witam. mam taki problem że chce kupić pewien motorykl tylko że on nie jest zarejestrowany w polsce tylko w austri. dostał bym coś takiego:
-zaświadczenie o badaniu technicznym + dokument identyfikacji pojazdu
-dwie żółte składane karteczki Zulassungsbescheinigung Teil I i Teil II
-tłumaczenie: Zaświadczenie o dopuszczeniu x2(chyba do tych karteczek)
-umowa kupna sprzedaży - oryginał + jej tłumaczenie
-karta danych w książce pojazdu + jej tłumaczenie.
czy to wszystko wystarczy do rejestracji??????
+ważne ubezpieczenie OC!
Ja jak kupowałam nowy to potrzebna była faktura imienna sprzedaży, zaświadczenie o homologacji, no i oczywiście trzeba było przyjść z opłaconym OC. W PZU 51zł/rok, dla pojemności 50cm.
Musi być ważne przez 30kolejnych dni od dnia kiedy ma być rejestrowany. Możesz dogadać się z ostatnim właścicielem, żeby opłacił, albo samemu opłacić-tylko minimum to chyba kwartał. Najpewniej spytaj w ubezpieczalni czy Ci ubezpieczą sprowadzany, bo chcesz przerejestrować. Ale jak dokumenty masz, to nie powinno być problemu.
Musi być ważny przegląd. Nie bardzo widzę, co na tych drobniejszych czcionkach pisze. Ale do Używanego musisz mieć ważne badanie techniczne i opłacone OC. Najpierw dostajesz miękki dowód, po miesiącu twardy. Do rejestracji stare tablice i masz miesiąc od daty zakupu na umowie, żeby zarejestrować pojazd.
wystarczy.
Z tymi kwitami jedziesz na przegląd a później do W.K.
Nie pamiętam jak jest ze skarbówką w przypadku motoroweru.
Do zarejestrowania pojazdu z Austrii jest potrzebny dowód rejestracyjny taki i umowa kupna spredaży.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum