Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2007-01-10, 21:48 Opony zimowe
Czołem zmotoryzowani forumowicze.
Czy zmienialiście w tym sezonie opony na zimowe? Jak rozmawiam ze znajomymi to okazuje się, że zaledwie garstka założyła zimówki i teraz plują sobie w brode bo jak narazie się nie przydawają.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-01-10, 22:15
W zeszłym roku czytałem o testach niezależnej firmy niemieckiej, które wykazały, że opona letnia na nieoblodzonej i nieosnieżonej nawierzchni zachowuje się w każdej temperaturze lepiej. Ale w Polsce zbyt często zdarza się drogowcom zostać zaskoczonym przez nagłe opady śniegu więc opony zmieniłem
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Letnia opona traci swoje wlasciwosci jezdne gdy srednia temperatura przekracza +7C* przy gruncie nemperatura jest mniejsza wiec jak nie masz zamiaru zmieniac opon na zimowki to zycze szczescia podczas hamowania na mostach, przy wjazdach i wyjazdach z lasow i w okolicachy zbiornikow wodnych.
a tak na marginesie to najlepsza opona letnia nie dorowna lekko zuzytej oponie zimowej
Letnia opona traci swoje wlasciwosci jezdne gdy srednia temperatura przekracza +7C* przy gruncie nemperatura jest mniejsza wiec jak nie masz zamiaru zmieniac opon na zimowki to zycze szczescia podczas hamowania na mostach, przy wjazdach i wyjazdach z lasow i w okolicachy zbiornikow wodnych.
wielosezonówki sa za miekkie przy temp. 25*C moze i brdziej "kleja" sie do asfaltu, ale podczas pokonywania zakretu wydaja glosny dzwiek. Samochod staje sie nadsterownym i to juz jest niebezpieczne
teraz nie jeden kierowca pluje sobie w brode nad rozwalonym samochodem i zastanawia sie czemu nie zalozyl zimowek duzo wczesniej. Pewnie chcial zaoszczedzic, a niestety stracil.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum