Chciałbym poznać Waszą opinię na temat możliwości dokonywania w Wieluniu zakupów w delikatesach internetowych.
Bardzo proszę o wypełnienie ankiety oraz luźne uwagi związane z tematem.
To nie jest spam! Treść została uzgodniona z Ferbikiem! Proszę nie usuwać tematu!
Jednocześnie serdecznie proszę osoby, które oddały swoje głosy w ankiecie umieszczonej w usuniętym wątku, o zrobienie tego ponownie.
Wszystko zależy od asortymentu, czy zakupy będą dowożone, jeśli tak, to w jakich godzinach, jakie są koszty robienia zakupów itp. Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, więc chciałbym poznać te, na które pytania zadałem
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2014-04-12, 09:47
Dokładnie, trzeba najpierw opisać, jakie by to były delikatesy, jaki asortyment, jakie ceny, jaki koszt dowozu i wtedy dopiero można robić ankietę i oczekiwać odpowiedzi. Tym bardziej, że Wieluń nie jest dużym miastem i sklepów jest od chol...y, dosłownie rzut beretem. Coś musi być o będzie konkurencyjne dla reszty.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2014-04-13, 16:31
Ankieta, na którą trzeba odpowiedzieć w ciemno Mniemam, że ankieter zdaje sobie sprawę z tego, że jej wyniki nijak będą się miały do rzeczywistości. Dlatego żeby nie wprowadzać w błąd zainteresowanych, odpowiadam na nią w stopniu takim w jakim mam wiedzę na temat ewentualnej oferty, czyli; nie mam zdania.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Ferbik, edzia i odziu, zakupy oczywiście będą dowożone. Godziny dostawy na początek od 10ej do 20ej, ale w miarę zainteresowania (lub jego braku) niewykluczone są zmiany godzin.
Minimalna wartość zamówienia 50 zł, koszt dowozu 20 zł, przy zamówieniu o wartości powyżej 150 zł dowóz gratis.
Asortyment mniej więcej taki jak w supermarketach, czyli wszelkiej maści spożywka (pieczywo, nabiał, warzywa, owoce, napoje, kawa, herbata, mięso, wędliny itp itd) oraz podstawowe art. chemiczne i higieniczne. Oczywiście asortyment ograniczony ilościowo do tego najbardziej "rotującego" - docelowo kilka tys. pozycji, chociaż w początkowym okresie z pewnością dużo mniej.
Ceny mamy nadzieje konkurencyjne, ale to wszystko okaże się w praktyce.
miko 005, oczywiście zdajemy sobie sprawę, że wynik ankiety nie będzie w żaden sposób przekładał się na realne zapotrzebowanie, chociaż jeśli 100% osób odpowiedziałoby "zdecydowanie tak" lub "zdecydowanie nie" to przyznasz, że dałoby to do myślenia. Ankieta i temat ma raczej za zadanie rozpocząć dyskusję nt. tego modelu dokonywania zakupów w naszym mieście oraz wskazać na ewentualne problemy z tym związane. Nie ukrywam, że wątek ten również w pewnym stopniu jest tematem reklamowym.
byłbym bardzo zdziwiony gdyby akurat Tobie to odpowiadało. Pewnie jeszcze powinni dociepnąć jakiegoś 'gratisa' za to żeś u nich zamówił
ja bym nie korzystał pewnie bo do sklepu to i tak wyskakuje raz na 2 tygodnie i wydaje coś koło 300 zł więc to w zasadzie żadne udogodnienie dla mnie. Ale kto wie
Przy zamówieniu o wartości powyżej 150 zł dowóz gratis. Nie wykluczamy docelowo obniżenia tego progu, ale takie jest początkowe założenie.
Główną ideą takiego sklepu nie jest dowożenie co rano trzech bułek i pięciu plasterków wędliny na śniadanie (chociaż w razie potrzeby można to robić), ale realizacja zaplanowanych, większych zamówień w regularnych odstępach czasu.
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 449 Piwa: 12/1 Skąd: z samiutkiego piekła
Wysłany: 2014-04-14, 06:51
Mimo wszystko jeśli zapłacę za towar załóżmy 70-90 zł to 20 za transport to trochę przesada.
Oczekiwałbym raczej kwoty 5-10 zł.
Rozumiem, że na początku może się to nie opłacać ale przy większej ilości zamówień w ciągu dnia cena za transport powinna spadać.
Zakładając, że co jakiś czas potrzebuję kupić 5kg mąki, 3 kg cukru, 3l oleju, 10 kg ziemniaków, kilka opakować ryżu, kaszy, do tego zgrzewkę wody, kilka kartonów z mlekiem, jakieś soki
to jak mam to targać ze sklepu do auta a potem na 4 piętro to na pewno wybiorę opcję dostawy do domu
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2014-04-14, 14:56
Szczerze powiedziawszy w Olsztynie kilka razy przymierzałem się do zakupów online... Do wyboru jest Piotr i Paweł i alma24 - i za każdym razem okazywało się że czegoś tam akurat nie ma albo wychodzi za mało na dostawę. I kończyło się standardowymi zakupami.
W Wieluniu odpada jeszcze argument czasu dojazdu do sklepu, więc zakładam że nie skorzystałbym w standardowych przypadkach. Jedynie w wypadku np choroby czy konieczności pozostania w domu z jakiegoś powodu - ale to w wyjątkowych sytuacjach.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2014-04-14, 16:14
Jeszcze pozostaje kwestia tego czy w przypadku braku towaru, zostałabym o tym poinformowana przed wysyłka, czy dostanę niespodziankę z tylko połową zakupionych rzeczy ? W Krakowie wiele razy z tym się spotkałam.
Dwie dychy to stanowczo za dużo jak dla biedaka (większość mieszkańców to biedacy). I jeszcze do tego "delikatesy"! Kto kupuje w delikatesach? W tanim markecie owszem. No chyba, że delikatesy oznaczają teraz zwykły spożywczak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum