Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Mar 2011 Posty: 240 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: przybył do Wielunia
Wysłany: 2011-06-06, 16:07 Lokalne zwroty i powiedzonka
Jakiś czas temu przyprowadziłem się do Wielunia i jak każdy przyjezdny spotkałem się z nieznanymi mi wcześniej zwrotami.
Najbardziej podobały mi się dwa :
- haka ... czyli - graczka,motyka
- kucać ... czyli - kaszleć
Może znacie jeszcze jakieś lokalne zwroty i powiedzonka ?
A - spotkałem się jeszcze z dialogami typu :
- Kto, ja ?
- Nie.Ksiądz Pruchnicki. (Później dowiedziałem się kim był ten ksiądz)
Swego czasu w porannym programie radia ZW reporterzy dowiadywali się od słuchaczy o wieluńskich powiedzonkach i słówkach. Te mi zapadły w pamięci, może dlatego, że znałam je wcześniej ale nie pomyślałam o tym, że słowa te stosuje się głównie w naszym regionie :
katąg jako karton,
towar jako materiał do szycia,
sipa jako łopata,
dziabka jako właśnie motyka,
oraz ciućki jako cukierki
Przykładów było bardzo dużo, ludzie dzwonili i pisali, ale niestety w pracy czasem ciężko się skupić na kilku rzeczach na raz
swetr, wózyk, druszlak, na dworzu, zaj.ebe, lorynetka, po schódkach, angielka (chodzi o bułkę) - to nasze takie regionalne wieluńskie, pomijając zaj.ebe i na dworzu, bo to typowo łódzkie.
Moja mama jest z poznańskiego, ja sam myślałem - bo szczerze powiedziawszy od dziecka tak jestem nauczony - że to jest wieluńska gwara, ale jednak nie:
- zaklucz drzwi
- chrosta
Angielka to jest faktycznie rodzaj bułki i spotykam w wielu miastach, ale żeby na zwykłą bułkę "dupkę";) ktoś tak mówił to nie słyszałam. Podobno słowo ciekać (biegać) jest typowo wieluńskie
Moje współlokatorki z Pomorza kiedyś wspominały, że dopiero w Łodzi spotkały się z określeniami np: galancie-sporo, dużo; migawaka - bilet miesięczny lub krańcówka - pętla autobusowa/tramwajowa
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2011-06-06, 19:46
maniekl napisał/a:
dziabka i haka(motyka) to dwa różne narzędzia, hakom pieli się chwasty a dziabką kopie ręcznie ziemnioki .
Przez nieszczęsną haczkę właśnie miałem kilka miesięcy przekichane w armii .
Mam jedno słowo i zauważyłem że np w opolskim nikt go nie używa , cuś .
Wieluńskie czy nie ?? . Przypomniało mi się że moi dziadkowie jakoś specyficznie na kaszankę mówili , niestety nie umiem sobie przypomnieć .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2011-06-07, 19:54
nachapać się-dorobić się czegoś
skrzyżowanie - krzyżówka
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Też trochę pozbierałem trochę takich powiedzonek:
kiej-kiedy
kole-obok
zróbma tak-zróbmy tak
pomińma to- zmieńmy temat
śpanga-wsuwka do włosów
zwierzole-zwierzęta
latoś-w to lato? tego lata?? doprawdy nie wiem
irzdżoł- jeździć
nie przychodź za pociorz-nie przychodź za chwilę
rach ciach- szybko
pomknij się-odsuń się
umykaj stąd- odejdź stąd
drzyj zelówy- spadaj stąd
póde- pójde
zcuzgnij to-zdejmij to
ze świńmi- jedźmy ze świniami gdzieś ??
psowi-daj coś psu??
'po czemu te jajka?' zamiast 'po ile te jajka?'
lub
'idziemy bez park' zamiast 'idziemy przez park'
Tak mówiła moja babcia.
_________________ „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest i nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.”
1% ze swojego podatku na rehabilitację dziecka http://dzieciom.pl/podopieczni/4355
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum