Wysłany: 2008-08-28, 09:52 Niepełnosprawni w Wieluniu.
Karę 500 zł zapłacą kierowcy, którzy będą parkować na miejscach przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych. Obecnie w taryfikatorze przewidziany jest mandat w wysokości 100 zł za parkowanie na tzw. kopercie. Jednak projekt nowego taryfikatora uwzględnia nie tylko karę za zajęcie miejsca z wymalowaną kopertą, ale i za niestosowanie się do oznaczeń mówiących, że dane miejsce jest dla osób niepełnosprawnych. Za zajęcie miejsca inwalidzie będzie mandat w wysokości 500 zł.
Straż Miejska, która często karze kierowców za złe parkowanie, już czeka na zmianę przepisów i liczy, że kara zmieni obecny stan rzeczy.
Zaostrzenie kar ma z pewnością odstraszać niesfornych kierowców. Jednak samochód z mandatem za wycieraczką dalej blokuje miejsce tym, którzy najbardziej potrzebują z niego z korzystać. Dlatego policja nie ukrywa, że w przyszłości kara może być jeszcze bardziej dotkliwa, brana jest pod uwagę możliwość odholowania nieprawidłowo zaparkowanego auta.
Wiadomośc z gp.
Do tego projektu warto by dopisać możliwość publikacji fotek aut parkujących na kopertach, aut - które nie powinny tam parkować.
A jakie trudności w parkowaniu mają niepełnosprawni w naszym mieście?
Ostatnio zmieniony przez mareczek50 2008-08-31, 13:38, w całości zmieniany 1 raz
A jakie trudności w parkowaniu mają niepełnosprawni w naszym mieście?
Myślę, że takie same. Inni kierowcy nie zawsze stosują się do oznakowania i już sama kilka razy widziałam auta zaparkowane przy Placu Legionów na miejscu dla niepełnosprawnych. I w takim przypadku sądzę, że pomyysł odholowania auta jest całkiem dobry.
Co cwańsi kierowcy wciskają się i stają pół na pół na parkingu zwykłym i dla niepełnosprawnych, bo i tak jest dużo miejsca. Nie wiem czy zdają sobie sprawę, że osoba niepełnosprawna potrzebuje właśnie tej większej przestrzeni....
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Z inicjatywy INTEGRACJI zostanie zorganizowana Kampania parkingowa pod hasłem ''Czy naprawdę chciałbyś być na naszym miejscu?'' Do akcji włączyło się ponad 160 miast z całej Polski, a w nich: 43 urzędy miast, 15 organizacji pozarządowych, 10 ośrodków pomocy społecznej, 46 jednostek straży miejskiej, 20 centrów handlowo-rozrywkowych, trzy sieci handlowe.
Kampania rusza we wrześniu 2008.
Ciekawe, czy Wieluń załapał się do propagowania hasła, w wykazie miast uczestniczących w Kampanii niestety tego miasta nie ma, a może przeoczyłem.
akcja a raczej znaki z takimi napisami stoją już od kilku lat
Racja i szczerze mówiąc chyba niewiele dały. Jak ktoś nie ma kultury osobistej, albo czytac nie umie to mu nic nie pomoże.
Będąc w dużych misatach nie zauważyłam aut zajmujących miejsca niepełnosprawnym, a w Wieluniu owszem i to zarówno przez miejscowych jak i przyjezdnych.
Hmmm kiepska kampania czy ludzie tacy .......
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Myślę ze to zależy od nas samych. Żadne kampanie nie pomogą jak ktoś jest chamski i niewychowany
Musze się przyznać, że raz niechcący na takim miejscu zaparkowałam, nie zauważyłam znaku, bo jakieś wandale go przekręcili ale jak wysiadłam z samochodu spostrzegłam go, od razu przestawiłam samochód.
akirus napisał/a:
Inni kierowcy nie zawsze stosują się do oznakowania i już sama kilka razy widziałam auta zaparkowane przy Placu Legionów na miejscu dla niepełnosprawnych. I w takim przypadku sądzę, że pomysł odholowania auta jest całkiem dobry.
Zgadzam się z akirus, właśnie przy Placu Legionów najczęściej można zauważyć zaparkowane samochody na miejscu dla niepełnosprawnych.
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Najbardziej żenująca jest postawa właścicieli parkingu przy Zugilu, którzy niepełnosprawnych mają w d... . Lekceważą wszelkie starania tych, którzy starają się zadbać, aby niepełnosprawni przychodzący do poradni znajdujących się w tym budynku mieli chociaż jedno miejsce do zaparkowania. Taka postawa właścicieli tego parkingu cofa nas cywilizacyjnie o kilkanaście lat do tyłu.
16 września rozpoczyna się V edycja Kampanii Parkingowej
autor(ka): oprac. red. ngo.pl
2008-08-26
16 września br. rusza V edycja Kampanii Parkingowej „Czy naprawdę chciałbyś być na naszym miejscu?”. Jeśli masz dość bezprawnego zajmowania „kopert” przez sprawnych kierowców, przyłącz się do akcji. Bądź uczestnikiem jednego z największych społecznych ruchów w Polsce!
Jak można włączyć się do kampanii?
Podobnie jak w roku ubiegłym wystarczy zadeklarować chęć współpracy, skontaktować się z koordynatorem kampanii i podpisać umowę o współpracy. Umowa jest podstawą do przekazania bezpłatnych materiałów promocyjnych:
ulotek,
plakatów,
praw do użytkowania w 2008 r. spotu telewizyjnego,
praw do użytkowania w 2008 r. spotów radiowych,
gadżetów promocyjnych.
Włączając się w działania Kampanii zyskują Państwo profesjonalnie przygotowane narzędzia promocyjne i wsparcie organizacyjne Stowarzyszenia. Co więcej, ze względu na ogólnopolski zasięg kampanii zyskują Państwo możliwość promocji lokalnych działań wśród szerokiej grupy odbiorców a także możliwość współpracy z nowymi Partnerami z całej Polski.
Wpłata na konto:
Stowarzyszenie Aktywne Życie
ul. Bronisławy 30/1
40-739 Katowice
nr 14116022020000000093257613
naklejki zostaną wysłane następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty.
Format A-4, cena jednostkowa 1,5
Koszt przesyłki bierze na siebie Stowarzyszenie.
Ostatnio zmieniony przez mareczek50 2008-08-31, 13:42, w całości zmieniany 2 razy
Najbardziej żenująca jest postawa właścicieli parkingu przy Zugilu, którzy niepełnosprawnych mają w d... . Lekceważą wszelkie starania tych, którzy starają się zadbać, aby niepełnosprawni przychodzący do poradni znajdujących się w tym budynku mieli chociaż jedno miejsce do zaparkowania. Taka postawa właścicieli tego parkingu cofa nas cywilizacyjnie o kilkanaście lat do tyłu.
Zugil to sobie w ogóle nie wiem co wyobraża. Zrobił płatny parking przed przychodnią, a czy ktoś się przygladał w jakim jest stanie. Dziura dziurą pogania i jeszcze 1 zł za godzinę wołają
Zugil to sobie w ogóle nie wiem co wyobraża. Zrobił płatny parking przed przychodnią, a czy ktoś się przygladał w jakim jest stanie. Dziura dziurą pogania i jeszcze 1 zł za godzinę wołają
Gwoli ścisłości - to nie jest parking ZUGiL-u tylko współwłasność firm posiadających udział w nieruchomosci jaka jest były niski biurowiec ZUGiL-u, czyli przychodni itp. ZUGiL przy tym całym parkingu ma juz niewiele do gadania.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2008-08-30, 15:53
Znane jest powiedzenie, że nauka kosztuje.
Najlepszą akcją nie zmieni się mentalności Polaków.
Zamiast akcji wystarczy konsekwentnie karać za zajmowamie miejsc parkingowych oznakowanych i przeznaczonych dla ON.
W ten sposób można ludzi nauczyć nie tylko przestrzegania przepisów, ale zwrócić uwagę, że dla ON wyznaczone miejsce parkingowe nie jest jakimś wyróżnieniem, ale zrównaniem szans na normalne funkcjonowanie w społeczeństwie.
Odnośnie miejsc parkingowych na pochwałę i wyróżnienie zaśługuje BRICOMARCHE, jes to jeden z niewielu sklepów w którym pomyślano, ze osobom niepełnosprawnym wyznaczyć miejsce na auto BLISKO wejścia. TO naprawdę rzadkość, na ogół miejsca dla niepełnosprawnych są na końcu parkingu jakby były złem koniecznym.
Odnośnie miejsc parkingowych na pochwałę i wyróżnienie zaśługuje BRICOMARCHE
To normalność w cywilizowanych krajach.
W dużych miastach koperty są zawsze usytułowane blisko wejścia - to też normalne.[/i]
Ja porównywałem an platformie głównie wieluńskiej, w dużych polskich miastach z tym też bardzo różnie bywa. Widać mamy mały tył cywilizacyjny, ale nowe obiekty już są lepiej planowane, także idzie ku lepszemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum