Wysłany: 2007-08-25, 11:39 Czysta wódka coraz mniej popularna
16,7 mln litrów wódki miesięcznie wypijają w tym roku Polacy. To prawie 2 mln litrów więcej niż przed rokiem - wynika z badań firmy Nielsen. Co ciekawe, pijemy coraz mniej czystej, sięgamy za to po wódki smakowe i koktajle. Koniecznie z parasolką - pisze "Dziennik".
Polacy okazali się łasi na nowości i coraz chętniej rezygnują z kieliszka czystej na rzecz smakowej albo drinka na bazie wódki.
Wzrost zainteresowania kolorowymi drinkami potwierdzają właściciele klubów i restauracji. Czy to kwestia mody? Mariusz Kania z restauracji "Passe Partout" w Warszawie: Producenci smakowych wódek organizują wiele promocji i często się reklamują. Ludzie sięgają po ich wyroby z ciekawości - przyznaje.
A może za wzrost spożycia kolorowych wódek odpowiadają zagraniczni turyści, których do Polski przyjeżdża coraz więcej? Ławrynowicz: Raczej nie. Po kilku drinkach angielscy turyści zaczynają próbować naszych trunków. Piją czystą, ewentualnie żubrówkę czy śliwowicę, co ich skutecznie powala - śmieje się.
Zdaniem socjologa kultury z Uniwersytetu Warszawskiego, dr. Mirosława Pęczaka, picie wyrafinowanych trunków bywa przejawem snobizmu. Jest to szczególnie charakterystyczne dla środowisk elitarnych, którym nie wypada raczyć się tanim alkoholem - mówi "Dziennikowi".
źródło: interia.pl
A wy w jakich trunkach gustujecie
Ja osobiście za czystą wódką nie przepadam, jeśli już to wolą jakąś smakową, albo właśnie drinka.
Czysta, smakowe to tylko kac gorszy
A co do innych trunków to piwo, najlepiej zimne z sokiem
Nie lubie wina, szampana - mega kac i spać się chce
Inne trunki trawię
Pomogła: 8 razy Wiek: 35 Dołączyła: 08 Gru 2006 Posty: 727 Skąd: z 1038:D
Wysłany: 2007-08-25, 12:56
a ja smakowych nie lubię za bardzo;/ czysta jak już..chociaż generalnie wódki to nie lubię... zimne piwko uwielbiam, bez soku oczywiście... drinki też czasem mogą być, wino i szampan-no właśnie za szybko łapie i tyle
a generalnie to wszystko z umiarem trzeba i tyle
A więc tak, czystą lubię, ale w małych ilościach, poza tym gin, malibu, likiery... piwo ostatnio tylko smakowe jabłkowe lub limonkowe, ale również w małych ilościach
Ja ostatnio pijam dobre whiskey amerykańskie, numer jeden stanowi Jack Daniel's, smak etc. nie zastąpione.
Pocieszające się stało, że ceny tych trunków znacznie spadły.
Białej wódki już nie toleruję, chyba że w dobrym drinku.
Czystej nie przełknę. jeśli już to drink (tak na szybko te mi przychodzą do głowy:
żubrówka z sokiem jabłkowym,
malibu ze spritem,
red bull ze spritem,
winko,
z piw Heineken i żywiec
Ja ostatnio pijam dobre whiskey amerykańskie, numer jeden stanowi Jack Daniel's, smak etc. nie zastąpione.
Też od jakiegoś czasu pijam JD Fantastyczny trunek...
I te rozmowy o nucie waniliowej... Nieprawdaż Jaro?
Oprócz whisky lubię jeszcze Heinekena i Red Bulla z wódką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum