Jaka metoda skuteczna na tak gorące dni ? Jaka zanęta i przynęta ? Zapach i kolor ? Rzeka czy zbiornik zaporowy ? Proszę podajcie swoje sugestie i spostrzeżenia znad wody. Bo jeśli już jedziemy nad wodę , to miło by było coś złapać ( i wypuścić ) trochę adrenalinki wystarczy by poprawić sobie humor.
Jaka metoda skuteczna na tak gorące dni ? Jaka zanęta i przynęta ? Zapach i kolor ? Rzeka czy zbiornik zaporowy ? Proszę podajcie swoje sugestie i spostrzeżenia znad wody. Bo jeśli już jedziemy nad wodę , to miło by było coś złapać ( i wypuścić ) trochę adrenalinki wystarczy by poprawić sobie humor.
Wszystko zależne od rodzaju ryby na jaka się nastawiasz oraz rodzaj zbiornika i szybkość nurtu na jaki się nastawiasz + ew. rodzaj dna jaki występuje .
Jeśli na szczupaka to proponuje spinning z blaszką, i jeśli zbiornik jest mały i z małym nurtem to wystarczy spinning 2,4m ew. 2,7m
Jeśli w zbiorniku jest szybki nurt proponuję Spinning 3M z minimum 60g wyrzutu
Jeśli wybierasz się na odrę to feeder z minimum 3,6M z wyrzutem 100g, koszyk 60g + dobrze ubita zanęta w koszyczku np z robakami i można rzucać (czasem karpie można złowić).
Jeśli wybierasz się na spokojne wody a chcesz daleko rzucać kijkiem to matchówke proponuje 4,2M minimum.
Podobno na Turawie można fajne rybki złowić
A co do zanęt i dodatków wszystko zależne od rybek
POZDRAWIAM i miłych łowów
Ostatnio zmieniony przez wieluniak20 2010-07-12, 15:10, w całości zmieniany 1 raz
Wszystko zależne od rodzaju ryby na jaka się nastawiasz oraz rodzaj zbiornika i szybkość nurtu na jaki się nastawiasz + ew. rodzaj dna jaki występuje .
Jeśli na szczupaka to proponuje spinning z blaszką, i jeśli zbiornik jest mały i z małym nurtem to wystarczy spinning 2,4m ew. 2,7m z 30g wyrzutu z blaszką do 20g.
Jeśli wybierasz się na odrę to feeder z minimum 3,6M z wyrzutem 100g, koszyk 60g + dobrze ubita zanęta w koszyczku np z robakami i można rzucać (czasem karpie można złowić).
Jeśli dno jest muliste to proponuję glinę dodać.
Jeśli wybierasz się na spokojne wody a chcesz daleko rzucać kijkiem to matchówke proponuje 4,2M minimum.
Co ty wypisujesz?????????
Takie spiningi to na trocie są w sam raz. Długość wędki to w zależności od upodobań wędkującego. CW to wpadkowa wagi przynęty, uciągu i techniki. W Szwecji, na jeziorach, przy woblerach 20g i szczupakch do 10kg wędka to max do 40g. W naszych warunkach takiego woblera to byś do domu zabrał jako zdobycz.
Dno muliste i glina??????
Glina, żeby dociążyć i skleić. Dno muliste = słaby uciąg - > słaby uciąg - > po co sklejać zanętę?. Dodatkowo jak ciepniesz koszyk z glina na muliste dno, to Ci się nie wypłucze, bo będzie w mule na kilka centymetrów.
Tylko konkurencji Dla konkurencji zawsze można źle doradzić
Z dnem i gliną dałem ciała przyznaję, tak samo jak z blaszką jednak na błędach człowiek się uczy Mailem co innego na myśli, od takich temperatur może wszystko się zdarzyć .
W upalne dni sprawdza sie stara metoda łowienia na chleb z powierzchni. Załóż kule wodną i do wody. Ustaw się z wiatrem powrzucaj troche chleba do wody bo jak tylko dasz na hak to ryba podejrzen nabiera i nie bierze. Rezulataty::
temperatura na dworze 33 stopnie koledzy gruntowcy nie złowili nic a ja na chleb 7 amurów + 1 karp.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 402 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: WIELUŃ
Wysłany: 2010-07-12, 15:47
wieluniak20 napisał/a:
Tylko konkurencji Dla konkurencji zawsze można źle doradzić
Z dnem i gliną dałem ciała przyznaję, tak samo jak z blaszką jednak na błędach człowiek się uczy Mailem co innego na myśli, od takich temperatur może wszystko się zdarzyć .
Konkurencja zjadłaby Cię na śniadanie. Po raz kolejny pokazałeś na co Cię stać. To jest temat tylko dla wędkarzy , więc nie wiem czego tu szukasz ? Zachowaj resztkę twarzy i zniknij. Nie masz nawet podstawowych wiadomości na temat wędkarstwa , a to co wypisujesz to albo stek bzdur, albo żywcem zerżnięte z katalogów.
[ Dodano: 2010-07-12, 16:58 ]
zylu napisał/a:
JAREK.M napisał/a:
W upalne dni sprawdza sie stara metoda łowienia na chleb z powierzchni. Załóż kule wodną i do wody. Ustaw się z wiatrem powrzucaj troche chleba do wody bo jak tylko dasz na hak to ryba podejrzen nabiera i nie bierze. Rezulataty::
temperatura na dworze 33 stopnie koledzy gruntowcy nie złowili nic a ja na chleb 7 amurów + 1 karp.
Powodzenia
No to jedną propozycję już mamy. Ja ze swojej strony dodam, że w takie dni zabieram nad wodę czerwoną zanętę. W wielu przypadkach się sprawdza.
Czekamy na innych. Może jakiś wyczynowiec coś podpowie
Podpowiedzcie młodym adeptom wędkarstwa którzy prosili o taki temat
Jeśli na szczupaka to proponuje spinning z blaszką, i jeśli zbiornik jest mały i z małym nurtem to wystarczy spinning 2,4m ew. 2,7m z 30g wyrzutu z blaszką do 20g.
Jeśli dno jest muliste to proponuję glinę dodać.
Dno muliste i glina??????
Glina, żeby dociążyć i skleić. Dno muliste = słaby uciąg - > słaby uciąg - > po co sklejać zanętę?. Dodatkowo jak ciepniesz koszyk z glina na muliste dno, to Ci się nie wypłucze, bo będzie w mule na kilka centymetrów.
I ty doradzasz klientom przy zakupie?????
Można dodać sprostowanie zanim gorąco zacznie przeszkadzać
Glinę spokojnie można dodać jeśli dno muliste występuje Tyle że musi to Być glina Rozpraszająca
Nie wiem czy Pan Jarek wie ale wyróżniamy 3 rodzaje glin.
Glina Rozpraszająca :
Doskonała na muliste dna po jej zastosowaniu tworzy tzw. dywanik z glinki i dżokersa
W różnych kolorach
Glina Wiążąca : służy jako dociąż acz do zanęt, przydatna na głębokościach, w różnych kolorach
Glina rzeczna : dobra do grubych robaczków, w różnych kolorach
Pakowane po 2kg dostępne u mnie od ręki
Wszystko co powiedziałem to z pamięci
Nie kupiłeś słownika - dostajesz ostrzeżenie, poprawiony kolejny błąd ort.
Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2010-07-13, 17:56, w całości zmieniany 1 raz
A jak myślisz ( czy ty myślisz ) Znowu pała !!! Tym razem za ściąganie i oszukiwanie.
Nigdy nie ściągałem zawsze byłem uczciwy .
Jak chcesz możesz mi kartkówkę zrobić .
Na pewno zadowoli cie fakt że w najbliższym tygodniu będę posiadał zanętę Sensas w bardzo dobrej cenie (najniższą w mieście).
Cenę podam na PW dla zainteresowanych klientów indywidualnych
Wysłany: 2010-07-13, 11:46 pomyślcie trochę
Ludzie inteligentni nie rozmawiają na tak niskim poziomie..............
Zamiast się sprzeczać idźcie sobie lepiej na stadion i opanujcie celne rzucanie wędką i strzelanie procą...............
Taka umiejetność zapewne pomoże wam złowić upragnioną rybkę.
Miałem Wam trochę podpowiedzieć ale stwierdziłem że nie ma sensu..............
Ludzie inteligentni nie rozmawiają na tak niskim poziomie..............
Zamiast się sprzeczać idźcie sobie lepiej na stadion i opanujcie celne rzucanie wędką i strzelanie procą...............
Taka umiejetność zapewne pomoże wam złowić upragnioną rybkę.
Miałem Wam trochę podpowiedzieć ale stwierdziłem że nie ma sensu..............
pozdrawiam serdecznie i życzę połamania kija
Gdybym miał więcej czasu wolnego to z chęcią bym sobie połowił
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 402 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: WIELUŃ
Wysłany: 2010-07-13, 12:16
Kochana Glizduńko jest super DZIĘKUJĘ. Tylko przeczytaj temat założony przez JARKA.M Czy widzisz tam w nazwie sklep wieluniaka ??? Czy może "tylko dla wędkarzy" Więc kto tu pisze nie na temat i kto tu jest intruzem.
[ Dodano: 2010-07-13, 13:21 ]
Ten człowiek pojawia się wszędzie gdzie jest okazja zareklamować swoje koszyczki.
Nie ma sensu dalej tego ciągnąć . Zamykam temat
Jaka metoda skuteczna na tak gorące dni ? Jaka zanęta i przynęta ? Zapach i kolor ? Rzeka czy zbiornik zaporowy ? Proszę podajcie swoje sugestie i spostrzeżenia znad wody.
A co chciałbyś złapać?;> Drapieżnik czy biała ryba?
Jaka metoda skuteczna na tak gorące dni ? Jaka zanęta i przynęta ? Zapach i kolor ? Rzeka czy zbiornik zaporowy ? Proszę podajcie swoje sugestie i spostrzeżenia znad wody.
A co chciałbyś złapać?;> Drapieżnik czy biała ryba?
Podpowiedz kolegom którzy prosili mnie o taki temat, ale jak już się zainteresowałeś to powiedzmy biała ryba
HeaVen przejmij ten temat proszę bo młodym będzie przykro. Ok.?
Pomógł: 2 razy Wiek: 30 Dołączył: 13 Maj 2009 Posty: 450 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-07-13, 14:28
JAREK.M napisał/a:
HeaVen przejmij ten temat proszę bo młodym będzie przykro. Ok.?
Jakim młodym?
No więc biała ryba ;]
Rzeka czy zb zaporowy? Dla mnie bez znaczenia, choć osobiście kocham rzekę ;] Jak dla mnie w rzece ryba jest bardziej waleczna i ryba jest i tu i tu tylko trzeba ją odpowiednio podejść ;]
Zanęta raczej jasna niż ciemna + jakieś robaczki ew. chlebek fluo żółty lub czerwony (chyba te są najlepsze). Można donęcać ziarnami prażonej konopi i pszenicy lub kuku ;] zależy na co się chcemy nastawić.
Na haczyk? Pszenica jest dobra na letnie płocie i klenie, na czerwonego można połapać dobre leszcze.. Biały? Na to weźmie prawie wszystko, albo nic
metoda. Na rzece przepływanka.. ew. grunt. Z tego co zauważyłem na Warcie, na spławik bardziej bierze w godzinach późno porannych i południowych, a na grunt z wczesnego ranka i późniejszym popołudniem
Dobrym sposobem jest też metoda z chlebem, którą opisał zylu. Tylko lepiej nie rzucać dużo tego chleba na zbiorniku zamkniętym bo się zakwasi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum