Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2012-08-02, 14:29 Karta sieciowa-pomocy
Mam płytę główną K8NF4G-SATA 2 ze zintegrowana kartą sieciową.
W Aidzie "karta sieciowa" pokazuje mi WAN (PPP-SLIP) INTERFACE (46.112.107.81)
I teraz do rzeczy, przyjechał Pan , założył internet,sprawdził u siebie w latopie- działa. U mnie nie. On nie wie, on nie umie, pewnie nie mam zainstalowanej karty sieciowej.... jak to sprawdzić, mam czy nie mam, a jeśli nie mam, gdzie znaleźć sterowniki?
Uprzedzam szukałam,znalazłam, chciałam zainstalować, wyskakuje komunikat instalator napotkał błąd:
*zamknij wszystkie uruchomione programy
*opróżnij folder tymczasowy
*sprawdź połączenie z internetem
kod błędu 6003
Mam system XP SP2
Przypominam sobie, jak miałam wcześniej, tez radiowy, trzeba było utworzyc połączenie, wpisać IP, dns itp.
Tutaj podobno nie trzeba, ma znaleźę sam i połączyć się.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-08-03, 08:20
Tam gdzie wpisywałaś IP i DNS zobacz czy nadal te liczby istnieją... Jeśli tak to nic automagicznie się nie zrobi.
Przstaw interfejs (ustawienia karty sieciowej) aby IP pobierał automatycznie przez DHCP.
Nie czyścił Ci ktoś ostatnio tego komputera i prezypadkiem nie usunął pare bibliotek odpowiedzialnych za działanie sieci/karty sieciowej?
Skoro internet chodził wcześniej na niej sterowniki musiały być zainstalowane. Na stronie producenta nie widać sterowników do twojej płyty więc zapewne posiada je windows w swojej bazie.
Pomógł: 4 razy Wiek: 87 Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 292 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-08-03, 08:55
Zasadniczo to super monter, profesjonalizm powala...
Pewnie opcja yampress'a się sprawdzi, jesli mówisz, ze wcześniej bylo wszystko na sztywno.Ewentualnie sprawdź czy w Menadżerze Urządzeń ta karta jest w ogóle wykryta i czy jest włączona...
Sterowniki instalowałaś z płytki ?
Wysłany: 2012-08-03, 11:20
Słuchajcie, nie dałam rady ani ja ani znajomy.
Kupiłam więc kartę sieciową.
Wpięłam w płytę i zainstalowałam sterowniki.
Monitorki się pokazały i albo"trwa pobieranie adresu sieciowego" i nie znajduje, albo "kabel sieciowy jest odłączony" Włącza sie, po chwili znów wyłącza.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-08-03, 12:50
Na routerze nie jest włączony serwer dhcp. I mimo, że twój komputer wysyła prośbe o przydział IP to go nie dostaje.
Albo coś nie tak z okablowaniem.
Wzywaj jeszcze raz montera.
Pomógł: 4 razy Wiek: 87 Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 292 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-08-03, 13:22
Od kogo masz ten internet? Bo ja mając u siebie NetMaks - takie objawy miałem po instalacji przez pierwsze 5 min, podobno "ten typ tak ma". Ewentualnie źle zarobili Ci wtyki i jest lipa
Monitorki się pokazały i albo"trwa pobieranie adresu sieciowego" i nie znajduje, albo "kabel sieciowy jest odłączony" Włącza sie, po chwili znów wyłącza.
połaczenie po wifi czy po LAN
jeśli wifi to złe hasło , jeśli LAN to : kabel , końcówki lub router nie ma siły nadać z dhcp adresu IP wtedy można na sztywno wpisać lub jak to nie pomaga to jest jakiś syf w systemie
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
Wysłany: 2012-08-03, 18:18
Dziękuję, internet już mam.
Przyjechał miły Pan z firmy ... i okazało się, ze coś źle było przy antenie na dachu.
Teraz cieszę się super szybkim internetem
Wysłany: 2012-08-03, 20:17
Nie wiem czy douczył, bo dziś Pan był inny. Ewidentnie bardziej kumaty.
A co do telewizji, faktycznie oglądam. Kupiłam nowy kabel, nową płytkę, trzeba było odłączyć kostkę (zrobić inaczej zasilanie cy cuś..) i wszystko pięknie działa.
Zasilacz jest niepożądany ,wręcz zabroniony jeśli używamy symetryzatora.(uszkodzi się zasilacz bo dziala na zwarciu i prawdopodobnie sam symetryzator bo pod wpływem pradu zmienią się właściwosci rdzenia)
Symetryzator to tylko transformator który dopasowuje impedancję anteny do impedancji kabla.
_________________ "Dziś przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" - J.Palikot
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum