Wysłany: 2006-12-30, 12:42 Nie daj sie pogryźć psu!!!
W czwartek zostałam pogryziona przez psa (o tej suni pisalam wdziale "Zwierzaki" )
Udałam sie niezwłocznie do lekarza gdzie podali mi zastrzyk przeciw tężcowi.
I tu sie zaczęły schody!
Zostalam skierowana do poradni chorób zakaźnych, gdzie usłyszalam, po długim wywodzie lekarza, ze ja musze tą suke złapać, gdyż musi być pod obserwacją,w innym wypadku czeka mnie szczepienie
Jest problem zezlapaniem tego psa.Bylam odsyłana od jednego do drugiego. Dowiedziałam sie w końcu, ze lapaniem bezpańskich psów zajmuje sie urząd miasta i gminy.Weterynarze nie łapią już psów.
Gdy tam zadzwoniłam I przedstawilam całą sprawe. To nie dosć że nie uzyskałam pomcy, to jeszcze zostalam reprymende: dlaczego do nich dzwonie jeżeli schronisko wie o całej sprawie!
Do schroniska pojechałam i mają ją złapać, w innym razie sanepid da mi skierowanie na szczepienie,czego wolalabym uniknąć.
Wniosek jest taki tej sprawy (streścilam to wszystko, gdyż za duzo pisania by było), że jak ci sie coś stanie, to niestety znikąd pomocy.Trzeba sie samemu tym zająć!
A jeszcze sie dowiedzialam, ze gdybym zaraz po ugryzieniu przez psa nie poszła do lekarza,skądposzedł wniosek do sanepidu, musiałabym za złapanie psa i obserwacje sama zapłacic
glizda, lepiej tego nie lekceważ. Anatoksyna przeciwtężcowa nie wystarczy. Musisz jeszcze wziąść serie zastrzyków przeciwko wściekliźnie (4-5 zastrzyków w odstępach tygodniowych). Co prawda robią to bezpłatnie w szpitalu, ale np w wakacje lekarz który się tym zajmuje miał wolne i na zastrzyki trzeba było jeżdzić do ... Łodzi
No chyba że złapia psa...
A jeszcze sie dowiedzialam, ze gdybym zaraz po ugryzieniu przez psa nie poszła do lekarza,skądposzedł wniosek do sanepidu, musiałabym za złapanie psa i obserwacje sama zapłacic
To wszystko jest po prostu niedorzeczne jak i cała nasza polityka z rządem na czele...
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-12-31, 00:21
glizda, nie możesz czekać na złapanie psa. Powinnaś mieć podane szczepienie od razu. Ewentualnie jeśli pies zostanie złapany i poddany obserwacji seria szczepień może zostać przerwana po 1-2 zastrzykach. Obserwacja jest w każdym przypadku bezpłatna. Wścieklizna jest chorobą zwalczaną z urzędu - jest to choroba nieuleczalna i niepodanie szczepionki może mieć fatalne skutki. Lekarze "od ludzi" często lekceważą zagrożenie tą chorobą. Ale każdy lekarz weterynarii powie ci to samo. Powinnaś zostać zaszczepiona p/wściekliźnie NATYCHMIAST.
[ Dodano: 2006-12-31, 00:24 ]
A tak na przyszłość - ranę po pogryzieniu przez psa co do którego mamy wątpliwości czy ma szczepienie (a wątpliwości należy mieć zawsze kiedy nie mamy przedstawionego natychmiast zaświadczenia o zaszczepienie psa) trzeba bardzo dokładnie przemyć wodą z mydłem. Ranę oczyszczoną należy w miarę możliwości pozostawić otwartą tak aby krwawiła. Po czym natychmiast zgłosić się do lekarza na szczepienie.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
ourson wszędzie mi powiedzieli, ze mam poczekać na złapanie psa, nawet lekarz
w poradni chrób zakaźnych powiedział mi , ze w moim interesie jest aby zlapali psa!
Wszędzie mówia jak sie psa złapie! Ale jakoś tego psa nie można złapac! We wtorek mam nadzieje, przyjadą ze schroniska i maja go złapac.
Pani z sanepidu powiedziala, że mam 12 dni, tyle trwa obserwacja psa!
Rana została od razu przemyta! Cale szczęście mocno mnie nie ugryzł, ale niestety na twarzy
Dzięki Ferbik! Bede pamiętac.
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-12-31, 18:20
glizda, obserwacja trwa 15 dni, może być przedłużona do 21 tak jest w ustawie a pani z sanepidu i lekarze powinni zostać wysłani na dodatkowe szkolenie!!! Do zaszczepienia pogryzionego człowieka pies nie jest potrzebny. Poniżej fragment strony WSSE Kraków:
POSTĘPOWANIE W PRZYPADKU POKĄSANIA PRZEZ ZWIERZĘTA:
• w momencie pokąsania należy ustalić właściciela zwierzęcia (imię, nazwisko i adres zamieszkania), w celu zgłoszenia go do obserwacji weterynaryjnej,
• zwierzęta domowe które pokąsały człowieka należy poddać badaniu i obserwacji przez lekarza weterynarii przez okres 15 dni, co pozwala często wykluczyć wściekliznę i skrócić szczepienie do 1-2 iniekcji lub nie rozpoczynać szczepień p/wściekliźnie u narażonego,
• rana po pokąsaniu powinna być dokładnie umyta wodą z mydłem i opatrzona,
• natychmiast należy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub najbliższego Oddziału Ratunkowego celem zaopatrzenia chirurgicznego i ewentualnego skierowania do Punktu szczepień p/wściekliźnie,
• zwierzęta domowe padłe lub zabite należy przekazać do badania weterynaryjnym laboratoriom diagnostycznym.
Wścieklizna jest objęta wykazem chorób których zwalczanie normują ustawy:
• Ustawa o chorobach zakaźnych i zakażeniach z dnia 6.09.2001 r. (Dz. U. Nr 126,poz.1384 z 2001 r.)
• Instrukcja Ministrów Zdrowia oraz Rolnictwa w sprawie zapobiegania wściekliźnie u ludzi (Dz. Urz. MZiOS z dnia 15 grudnia 1967 r.).
Jeśli złapiesz psa i zostanie poddany obserwacji to jeśli będzie zdrowy to przerwą szczepienia. Szczepienie nie jest bolesne, ani szkodliwe.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
ourson a mnie lekarz postraszyl, ze lepiej abym uniknęła szczepienia, gdyż zdarzają sie powikłania poszczepienne!
Po pogryzieniu byłam u lekarza i miałam przemyta rane i podaną anatoksyne przeciwtężcową.
Ale, wszędzie mi powiedzieli, ze muszą złapać psa wtedy zadycydują o zaszczepieniu mnie. Dopiero w przypadku nie zlapania psa, dostane skierowanie z sanepidu na szczepienie!
Mnie po prostu ręce opadają z tego wszystkiego!!
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
glizda, poddaj sie szczepieniu i nie czekaj aż złapią tego psa ,bo to może wogóle nie nastąpić.a potem sie okaże że jest za póżno na szczepienia.a jeżeli chodzi o powikłania,to obowiązkiem każdego lekarza jest poinformować o takowych.
_________________ „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest i nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.”
1% ze swojego podatku na rehabilitację dziecka http://dzieciom.pl/podopieczni/4355
Wysłany: 2007-01-01, 16:23
glizda, powikłania mogą być zawsze - po każdej szczepionce, po zażyciu aspiryny też. O jakich powikłaniach mówił lekarz? A może on nie wie że obecne szczepionki p/wściekliźnie są już znacznie lepsze niż kiedyś?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum