Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2007-03-23, 08:01 100% procesora...
Od jakiegoś czasu wariuje mi komputer,100%procesora,przywiesza mi internet,czasem wyskakuje niebieska strona z białym tekstem i po chwili reset.Już zrobiłam formata ale problem nie zniknął .
płyta główna-Gigabyte K8NE RH
karta graficzna GeFORCE 6600(PCI-E)128MB
procesor AMD ATHLON 2600+
pamięć -chwilowo 256 normalnie 512
tak myslę że to wina zasilacza ,niedawno jedna płyta mi siadła, a działy sie podobne rzeczy,moze ktoś wie o co chodzi albo zna program do sprawdzenia jak poszczególne rzeczy pracują..
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-03-23, 09:10 Re: 100% procesora...
edzia i odziu napisał/a:
Od jakiegoś czasu wariuje mi komputer,100%procesora,przywiesza mi internet,czasem wyskakuje niebieska strona z białym tekstem i po chwili reset.Już zrobiłam formata ale problem nie zniknął .
płyta główna-Gigabyte K8NE RH
karta graficzna GeFORCE 6600(PCI-E)128MB
procesor AMD ATHLON 2600+
pamięć -chwilowo 256 normalnie 512
tak myslę że to wina zasilacza ,niedawno jedna płyta mi siadła, a działy sie podobne rzeczy,moze ktoś wie o co chodzi albo zna program do sprawdzenia jak poszczególne rzeczy pracują..
Zgadzam się z ferbikiem. Gdyby nie było rebootów, to zwalałbym przywiechy na małą pamięć.
midanle [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-23, 09:14
Też się spotkałem z podobnymi objawami przy awarii zasilacza. Był zbyt małej mocy.
edzia i odziu a co z tym RAM-em Jak chwilowo "Gubi się"
Wysłany: 2007-03-23, 12:24
oki narazie wszystkim bardzo dziekuje,po wyczuszczeniu wiatraka i nałozenia nowej pasty zmiany są widoczne.Komp szybciej sie uruchamia i jest stabilny , tylko nadal wskazuje około 60 stopni procka choć zuzycie jest małe.
Na moim PIV w domu temperatura waha sie od 50 do 65 stopni (PIV 2.8 ), w pracy od 50 do 75 (PIV 3.4). Wszystkiemu winne są gowniane boxowane radiatory i brak przedniego i tylnego radiatora w obudowie, ktore naprawde duzo dają.
Natomiast ja sugerowałbym prawym na mój komputer>właściwości>zaawansowane>3 przycisk ustawienia i odznaczyć opcję "automatycznie uruchom ponownie".
Kiedy (lub jeśli) bluescreen się pojawi, sprawdzić dokładnie nazwę pliku lub kod błędu powodującego ów reset.
---
A co do kwestii temperatury - skoro procesor po nałożeniu nowej pasty wciąż pokazuje ponad 60 stopni, polecam wymianę wiatraka Na allegro dystrybucją dobrego chłodzenia do tej platformy zajmuje się pan Armanowski z Wielunia (pod nickiem _aab_). Osobiście polecam.
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2007-03-24, 09:33
kurcze wczoraj musieliśmy zrobić kolejny format,wyskoczyła niebieska strona(niestety na tyle szybko znika że nie zdązy sie przeczytać o co chodzi)I juz nie dało się uruchomić komputera,niby próbował sie ładować ale po chwili znów niebieska strona i reset.Teraz po sformatowaniu mamy chwilowy spokój ale czasem tez jest 100% procesora mimo ze praktycznie nic nie jest uruchomione.Doczytałm komunikat,tylko pewnie pokrece literki"WARNING CPU FREKWENCY".myslę ze powinien trafić w dobre rece ,bo sama sobie nie poradze,tym bardziej że 2 miesiace temu przy podobnych oznakach siadła mi płyta główna,teraz jest nowa i nie widzi mi się kupować następnej ,troszkę techniki i baba się gubi
Ustawiona jest (tak sądzę) zła częstotliwość taktowania procesora - ktoś z Was nie bawił się przypadkiem w biosie ;>? Lepiej dać jakiemuś informatykowi do sprawdzenia ustawienia bo tak myślę, że dziwnym trafem możecie mieć podkręcego procka i ciągle będzie się grzał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum