Stronniczość i jeszcze raz stronniczość - oto co myślę o redaktorach Dziennika Łódzkiego.
Całość przedkłada się na wiarygodność gazety i jej źródeł.
Nie powinno się tak dziać w niezależnym medium, mam nadzieję, że kiedyś się to zmieni...
Cytat :
"- Gazeta? Szmatławiec nie gazeta... Kupa sfrustrowanych facetów jak Dariusz Pawłowski!!! (o jego życiu prywatnym już niedługo). Ja pamiętam "Dziennik Łódzki" jako bardzo fajną gazetę, którą zawsze kupowałem. Ale od kiedy ten tabloidowiec zaczął w moim rodzinnym mieście dźgać we mnie, wziąłem go pod lupę... No niestety, nie jest krystaliczny! O tym już niedługo Dariuszu! – pisze Michał Wiśniewski. "
No niestety w Wieluńskim oddziale pracują również osoby nie mające pojęcia o dziennikarstwie ..
np. p. Mikulska , osoba która powinna poszukać pracy w jakimś znanym brukowcu, dobra jest w pisaniu informacji wziętych z księżyca które nie mają żadnego pokrycia !
Smutne jest to że mało obiektywnych wiadomości jest w tej gazecie …
Mikulscy maja dosyć "lekkie pióro" oczywiście jak na Wieluń (gdy porównamy z innymi, mającymi się za dziennikarzy) i nie robą błędów ortograficznych przynajmniej (chyba że mają zainstalowany program w kompie, który sam poprawia błędy).
Co do obiektywnośći: nigdy nie byli obiektywni, nie są i prawdopodobnie nie będą.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2007-04-07, 14:49
Kocham Dziennik Łódzki za http://egazeta.dziennik.lodz.pl/ Są wspaniali. Codziennie rano mam darmowy "zestaw" informacji z Polski, a przede wszystkim naszego regionu Co prawda informacji nie zawsze sprawdzonych, ale w każdym słowie jest krzta prawdy.. Ich śladem powinny iść wszystkie gazety i czasopisma Wspaniałomyślni.
Jednej z wkładek w DŁ zmniejszono zasięg i teraz obejmuje ona stricte ziemię sieradzką a nie szeroko rozumiane byłe województwo sieradzkie.
Może to i dobrze bo WIELUNIA w „Nad Wartą” było jak na lekarstwo.
Zmniejszyli zasięg z 7 powiatów do 4: łaski, poddębicki, sieradzki, zduńskowolski.
„Odpadły” 3 powiaty ziemi wieluńskiej czyli pajęczański, wieluński i wieruszowski.
nad_warta.JPG
Plik ściągnięto 244 raz(y) 56,92 KB
Ostatnio zmieniony przez Stefan 2007-05-23, 12:52, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-05-16, 19:41
hiszpan napisał/a:
Kocham Dziennik Łódzki za http://egazeta.dziennik.lodz.pl/ Są wspaniali. Codziennie rano mam darmowy "zestaw" informacji z Polski, a przede wszystkim naszego regionu Co prawda informacji nie zawsze sprawdzonych, ale w każdym słowie jest krzta prawdy.. Ich śladem powinny iść wszystkie gazety i czasopisma Wspaniałomyślni.
w każdym słowie krzta prawdy .. to na ile sie przedkłada całość ?
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-05-19, 11:35
hiszpan napisał/a:
To info z naszego regionu to chyba tylko ogłoszenia burmistrza, pozostała informacja to takie "kartofle z cukrem". Ani w tym treści ani pieprzu, czyli dziennikarstwo lekkie łatwe i przyjemne. Według nieoficjalnych informacji oddział lokalny w Wieluniu ma zostać zamknięty z końcem sierpnia. Podobno ma to jakiś związek z informacjami politycznymi przekazywanymii przez dziennikarzy "M" na początku roku. Z drugiej strony patrząc na pracę p. Mikulskich to nie należy się niczemu dziwić. Poddębice mają pełną stronę informacji, Wieluń, Wieruszów i Pajęczno pół strony "kartofli z cukrem". Państwo Mikulscy to "prawie" dziennikarze. Prawie czyni dużą różnicę.
Wysłany: 2007-05-19, 18:28
alef napisał/a:
hiszpan napisał/a:
To info z naszego regionu to chyba tylko ogłoszenia burmistrza, pozostała informacja to takie "kartofle z cukrem". Ani w tym treści ani pieprzu, czyli dziennikarstwo lekkie łatwe i przyjemne. Według nieoficjalnych informacji oddział lokalny w Wieluniu ma zostać zamknięty z końcem sierpnia. Podobno ma to jakiś związek z informacjami politycznymi przekazywanymii przez dziennikarzy "M" na początku roku. Z drugiej strony patrząc na pracę p. Mikulskich to nie należy się niczemu dziwić. Poddębice mają pełną stronę informacji, Wieluń, Wieruszów i Pajęczno pół strony "kartofli z cukrem". Państwo Mikulscy to "prawie" dziennikarze. Prawie czyni dużą różnicę.
Nie piszę, że w Dzienniku Łódzkim pracują dobrzy dziennikarze, bo ich nie znam. Jednak, co do Mikulskich to coś musi być na rzeczy, bo już raz miałem okazję przekonać się o umiejętnościach "pisarskich" pani M. Później pan M troszkę podreperował sytuację. Były małe (dla mnie duże) niejasności w jej artykule. Później sprawę przejął pan M i sprytnie się wyślizgnął, nie zagłębiając się za bardzo w temat.
Mój wcześniejszy post, był wyrazem sympatii dla Dziennika za udostępnienie gazetki live, a zarazem zdziwienia, ponieważ tym sposobem działają na swoją niekorzyść Chyba wiadomo, co zrobi osoba, która ma do wyboru wyjście do kiosku i wydanie 1,50zł na gazetę, albo ściągnięcie jej za darmo z inernetu.. Mam nadzieję, że nikt z DŁ tu nie zagląda, bo skończy się mój raj
Mój wcześniejszy post, był wyrazem sympatii dla Dziennika za udostępnienie gazetki live, a zarazem zdziwienia, ponieważ tym sposobem działają na swoją niekorzyść Chyba wiadomo, co zrobi osoba, która ma do wyboru wyjście do kiosku i wydanie 1,50zł na gazetę, albo ściągnięcie jej za darmo z inernetu.. Mam nadzieję, że nikt z DŁ tu nie zagląda, bo skończy się mój raj
A pomyślałeś dlaczego np. Gazeta Wieluńska jest darmowa, ba nawet reklamuje sie w radiu...chodzi o to że w gazecie najważniejsze są reklamy!!!T o jest główne źródło dochodów
_________________ Żeby tak zarobić i się nie narobić;)
Wysłany: 2007-05-19, 21:55
maniekl napisał/a:
hiszpan napisał/a:
A pomyślałeś dlaczego np. Gazeta Wieluńska jest darmowa, ba nawet reklamuje sie w radiu...chodzi o to że w gazecie najważniejsze są reklamy!!!T o jest główne źródło dochodów
Myślę, że strata z powodu mniejszego zbytu tej gazetki dzięki udostępnieniu jej w internecie live jest większa, niż zyski z reklam tam zamieszczanych.
Myślę, że strata z powodu mniejszego zbytu tej gazetki dzięki udostępnieniu jej w internecie live jest większa, niż zyski z reklam tam zamieszczanych.
To nie myśl w tym temacie jeśli nie masz o tym pojęcia. Jesteś w całkowitym błędzie. Siedziałem trochę w tej branży. maniekl napisał krótko i na temat.
Wysłany: 2007-05-20, 08:06
Ferbik napisał/a:
hiszpan napisał/a:
To nie myśl w tym temacie jeśli nie masz o tym pojęcia. Jesteś w całkowitym błędzie. Siedziałem trochę w tej branży. maniekl napisał krótko i na temat.
Ferbik, jeśli Ty masz o tym duże pojęcie, to powiedz mi, dlaczego Gazeta Wyborcza i wszystkie inne największe gazety w Polsce nie udostępniają się live w internecie?
hiszpan, chyba nietrudno na to wpaść - każda większa gazeta ma swój portal (przykład? www.gazeta.pl ; www.dziennik.pl ; www.wprost24.pl ; itd.). Informacje zamieszczone na portalu są z pewnością bardziej przejrzyste i aktualne.
DŁ zwyczajnie idzie na łatwiznę i wrzuca swoją gazetę w formacie pdf.
Wysłany: 2007-05-20, 18:48
blaza napisał/a:
hiszpan, chyba nietrudno na to wpaść - każda większa gazeta ma swój portal (przykład? www.gazeta.pl ; www.dziennik.pl ; www.wprost24.pl ; itd.). Informacje zamieszczone na portalu są z pewnością bardziej przejrzyste i aktualne.
DŁ zwyczajnie idzie na łatwiznę i wrzuca swoją gazetę w formacie pdf.
Blaza - nie wiem, co Twoja wypowiedź ma wspólnego z moimi wcześniejszymi postami w tym temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum