Wysłany: 2012-08-25, 19:33 Pieczywo z piekarni w Pątnowie
Z wielu pieców chleb jadłem. Zanim poznałem właściciela piekarni w Pątnowie, jego pieczywo - nawet nie wiedziałem, ale - dużo wcześniej było mi dane jeść. Dlatego piszę dane, ponieważ... albo i nie. Sami spróbujcie, jeśli macie ochotę. W sumie to nasz forumowy kolega, więc pozwoliłem sobie wstępnie na zaprezentowanie jego wyrobów na zdjęciach.
Smacznego
Chlebek jest rewelacyjny! Pizzerki smaczne, a w byłce tartej nie ma różnych śmieci, co w niektórych piekarnich się dosyć często zdarza. Nie wiem gdzie można kupić pieczywo tej Piekarnii, ale ja się zaopatruję w Sedlu na Wyszyńskiego:) Żadnych zastzreżeń, same plusy
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-08-25, 21:05
kitor napisał/a:
A próbowałaś od Romka? Nie wiem jak to robi, ale chleb nie zsycha się na kamień nawet po paru dniach.
To nie za dobrze, bo naturalny chleb właśnie powinien "zsychać" Ale ogólnie to akurat chleba od Romka nie próbowałem, jak na razie jem ten od Krajewskiego. Może kiedyś się skuszę
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Ostatnio zmieniony przez Spooky 2012-08-25, 21:06, w całości zmieniany 1 raz
To nie za dobrze, bo naturalny chleb właśnie powinien "zsychać"
Ja wolę zjeść ten mniej naturalny, wilgotny chleb przez tydzień, na naturalnych produktach bez ulepszaczy, niż wyrzucić pół bochenka na drugi dzień, bo suchar. To tak samo jak z babką pieczoną w domu, a kupioną w sklepie.
Spooky napisał/a:
Ale ogólnie to akurat chleba od Romka nie próbowałem, jak na razie jem ten od Krajewskiego.
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-08-25, 21:47
Ferbik napisał/a:
I tyle w temacie. Spróbuj, wtedy pisz.
Nie odnosiłem się do samego chleba, bo jeszcze go nie jadłem i na jego temat nie mogę nic powiedzieć. Odpowiedziałem tylko na komentarz kitora, że jeżeli jest tak jak mówi, to może to świadczyć że chleb nie jest do końca naturalny
Ferbik napisał/a:
Ja wolę zjeść ten mniej naturalny, wilgotny chleb przez tydzień, na naturalnych produktach bez ulepszaczy
To w końcu jak z tą naturalnością? Jeśli na naturalnych produktach da się zrobić chleb, który jest zdatny do jedzenia przez tydzień, to ja również chętnie przerzucę się na taki chleb
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
A ja wam powiem, że prawdziwy i dobry chleb to jest taki, który przez tydzień można jeść i jest zjadliwy, a nie taki, który po 3 dniach jest sucharkiem lub ma pleśń. Nie zawiera polepszaczy, np: Dynamil-do szybkiego rośnięcia czy Krmelu amoniakalnego (E-150c), który nadaje kolor dla niby razowych, w których nawet nie ma co marzyć o dodatku mąki razowej.
Nigdzie nie napisałem o tygodniu. Ale już z paru wieluńskich piekarni chleb na trzeci dzień albo był skamieniały, albo spleśniały - a to chyba w drugą stronę działa? No ale prościej zarzucić niż zapytać o doprecyzowanie.
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 24 Sie 2012 Posty: 103 Skąd: Ze Szczercowa
Wysłany: 2012-08-26, 08:40
Będąc u przyjaciela w Wieluniu miałem okazję skosztować chleba z piekarni Bednarek, Pątnów. [nie wiem czy to ta sama piekarnia czy inna]. Smaczny i co najważniejsze nie taki suchar po dwóch dniach jak chleb krojony w Biedronce w czerwonych torebkach. Teraz jak jestem w Wieluniu to kupuję chleb w zielonym markecie.
Pomogła: 18 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Lut 2006 Posty: 1016 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-08-26, 09:23
Ja uwielbiam chleb słonecznikowy z ul. Młodzieżowej.. świeżutki jest rewelacyjny i dość długo wytrzymuje bo ok tydzień jem go spokojnie. Z Pątnowa jeszcze nie jadłam, jak się dowiem, gdzie można go kupić to nie omieszkam tego zrobić
_________________ W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum