Wysłany: 2011-04-11, 20:14 Zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym
Szperałem trochę w necie, bo jestem zainteresowany zmianami, które miały zostać wprowadzone do Ustawy o PORD, jednak nigdzie nie jest wyraźnie napisane, że zmiany weszły w tym roku.
Znalazłem takiego oto PDFa,
http://www.senat.gov.pl/k7/dok/dr/1100/1125.pdf
Ktoś jest mi w stanie powiedzieć, czy te zmiany weszły już w życie? Bo nigdzie nie mogę znaleźć zaktualizowanej wersji PORD.
Znalazłem na stronie sejmu najnowszą ustawę zmieniającą ustawę PORD oraz niektóre inne ustawy i jest ona z 29.10.2010 (Dz. U 2010, nr 225, poz. 1466). Chyba więc wynika z tego że jest to ostatnia zatwierdzona aktualizacja...
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-04-12, 10:18
po rozpatrzeniu poprawek Senatu zmiana ustawy została ostatecznie uchwalona przez Sejm 01.04.2011. Wg informacji na stronie prezydent.pl nie została jeszcze podpisana.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-04-12, 11:34
A potem na publikację w Dzienniku Ustaw, a potem na wejście w życie (chyba że termin wejścia w życie jest określony w ustawie). A z mojego (przykrego niestety) doświadczenia wynika, że czas druku może wynieść nawet do 2 tygodni - i to przy druku który był określany jako PILNY
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Tak - wydedukowałem, że skoro jadą numerami ustaw i wprowadzają je w życie w kolejności, to pewnie ta o ruchu drogowym będzie właśnie w takim czasie, jaki obliczyłem
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-04-12, 14:40
Rowerzyści zyskali nowe prawa
Rowerzyści będą mieli więcej praw i będą lepiej chronieni na drodze niż dotychczas. Sejm przyjął nowelizację ustawy Prawo o ruchy drogowym – informuje „Dziennik Gazeta Prawna”.
Nowe wytyczne dotyczące rowerzystów będą obowiązywały nie tylko miłośników dwóch kółek. Z zatwierdzoną przez Sejm nowelizacją prawa o ruchu drogowym, będą musieli zaznajomić się także kierowcy aut, gdyż nowe regulacje zobowiązują ich do zmiany dotychczasowych przyzwyczajeń.
Jedną z najważniejszych ustawowych zmian będzie możliwość jazdy rowerem po chodniku, gdy na drodze panują złe warunki atmosferyczne takie jak np. mgła, ulewa czy gołoledź. Obecnie rowerzyści mogą korzystać z chodnika tylko w przypadku gdy ten ma co najmniej szerokość 2m i znajduje się obok drogi, na której samochody jeżdżą z prędkością 50 km/h.
Nowe regulacje prawne pozwalają rowerzystom także na wyprzedzanie aut z prawej strony, korzystanie z środkowej części pasa na rondzie oraz jazdę koło siebie, a nie jak do tej pory wyłącznie jeden za drugim.
Wysłany: 2011-04-12, 14:46
Ferbik, ale ta ustawa nie ma żadnego numeru - to 108 to jest numer Dziennika Ustaw z 2005r w którym była publikowana...
A 76 to numer Dziennika Ustaw wydanego 11.04.2011r. - W jednym Dzienniku Ustaw może być wiele ustaw. Ten numer to w zasadzie tylko ułatwienie wyszukiwania... więc niestety rozumowanie błędne z Twojej strony, choć pewnie wynik - czyli ok 1,5 miesiąca do wejścia w życie, może być prawdziwy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum