Znany program dla dzieci znika z anteny
"Dziennik": Po 24 latach z anteny TVP 1 znika jeden z najbardziej znanych polskich programów dla dzieci i młodzieży "5-10-15". Swą karierę zaczynali w nim m.in. Justyna Pochanke oraz Krzysztof Ibisz.
- Od roku trwały prace nad poprawieniem formuły. Niestety nie przyniosły oczekiwanych efektów. Ze względu na wyniki oglądalności podjęłam decyzje o niekontynuowaniu tego cyklu - tłumaczy Małgorzata Raczyńska, dyrektor TVP1.
Oglądalność programu systematycznie spadała. W tym roku "Studio 5-10-15" oglądało 780 tys. widzów, a rok temu gromadziło o 460 tys. osób więcej. W programie zaczynali swoją karierę znani dziennikarze, a także osoby związane z "show-biznesem". Pojawili się w nim m.in. Justyna Pochanke, Krzysztof Ibisz, znany fotograf mody Marcin Tyszka czy aktorka Maria Niklińska, córka Jolanty Fajkowskiej.
- W kategoriach sentymentalnych człowiek chciałby, aby wszystko trwało wiecznie, ale telewizja rządzi się bezlitosnymi prawami - powiedział "Dziennikowi" Wojciech Mann - Dla dzisiejszej młodzieży mającej dostęp do setek kanałów telewizji kablowej, internetu i gier komputerowych "5-10-15" musiało wydawać się po prostu anachroniczne - dodał.
Wciąż nie wiadomo jaki program zastąpi "5-10-15". Magłorzata Raczyńska powiedziała, że autorka programu została poproszona o złożenie nowych propozycji, atrakcyjniejszych dla młodej widowni TVP1 - informuje "Dziennik".
Kiedyś to był program... jeden z niewielu, które oglądałem Szkoda, ale takie prawa natury.
Pamiętam, oglądałem ten program zawsze w sobotę,
"5-10-15, 5-10-15, zaraz się zacznie, zaraz się zacznie", no cóż tak jak pisze Ferbik, takie prawa natury.
Wielka szkoda...
Ten program na trwałe zapisał się w pamięci młodzieży, czyli mojej oczywiście też.
Jeszcze pamiętam, jak z kuzynką próbowałyśmy się do nich dodzwonić, kiedy były konkursy... Emocje na całego.
No, ale trudno. Skoro tak musi być.
W sumie "niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie".
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-02, 14:25
ja oprócz 5-10-15 oglądałem w niedziele z rana teleranek
mój znajomy mając 10 lat wtedy oglądał tylko programy 5-10, 15 już nie oglądął bo jak twierdził nie ma tylu lat wiec to nie cześć dla niego
Dla dzisiejszej młodzieży mającej dostęp do setek kanałów telewizji kablowej, internetu i gier komputerowych "5-10-15" musiało wydawać się po prostu anachroniczne
Program zaczęłam ogladać w wieku ok. 5 lat, początek lat 90. Bardzo lubiłam 5-10-15 za tę konwencję, która mówiła po trosze o wszystkim. Czas sie zmienił, widzowie sa inni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum