... a może Nokia 5800???... A może Lumix TZ-7??? ...A może Canon 550d???... A może Nikon D3x??? ... No i może w końcu Mamiya RZ 67/Pro II???
To wszysko są "ZWYKŁE CYFRÓWKI" Jedne droższe inne mniej... ale jednak.
Teraz wszystko tak ewoluowało że nawet zwykłe ,,małpki" potrafią zrobić dobre zdjęcia. Powstają kompakty z wymiennymi obiektywami (śmiech na sali) wyposażone w 3/4 funkcji lustrzanek. Może i to dobra alternatywa, bo nie każdy lubi tachać ze sobą na szyi albo w torbie lustro z powiedzmy 3 obiektywami i statyw. Małpka świetnie sprawdza się na wakacjach, wyjmujesz z kieszeni i pyk. Ale ja się chyba jednak nie przekonam. Powiedzmy że dla mnie zestaw na wakacje to lustrzanka i telefon z aparatem 5 mgpix, także na co dzień telefon, z którego zdjęcia też są powiedzmy zadowalające a lustrzanka w razie ochoty na jakieś bardziej profesjonalne zdjęcia. Zawsze mając powiedzmy 2 tygodnie urlopu możemy znaleźć np 2-3 dni żeby wyjść z lustrem a resztę pykać z telefonu. I będziemy bogatsi o te parę złotych na kompakt. Ja np na początku kupiłem kompakt a teraz żałuje. Jedyny plus to gabaryty, ale na tym się kończy. Jak ktoś lubi pracować na lustrzance to tego się nie oduczy.
ja teraz zastanawiam sie nad zakupem Nikona D5000 z obiektywem 18-105 VR co o tym myślicie ?
Chyba bym jednak wolał trochę dołożyć i kupić d90. Sprawdzony, konkretny, profesjonalny. A z obiektywem trafiłeś bardzo dobrze bo jest bardzo uniwersalny i wg mnie to właściwy wybór, sam żałuję że mam kita 18-55 a nie właśnie 18-105. Obiektywu nie będziesz żałował a co do aparatu to zależy od Ciebie, jak bardzo chcesz się rozwijać.. d5000 jest już bardzo dobry, w internecie sporo testów więc poczytaj
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 104 Postawił 5 piw(a) Skąd: EWI/EL
Wysłany: 2010-11-04, 10:31
18-105 to bardzo dobry obiektyw za nieduże pieniądze, sam taki posiadam i jestem z niego bardzo zadowolony. Bardzo użyteczny zakres ogniskowych, rewelacyjna ostrość w centrum kadru i dobra na brzegach. Jak masz trochę odłożonego grosza to kup sobie zestaw D90 z tym szkłem.
Wszystko zależy od Ciebie, chyba że chcesz ,,JUŻ" aparat. Ja np mam używanego Nikona i śmiga bez problemu. Więc w tej cenie mógłbyś nawet kupić używanego d90 z tym obiektywem i by Ci pewnie starczyło jeszcze na jakąś portretówke spokojnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum