Wysłany: 2011-08-24, 10:45 Wybory parlamentarne 2011
Witam wszystkich forumowiczów.
Widzę, że nie macie jeszcze w dziale politycznym wątku o zbliżających się wielkimi krokami wyborach do sejmu i senatu, które zaplanowano na dzień 9 października 2011.
Zainteresowani polityką kandydatów z naszego okręgu wyborczego (do Sejmu okręg 11, do Senatu 27) mogą znaleźć pod tymi adresami:
Dodałem ankietę, zachęcam do oddawania głosów
Ankieta zakończy się w dzień wyborów ok 6 rano.
Pozdrawiam!
Po pierwsze: w dzień wyborów jest już cisza wyborcza i dobrze by było jakby ankieta skończyła się dzień wcześniej. Nie wiem czy jest to łamanie ciszy wyborczej, prawdopodobnie nie, ale jednak ja bym wolał żeby skończyła się ona wcześniej Po drugie: w ankiecie brakuje opcji "Nie idę na wybory" albo "Oddam nieważny głos".
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
w ankiecie brakuje opcji "Nie idę na wybory" albo "Oddam nieważny głos".
Faktycznie, nie pomyślałem można by dodać takie opcje Niestety ja już nie mogę edytować opcji ankiety, dlatego proszę któregoś z moderatorów o dodanie tych opcji.
Co do ciszy wyborczej, nie sądzę aby taka ankieta ją łamała, ale jeśli Administrator woli się zabezpieczyć przed ewentualnymi oskarżeniami może też przestawić datę zakończenia na 8.10.2011 0:00 bo wtedy rozpoczyna się cisza wyborcza.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2011-08-25, 13:14
Dodałem dwie opcję takie jak zaproponowaliście.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-09-01, 15:52
Bezprecedensowy wyrok Sądu Najwyższego w sprawie wyborów:
polskatimes.pl napisał/a:
Komitet Wyborczy Wyborców Obywatelskich List Wyborczych Nowego Ekranu to inicjatywa związana z serwisem nowyekran.pl, skupiającym blogerów politycznych. 23 sierpnia Państwowa Komisja Wyborcza odmówiła rejestracji komitetu. W związku z tą uchwałą, do Sądu Najwyższego wpłynęła skarga na decyzję PKW.
- zarzut bezpodstawnego odrzucenia podpisów na listach poparcia Komitetu, tylko z powodu zakwestionowania danych takich jak imię, nazwisko, adres, PESEL podpisujących się osób
- odmowę zarejestrowania Komitetu Wyborczego w formie uchwały, gdy zgodnie z Kodeksem Wyborczym musi wydać postanowienie
- odrzucenie wniosku o zarejestrowanie Komitetu, bez wezwania wnioskodawcy do uzupełnienia wniosku w terminie 3 dni (np. o brakujące podpisy), do czego zgodnie z Kodeksem Wyborczym Państwowa Komisja Wyborcza była zobowiązana
Sąd Najwyższy przyznał rację komitetowi. Wydane w środę orzeczenie jest ostateczne i musi zostać bezwzględnie wykonane przez PKW.
pełnomocnik KWW Nowego Ekranu zapowiedział, że Komitet będzie wnosił o przesunięcie daty wyborów.
Wg mnie, jeśli wybory nie zostaną przesunięte to będzie jawna kpina z demokracji i zasady równości. Ale rozstrzygnięcia sądu mogą być różne Zobaczymy co z tego wyniknie
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Bezprecedensowy wyrok Sądu Najwyższego w sprawie wyborów:
polskatimes.pl napisał/a:
Komitet Wyborczy Wyborców Obywatelskich List Wyborczych Nowego Ekranu to inicjatywa związana z serwisem nowyekran.pl, skupiającym blogerów politycznych. 23 sierpnia Państwowa Komisja Wyborcza odmówiła rejestracji komitetu. W związku z tą uchwałą, do Sądu Najwyższego wpłynęła skarga na decyzję PKW.
- zarzut bezpodstawnego odrzucenia podpisów na listach poparcia Komitetu, tylko z powodu zakwestionowania danych takich jak imię, nazwisko, adres, PESEL podpisujących się osób
- odmowę zarejestrowania Komitetu Wyborczego w formie uchwały, gdy zgodnie z Kodeksem Wyborczym musi wydać postanowienie
- odrzucenie wniosku o zarejestrowanie Komitetu, bez wezwania wnioskodawcy do uzupełnienia wniosku w terminie 3 dni (np. o brakujące podpisy), do czego zgodnie z Kodeksem Wyborczym Państwowa Komisja Wyborcza była zobowiązana
Sąd Najwyższy przyznał rację komitetowi. Wydane w środę orzeczenie jest ostateczne i musi zostać bezwzględnie wykonane przez PKW.
pełnomocnik KWW Nowego Ekranu zapowiedział, że Komitet będzie wnosił o przesunięcie daty wyborów.
Wg mnie, jeśli wybory nie zostaną przesunięte to będzie jawna kpina z demokracji i zasady równości. Ale rozstrzygnięcia sądu mogą być różne Zobaczymy co z tego wyniknie
Bardzo możliwe że jeszcze dojdzie do innych ciekawych wydarzeń...
Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2011-09-02, 15:43
Cytat:
"Mam nadzieję, że porozmawiamy o pacjencie"
- Mam nadzieję, że dyskusja będzie ciekawa i porozmawiamy o tym, o czym powinniśmy, czyli o pacjencie - mówi przed piątkową debatą w TVN24 na temat służby zdrowia i polityki społecznej jeden z jej uczestników, Andrzej Sośnierz. Poseł PJN nie chce zdradzać, o co będzie pytał swoich politycznych konkurentów, ale zaznacza, że wie, co jest "największym grzechem wszystkich ministrów".
Sośnierz ma nadzieję, że podczas debaty w kontekście służby zdrowia mowa będzie na przykład o tym, "jak rozwiązać problemy polskich pacjentów, którzy mimo zwiększonych znacznie nakładów na ochronę zdrowia ciągle borykają się z tymi samymi problemami". Jednym z nich są na przykład bardzo długie kolejki.
"Nie trzeba cudów"
Poseł PJN ma prostą odpowiedź na to, z czego one wynikają. - Ponieważ jest problem z organizacją całego systemu ochrony zdrowia. Ta organizacja szwankuje od bardzo dawna - zaznacza.
Jak dodaje, właśnie na nie zajmowaniu się organizacją ochrony zdrowia polega największy "grzech" wszystkich dotychczasowych ministrów zdrowia. - Zajmują się wydawaniem pieniędzy, a nie tym jak zorganizować system wydawania tych pieniędzy w taki sposób, żeby dawał on efekty. A ochrona zdrowia to nie tylko pieniądze - podkreśla Sośnierz.
Czy metodą na przekonanie do siebie widzów podczas debaty będą składane obietnice? - Nie trzeba obiecywać, trzeba się zająć pracą. Sięgać po nasze doświadczenia, a nie wymyślać cuda - odpowiada krótko polityk.
Na żywo także w tvn24.pl
Debata w TVN24 na temat służby zdrowia i opieki społecznej rozpocznie się o godz. 19:25. Wezmą w niej udział minister zdrowia Ewa Kopacz (PO), minister pracy Jolanta Fedak (PSL), były minister zdrowia Marek Balicki z SLD i były prezes NFZ Andrzej Sośnierz z PJN. Nie będzie przedstawiciela PiS, które na debaty konsekwentnie zaprasza do swojej siedziby.
Dyskusja, którą poprowadzi Katarzyna Kolenda-Zaleska, potrwa godzinę i 15 minut. Będzie ją można na żywo oglądać także na portalu tvn24.pl.
Źródło: tvn24.pl
Oglądając za granicą jeden z poranków w Polsat News przed wyjściem do pracy miałem okazję wysłuchać pana Sośnierza który wypowiadał się na temat służby zdrowia(link) zapowiada się więc ciekawie, chociaż z 2 strony czego można spodziewać się po tej bandzie(PO,PSL,SLD) każdy wie. Czekam jednak przynajmniej na kompromitację ekipy rządzącej i rozwinięcie pomysłów PJNu.
Na początku o problemach Nowej Prawicy i ewentualnym unieważnieniu wyborów, a dalej szczególnie ciekawa wypowiedź na temat tego co sądzi o demokracji i wyborach p. Niesiołowski (PO).
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2011-09-15, 19:21
Świstek, 2 kandydatów tej partii z naszego okręgu to mieszkańcy Wielunia w tym jeden startuje z 1 miejsca, wiec nic w tym dziwnego.
Ciekawe co zrobi PKW z KW Nowej Prawicy - Janusza Korwin-Mikke. Jeżeli faktycznie umożliwi start w całym kraju, to co wtedy z terminem wyborów? Będzie ciekawie...
Ciekawe co zrobi PKW z KW Nowej Prawicy - Janusza Korwin-Mikke. Jeżeli faktycznie umożliwi start w całym kraju, to co wtedy z terminem wyborów? Będzie ciekawie...
Moim zdaniem Nowa Prawica JKM oczywiście powinna wystartować w całym kraju, PKW ewidentnie poleciała w kulki z tą partią, a jeśli Korwinowi uda się wygrać tą sprawę to zapewne będziemy mieli najdłuższą kampanię wyborczą w historii
Taka jeszcze moja refleksja a propos "drobnicy", przepisy powinny być takie, że jeśli nie zarejestrujesz list w całym kraju, to nie startujesz wcale w wyborach i tyle. Jakie szanse ma taka Samoobrona (9 okręgów), Prawica (20) czy Mniejszość Niemiecka (1) na przekroczenie progu wyborczego? Żadne. Marnowanie papieru i drzew.
Świstek napisał/a:
Ciekawe skąd wzięło się na forum 5 sympatyków Polskiej Partii Pracy
Sylwester napisał/a:
Świstek, 2 kandydatów tej partii z naszego okręgu to mieszkańcy Wielunia w tym jeden startuje z 1 miejsca, wiec nic w tym dziwnego.
Mogli startować z Ruchu Palikota (światopoglądowo te 2 partie są zbliżone, gospodarczo nie wiem bo PPP mnie mało interesuje), przynajmniej mieliby jakiekolwiek szanse na wejście do parlamentu, no i byłoby na kogo głosować z Wielunia.
http://glosujteraz.pl/son...lamentarne-2011
Jak widać ostatnie sondaże pokazują, że Ruch Palikota jako jedyny z tych małych partii ma szanse na wejście do Sejmu.
Wysłany: 2011-09-17, 08:15
Po pierwsze, mniejszości w tym wypadku niemieckiej nie obowiązuje żaden 5 czy 8% próg wyborczy.
Po drugie myślę jednak, że prawa wyborcze są ważniejsze od skrawku papieru czy drzewa, a jeżeli już na tym nam zależy to może odejdźmy od zbierania podpisów poparcia czy zgłaszania kandydatów do obwodowych komisji wyborczych w formie papierowej. Czy jednak zmniejszenie aparatu urzędniczego nie przyniosło by o wiele większych oszczędności nie tylko dla środowiska?
Po trzecie jak widać, sondaże są takie jakie są oczekiwania zleceniodawców, a niestety nie jestem w stanie uwierzyć w to, że dzisiaj PO ma ok. 15% przewagi nad PiSem a przedwczoraj różnica ta wynosiła tylko 3%. To jest jawne manipulowanie opinią publiczną i wpływanie na wynik wyborów.
Jeżeli PKW umożliwi rejestrację NP, złamie kalendarz wyborczy, co zresztą już zrobiło w przypadku Nowego Ekranu dając temu komitetowi dodatkowe 7 dni na zbieranie podpisów, ale rozumiem, że NP będzie miała możliwość prowadzenia kampanii wyborczej w ramach rekompensaty nawet w dniu wyborów?
Wysłany: 2011-09-18, 02:20
JKM od kilkunastu lat pełni rolę błazna na scenie politycznej i już raczej nigdy się to nie zmieni. Oni są tylko mocni w gębie (szczególnie w sieci). Poprzednie wybory pokazały, jaką popularnością cieszy się ta kanapa.
A ci do PPP, to nie wyobrażam sobie ich startu z listy Palikota. Partia Pracy jest w kwestiach gospodarczych b. lewicowa.
Sylwester, wszystko zależy od pracowni badawczej, sposobu liczenia, zadawania pytania, doboru próby itp. Nie upatrywałbym w tym manipulacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum