo wiele próbowałem) najlepiej podpasowała mi Nivea Cool Kick, niestety widziałem tylko w małych opakowaniach po 200 albo 250 ml.. a jak nie to to na zmianę Avon Amazone albo Ascent

Nie wiem to są moje subiektywne odczucia, testowałem już wiele ale to jak dla mnie jest najlepsze. I też uważam że jak ktoś ma wrażliwą skórę ( jak ja) i kupuje różne balsamy po goleniu i inne tego typu rzeczy łagodne i w ogóle to niech lepiej spróbuje zwykłej wody kolońskiej. Odkąd zacząłem takich używać (wcześniej były balsamy łagodne) to teraz skończyły się podrażnienia po goleniu, jak dobrze wyszczypie od razu to później jest dobrze i bez problemów 0 podrażnień i szczypania na następny dzień. Przynajmniej u mnie (cera wrażliwa alergiczna)

JAREK.M - 2010-10-29, 09:59

:D
Maciej - 2010-10-29, 14:35

Wódka Wyborowa ;) , idealna na wieczór z przyjacielem . Jeden warunek , musi być zimna :D
JAREK.M - 2010-10-30, 08:20

:shock:
red - 2012-03-08, 22:37

Odkopując stary temat...
Ostatnio zauważyłem (wcześniej chyba nie było), że w Biedronce pojawiło się gotowe masło klarowane. Podobno jest to najlepsza rzecz do smażenia, chociaż zdania są podzielone. Sam jeszcze nie próbowałem.

ourson - 2012-03-08, 23:47

red napisał/a:
Podobno jest to najlepsza rzecz do smażenia, chociaż zdania są podzielone.


w jakim sensie zdania są podzielone?

Bethi - 2012-03-09, 04:18

Też mogę stwierdzić, że masełko jest super do smażenia, zwłaszcza, gdy ktoś jest na diecie :) Pieczone mięsko jest miękkie i delikatne, nie suche jak po smażeniu na zwykłym oleju rzepakowym (który jest idealny do frytek, jak jest dobrze rozgrzany). A poza tym ma ładny aromat, jak się rozgrzewa.
Jak już olej do smażenia,to słonecznikowy.

red - 2012-03-09, 12:14

Cytat:
w jakim sensie zdania są podzielone?
Gdzieś słyszałem opinię, że masło klarowane najlepiej zrobić samemu ze zwykłego masła, zamiast zastosować produkt przemysłowy.
Najzdrowszy do smażenia jest właśnie olej rzepakowy.

wln4life - 2012-03-10, 14:26

Dobre do zrobienia masła klarowanego jest ... wieluńskie masło w kostce, do usunięcia jest tylko kożuch białkowy z wierzchu, żadnych lewych tłuszczów, osadów. Duży plus tego masła jak się oczywiście je dobrze zrobi to że się nie psuje i można je trzymać w temperaturze pokojowej. Do smażenia zgodzę się najzdrowszy jest olej rzepakowy, słonecznikowy i oliwa z drugiego tłoczenia. Do sałatek olej z pestek winogron, oliwa z 1 tłoczenia, lniany. Do smażenia żeby nie zmieniała smaku potrawa masło klarowane lub smalec.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group