Wiem że do tej rocznicy, to jeszcze prawie dwa i pół miesiąca Ale sami widzicie, że dyskusja na ten temat już rozgorzała na arenie politycznej, więc dlaczego nie u nas?
Jest sporo opcji, padają różne propozycje z różnych stron. Już teraz widać, że 10 kwietnia rok po katastrofie, to nie będzie ten sam 10 kwietnia tuż po ... . Wtedy w tym dniu wszyscy "złapaliśmy się za ręce", teraz wygląda na to, że po tych rękach będziemy się nawzajem "okładać".
Proponuje zatem podyskutować nad najlepszą formą upamiętnienia tej rocznicy, aby wilk był syty i owca cała, tzn. aby tak to zorganizować, żeby nie dać znowu powodów do tego, by Polska stała się pośmiewiskiem, tak jak chociażby za sprawą krzyża przed Pałacem Prezydenckim.
Zapraszam więc do luźnej dyskusji, do wymiany poglądów i do odnoszenia się do tego co proponują politycy z górnej półki.
A po 10 kwietnia 2011 roku zobaczymy, który scenariusz zaprezentowany przez naszych forumowiczów był najbliższy prawdy, prawdy jaka będzie miała miejsce w tym dniu
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2011-01-29, 15:05
Jeśli ktoś będzie chciał upamiętnić rocznice tragedii to zrobi to nawet nie wychodząc z domu. Jeśli zaś komuś będzie zależało na usilnym szukaniu i wskazywaniu winnych, to wiadomo, jak to będzie wyglądać.. I na to się zapowiada, będzie piknik. Żeby tylko pogoda dopisała
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2011-01-29, 18:58
hiszpan napisał/a:
Jeśli ktoś będzie chciał upamiętnić rocznice tragedii to zrobi to nawet nie wychodząc z domu.
Generalnie to chodziło mi o uroczystości rangi państwowej, a nie piknikowej.
Dzisiejszy wariant prezydencki przewiduje dwa scenariusze. Pierwszy, to Smoleńsk, rodziny ofiar i pierwsza dama. Drugi, pan prezydent i cmentarz powązkowski.
Z całym szacunkiem dla pozostałych 95 ofiar, ale moim skromnym zdaniem pan prezydent Komorowski powinien złożyć hołd tragicznie zmarłemu prezydentowi Kaczyńskiemu, osobiście przed grobem prezydenta, czyli na Wawelu.
I nie chodzi tu o kwestię osobistej sympatii, ale o poszanowanie urzędu. Prezydent składa hołd prezydentowi, bez względu na podziały polityczne. Tak nakazywała by etykieta (może niekoniecznie pisana).
Dzisiaj nie ma problemu z przemieszczaniem się z punktu A do punktu B, tym bardziej dla głowy państwa. Tłumaczenie zatem kancelarii prezydenckiej, że pan Komorowski nie może być w dwóch miejscach naraz, jest trochę niesmaczne. Przy odrobinie dobrej woli da się pogodzić wszystkie trudności czasowe.
Z całym szacunkiem dla pozostałych 95 ofiar, ale moim skromnym zdaniem pan prezydent Komorowski powinien złożyć hołd tragicznie zmarłemu prezydentowi Kaczyńskiemu, osobiście przed grobem prezydenta, czyli na Wawelu.
Szczytem marzeń byłoby, gdyby nad grobem prezydenta Lecha Kaczyńskiego, w rocznicę tej katastrofy, podali sobie ręce; brat zmarłego prezydenta i obecny prezydent Komorowski.
I pewnie to by było sensacją, obiegającą wszystkie stacje telewizyjne świata. Ale byłaby to sensacja pozytywna.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2011-01-30, 21:08
Jest problem z ustaleniem miejsca obchodów tej rocznicy. Jak sądzę, brat śp.Lecha Kaczyńskiego niewątpliwie, wraz ze swoją świtą, uda się przed Pałać Prezydencki. Przemawia za tym tradycyjne składanie wieńców i palenie zniczy oraz odprawianie modłów w każdą miesięcznicę.
Wysłany: 2011-02-01, 19:19
Jarosław Kaczyński mógłby 10.04.11 dokonać samospalenia przed rosyjską ambasadą, zaś Antoni Macierewicz powinien przewodzić desantowi Solidarnych2010 na Rosję. Mogą też wziąć kombatanów NSZ.
A ja chciałbym już nic nie słyszeć o Tej katastrofie.
Podpisuję się pod tą petycją . Dosyć już upamiętniania co dzień. Od nieszczęsnego kwietnia zeszłego roku słyszy się i czyta o tym co dzień. Wydaje mi się że już wystarczy
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2011-04-10, 11:50 Ten trzeci
Miałem obawy co do naszych krajowych, rocznicowych obchodów smoleńskich. Tego wariantu nie przewidziałem, myślę, że nie przewidział go nikt, oprócz tego trzeciego ... Rosjan.
Tablice smoleńskie.jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 42,63 KB
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2011-04-10, 12:51
Mnie natomiast zadziwił Jarosław. Zamiast złożyć wieniec na grobie swojego brata poszedł i złożył go przed pałacem prezydenckim. Czy to jest normalne???
Mnie natomiast zadziwił Jarosław. Zamiast złożyć wieniec na grobie swojego brata poszedł i złożył go przed pałacem prezydenckim. Czy to jest normalne???
A co tym kraju jest normalne?
Jakby zbudowali nowy pałac prezydencki to zacznie składać pod nowym.
Taki ci już zmyślny jest.
_________________ S. J. Lec
Czasami ciemno od skrzydeł anielich
To samo dziś komentowałem w domu, dla mnie Kaczyński J. stracił w moich oczach resztkę normalności, która w nim gdzieś głęboko tkwiła...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum