Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-04-21, 20:37 Browar w Wieluniu
Szanowni koledzy!
Trafiłem na niepublikowane zdjęcia ostatnich chwil wieluńskiego browaru. Zdjęcia zostały wykonane prawdopodobnie przez fotografa jednostki wojskowej, która usunęła budynek browaru. Na zdjęciach widać godzina po godzinie 3 dni agonii. Zanim ja albo reecop zamieścimy zdjęcia (piątek albo poniedziałek) może by ktoś przybliżył nam historię tego obiektu.
W 1899 roku, Browar należał do Karola Zygow, produkował rocznie, 1 900 wiader piwa.
W 1910 roku, browar własność, Karola Mosza, nabyty przez niego w 1903 roku, kapitał zakładowy browaru wynosił 50 000 rb., produkcją piwa zajmowało się 10 robotników, przybliżony obrót roczny z jego wytwarzania wynosił, 30 000 rb.
W 1922 roku, Browar, właśności, Karola Mosza, z kapitałem zakładowym 50 000 rb., przy wyrobie piwa zatrudnionych było 5 robotników browarnianych, browar był wyposażony w silnik o mocy 10 KM.
W 1946/7, jako „Państwowe Zakłady Piwowarskie, Browar Wieluń”, kierownikiem odpowiedzialnym za produkcje browaru był, Z. Proszewski, zakład zajmował się produkcja piwa i słodu, w czasie działań wojennych infrastruktura browaru uległa zniszczeniu w 15,6%
W 1948 roku, jako „Państwowy Browar „Wieluń”, mieścił się przy ul. 1 Maja 10, tel. 37, produkował piwo i słód
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 325 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-04-22, 11:56
Z tego co znalazłem w internecie to budynek wieluńskiego browaru (o którym dotychczas nigdy nie słyszałem ) został wyburzony przez firmę De-Mont z Dębicy. Była to chyba pierwsza praca rozbiórkowa właściciela tej firmy Krzysztofa Glijera ponieważ w dziale "Wykaz prac" wyburzenie budynku wieluńskiego browaru widnieje pod numerem 1 Może pan rozbiórkowicz będzie miał więcej zdjęć z ostatnich chwil Państwowego Browaru „Wieluń"?
A tak jeszcze z innej beczki znalazłem mapę Polski z 1645 roku na której jest Wieluń (być może już ktoś to znalazł ale szukając na forum nie znalazłem żadnego tematu z datą 1645):
Właśnie wysłałem maila do firmy De-Mont z prośbą o przesłanie do mnie materiałów archiwalnych w tym zdjęć o ile takowe istnieją lub umieszczenie ich bezpośrednio na forum.
O ewentualnym odzewie od razu Was poinformuję.
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-04-23, 06:32
Nie musiałeś nic wysyłać, zdjęcia wraz z dokładnym opisem znzjdują się w Wieluniu. To, że ich jeszcze nie wstawiono wynika tylko z braku czasu. Wątpię ponadto cz aby ktoś pofatyguje się do archiwum i będzie próbował odszukać zdjęcia z początku lat siedemdziesiątych.
alef, poczekamy zatem na chwilę, kiedy je wkleisz.
Swoja drogą na pewno nie zaszkodzi fakt, że pofatygowałem się napisać do owej firmy, może zachowały się inne materiały od tych, którymi Ty dysponujesz i które przy odrobinie szczęścia uda nam się odzyskać i je tu pokazać, zobaczymy
Byłem jednym z uczestników wyburzenia browaru.Zadanie realizowała grupa podchorążych Wyzszej szkoły Oficerskiej Wojsk Inzynieryjnych we Wrocławiu a nie firma DE-MONT.
Ja kierowałem projektem wyburzenia /co zamieściłem na swojej stronie / jak również uczestniczyłem w wyburzaniu którym kierował płk.Iwaszko z Wrocławia.
Niestety nie mam z nim kontaktu od wielu lat ale może Panu się uda i zdobedzie materiały.
Pozdrawiam
mgr inz.Krzysztof GLIJER
no trudno się mówi, czekamy zatem na zdjęcia, które zamieści nam alef.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 325 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-04-23, 12:09
Czekam z niecierpliwością na zdjęcia, bo jak napisałem wcześniej, nawet nie wiedziałem, że takowy istniał i z chęcią zobaczę chociaż jak wyglądał.
Od babci dowiedziałem się, że wieluński browar był malowany, czy szkicowany w młodości przez Wojciecha Siudmaka... Ponoć ten miał prosić swoją matkę by budziła go o 4 rano, żeby mógł w spokoju i ciszy malować browar. Ile w tym prawdy - nie wiem, ale jeżeli jest choć szczypta, to może Pan Siudmak ma jakieś malowidła z tamtych lat i kiedyś się pochwali
mam juz zdjecia od alefa... z racji tego ze musze je lekko przerobic musicie jeszcze chwilke poczekac.... lada chwila wrzucam!!! pozdrawiam smakoszy piwa
Wysłany: 2008-04-26, 18:34
Kilka słów komentarza: browar wysadzano 3 dni począwszy od 1 lipca 1978 (niedługo minie 30 lat), demolki dokonali studenci Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Inżynieryjnych z Wrocławia.
Zdjęcia są własnością Spółdzielni Inwalidów i zostały użyczone do publikacji przez jej Zarząd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum