Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2007-03-08, 20:37 Zmarło dziecko, które przeżyło aborcję
Zmarło dziecko, które przeżyło aborcję
PAP 16:40
W szpitalu we Florencji zmarło dziecko, które przeżyło aborcję w 22. tygodniu ciąży. Zabieg jej usunięcia był rezultatem tragicznej pomyłki w badaniach USG, które błędnie wykazały poważne wady wrodzone płodu. To nakłoniło kobietę do poddania się aborcji.
Chłopczyk miał 25 centymetrów długości i ważył pół kilograma i w zgodnej opinii neonatologów, którzy walczyli o jego życie na oddziale intensywnej terapii, nie miał praktycznie żadnych szans. Sprawa ta wywołała wstrząs we Włoszech i powrót dyskusji na temat artykułu ustawy, zezwalającego w określonych przypadkach na aborcję także po trzecim miesiącu ciąży.
REKLAMA Czytaj dalej
Dwukrotne badanie USG, jakiemu poddała się kobieta, wykazało, że płód nie ma żołądka. Dokonanie aborcji w 22. tygodniu ciąży było możliwe na mocy obowiązującej we Włoszech ustawy, zgodnie z którą ciążę można usunąć po 90 dniach w przypadku zagrożenia dla życia kobiety lub poważnych uszkodzeń i wad płodu. Właśnie na podstawie tego przepisu i na mocy wydanego zaświadczenia lekarskiego kobieta zdecydowała się na aborcję.
Pięciomiesięczny płód przeżył przeprowadzony w miniony piątek zabieg, ale w jego trakcie doznał wylewu krwi do mózgu. Kiedy lekarze zorientowali się, że wbrew wynikom wcześniejszych badań dziecko było zdrowe i bez wad, postanowili je reanimować.
Dyrekcja szpitala we Florencji, w którym kobieta poddała się badaniom ultrasonograficznym, broni się przed zarzutami popełnienia błędu, argumentując, że badania przeprowadzone w 20. tygodniu ciąży jedynie sugerowały ryzyko wady wrodzonej płodu. To ciężarna po prywatnych konsultacjach lekarskich zdecydowała się na aborcję - poinformowali ginekolodzy. Solidarność z nimi wyraziła Izba Lekarska z Toskanii. Śledztwo w sprawie błędu lekarskiego wszczęła prokuratura we Florencji.
Sylwia Wysocka
mi poprostu brak słów...ile z was kobiet nadal jest za aborcją???
Nie jestem kobieta ale sie wypowiem. Nigdy nie popre aborcji. Dla mnie to normalne zabojstwo! Chyba ze w wyjatkowych przypadkach zagrozenia zycia matki lub dziecka. Ale powaznego zagrozenia!
Wysłany: 2007-03-09, 07:11
Silvo napisał/a:
zagrozenia zycia matki lub dziecka
zgadzam się z tobą,widziałam na filmie jak to się robi , to ktojenie żywego dziecka na kawałki,nawet widać jak ucieka... ,tylko zastanawia mnie jedno,,,zabić dziecko bo jego życie jest zagrożone?dziwne to troche...
[ Dodano: 2007-03-09, 07:12 ]
miało być "krojenie"
[ Dodano: 2007-03-09, 07:13 ]
edzia i odziu napisał/a:
Pięciomiesięczny płód
matko !!!takie dzieci się rodzą przedwcześnie i często przeżywają więc jak można nazwać płodem
Każda kobieta powinna mieć prawo wyboru czy chce urodzić czy nie to jej decyzja i jej sumienie.
Każdy z nas ma inne poglądy i po to jest forum aby mozna było je przedstawić i przedyskutować
_________________ Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania.
Właśnie dlatego iz mam inne zdanie,które zreszta znacie nie widzę sensu dalszego pisania w tym temacie
Bardzo dobrze ze masz inne zdanie i odwage je wypowiedziec nie możemy mieć wszyscy jednakowych pogladów jesteśmy ludźmi i każdy z nas jest inny i co innego ukształtowało nasz światopogląd.
_________________ Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-03-09, 11:07
Cytat:
Zabieg jej usunięcia był rezultatem tragicznej pomyłki w badaniach USG, które błędnie wykazały poważne wady wrodzone płodu.
Cytat:
Dwukrotne badanie USG, jakiemu poddała się kobieta, wykazało, że płód nie ma żołądka. Dokonanie aborcji w 22. tygodniu ciąży było możliwe na mocy obowiązującej we Włoszech ustawy, zgodnie z którą ciążę można usunąć po 90 dniach w przypadku zagrożenia dla życia kobiety lub poważnych uszkodzeń i wad płodu. Właśnie na podstawie tego przepisu i na mocy wydanego zaświadczenia lekarskiego kobieta zdecydowała się na aborcję.
Przepraszam szanowne panie, ale o czym Wy dyskutujecie? Która z Was zdecydowałaby się urodzić dziecuszko z taką wadą?
Z całym szacunkiem edzia i odziu, ale w tym przypadku przemawia przez Ciebie więcej przekory jak zdrowego rozsądku.
Inna sprawa, to fakt straszliwej pomyłki, która zabiła to nieszczęsne dziecko.
Temat aborcji był już tu na tym forum poruszany, myślę że w tym konkretnym przypadku nie ma on zastosowania, dlatego należy dyskusje przenieść na odpowiedni szczebel a tutaj trzeba NAPIĘTNOWAĆ czyjąś straszną pomyłkę.
A może to po prostu wina postępu technicznego, kiedyś przyszłe matki rodziły w przekonaniu że będzie co Bóg da, a dzisiaj…… . I potem są takie przypadki jak ten opisywany. Ja wiem, trudno jest żyć w erze „kamienia łupanego”, ale może czasami tak byłoby lepiej?
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Wysłany: 2007-03-09, 13:30
hasta napisał/a:
nie wydaje mi się
i nie dziwię się że niewiesz bo nie widziałaś,zresztą jeszcze jesteś w takim wieku ze masz prawo tak myśleć.Wiele się zmienia w momencie zajścia w ciąże,wiele kobiet będących za aborcją zmienia wtedy zdanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum