Wysłany: 2008-05-08, 08:56 Media Markt oszukuje na promocjach
hotmoney.pl napisał/a:
Media Markt oszukuje na promocjach.
Przed jej wprowadzeniem podnosi ceny towarów.
Sieć supermarketów Media Markt w Szczecinie podczas długiego weekendu wprowadziła promocję obniżającą cenę produktów o podatek VAT czyli 22%. Przed promocją sklep podniósł ceny - informuje Alert24.pl.
Mowa o szeroko reklamowanej promocji wprowadzonej 2 maja. Jeden z klientów, chcąc kupić aparat fotograficzny, na kilka dni przed wprowadzeniem promocji, udał się do Media Markt, by sprawdzić asortyment sklepu. Wybrał trzy modele aparatów, spisał ich ceny i obliczył, ile by go kosztowały po 22-procentowej przecenie. Zdziwił się jednak, gdy okazało się, że ceny wybranych przez niego aparatów były wyższe od tych, które zapisał.
- Myślałem, że się pomyliłem, lecz niestety, kartka na której spisywałem ceny dwa dni wcześniej pokazuje mi inne ceny od tych, które są na półce. Oczywiście ceny na półce są wyższe od zapisanych, a obok nich widnieje informacja że należy od wszystkich cen odjąć rabat 22% - powiedział klient sklepu.
Pytany o przyczyny tej zmiany asystent działu fotograficznego powiedział, że to nie on ustala ceny.
Alert24.pl pisze, że Media Markt podobne praktyki stosował w Niemczech, jednak klienci zorientowali się i sieć ich zaniechała. - Niestety jak widać w Polsce jeszcze można robić z nas idiotów tak, jak mówi o tym reklama - komentuje Radek.
Nasz użytkownik zbulwersowany nie kupił aparatu i zdenerwowany wyszedł ze sklepu. - Wychodząc z marketu widziałem tłumy gotowe zapłacić za "obniżone o 22%" towary. Chciało mi się krzyczeć: Ludzie, prawdopodobnie zostaliście oszukani, nie ma żadnego rabatu 22%! - relacjonuje. - Postanowiłem o tym napisać, aby pokazać, jak nieuczciwie traktuje się nas klientów i "nabija w butelkę".
Dlatego nie kupuję w sklepie nie dla idiotów, tylko dla totalnych kretynów Bo jak można nazwać ludzi, którzy dają się podbierać w ten sposób?
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-05-08, 10:12
Ferbik napisał/a:
Dlatego nie kupuję w sklepie nie dla idiotów, tylko dla totalnych kretynów
U nas na całe szczęście nie ma takiego sklepu, najbliższy to chyba w Częstochowie
Ferbik napisał/a:
Bo jak można nazwać ludzi, którzy dają się podbierać w ten sposób?
To ta właśnie magia słowa promocja , robi swoje. Ale w ten sposób nie tylko ten w/w sklep robi nas na szaro . I o ile nie dziwiłbym się ludziom troszkę starszym, to nabywcami sprzętu elektronicznego, w przeważającej większości są osoby z pokolenia, znającego już słowo Internet i jego możliwości , a w którym można bez problemu porównywać ceny wszystkiego i we wszystkich sklepach (prawie), dlatego tutaj zgadzam się z Twoim stwierdzeniem że sklep ten jest dla……… .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Z drugiej strony skąd klienci mogą wiedzieć jakie były ceny przed "prmocją". Jeśli mieszkają w pobliżu mogą iść i sprawdzić towar i cenę, ale ktoś kto jest raz na jakiś czas w takim sklepie i jedzie do niego specjalnie na taką akcję to nawet nie podejrzewa, że zostanie oszukany. Myślę, że to właśnie na takich klientów liczą markety.
Podobna sytaucja zdarzyła się w Makro. Zrobili tam "promocję " na markowe obuwie sportowe. Znajomy od dawna czekał na jakąś obniżkę cen ponieważ upatrzył sobie adidasy. Niestety po promocje byłu droższe o ponad 50 zł
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
twiggy [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-08, 15:32
Skapiec, ceneo, i fafnaście innych serwisów WWW porównujących ceny - można wiedzieć czego się spodziewać.
Do sklepu dla idiotów iść tylko pomacać i kupić przez Internet.
Do sklepu dla idiotów iść tylko pomacać i kupić przez Internet.
dokładnie, najlepszy sposób
Zawsze tak robię, choć czasem nie ma jeszcze artykułów do macania a w sklepach w sieci juz jest dostępne
BTW - obsługa jest najlepsza, szczególnie fachowcy na dziale foto w Galerii we Wrocawiu.
Autentyk z moim udziałem. Jak kupowałem cyfrówkę wpadł mi w oko jakiś soniacz (nie pamiętam modelu), pytam kolesia jaką ma optyke, a on popatrzył na aparat, na obiektyw i mówi: firmy LENS (dla niezorientowanych, lens - ang. lupa, luneta, obiektyw) Ręcę mi opadły
Gdy pracowałem jako sprzedawca to dawałem klientom rabaty Nawet bardzo wysokie, tylko musiałem wczesniej wiedzieć, że klient chce rabat. Wyceniałem takiemu towar i jak wychodziło mi np: 1000 zł to mówiłem mu 2000zł.
Ale " jak dla niego to oczywiscie rabat 50%" to wychodziło 1000zł. I wszyscy byli zadowoleni. Ja wziałem za towar tyle ile musiałem wziasć i klient, bo 50 % rabatu dostał. Gorzej jak się nie przyznał od razu, że chce rabat. Powiedziałem takiemu, że za towar wart 1000 zł chce od niego 1000zł a on mi wyskakuje , że chce rabat, i z czego mu ten rabat dac ?
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-05-29, 14:59
A gdzie pracowałeś? Bo na pewno nie w Media ani innym legalnym sklepie. Od wielu lat istnieje obowiązek eksponowania cen. No chyba że byli to niewidomi klienci.
Odnośnie Media to krótko mówiąc jest to drogi sklep. Jedynie produkty z gazetki są w rozsądnych cenach (podobnych do sklepów internetowych). To co leży na półce można kupić w internecie 20-30% taniej. Jeśli chodzi o drobne rzeczy to różnice są jeszcze większe. Kupowałem niedawno kartę pamięci do telefonu - w Media było 200% drożej niż na allegro...
Dla kogo w takim razie jest ten sklep? Dla ludzi którzy muszą "dotknąć" towaru przed zakupem, dla tych którzy boją się zakupów przez internet i dla tych którzy kupują na raty - bo tego typu sieci bardzo często oferują łatwo dostępne kredyty często bez oprocentowania (marża banku wliczona jest w cenę produktu).
Dlatych, którzy jada np: z Wielunia do Media Markt myśląć, że jest tam taniej niż u nas, a później "plują" sobie w brodę że nie kupili sprzętu w swojej miejscowości.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-05-29, 22:21
W Media wcale nie będzie drożej niż w sklepie w Wieluniu. Po prostu tradycyjne sklepy nigdy nie będą konkurencyjne w stosunku do internetowych. Ostatnio kupowałem telewizor LCD Sony. Kupno wyglądało tak - www.CENEO.pl > SORTOWANIE PO CENIE > WYBór SKLEPU Z ŁODZI aby odebrać go sobie w ciągu pół godziny. Dzwonię do sklepu internetowego i co? Jest to autoryzowany przedstawiciel SONY który ma salon między innymi w Manufakturze. Odbieram sobie TV w jednym z ich salonów ale płacę ponad 20% taniej niż gdybym wszedł do tego samego sklepu z ulicy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum