R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Ile kosztuje życie studenta?
Autor Wiadomość
Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2008-09-17, 09:07   Ile kosztuje życie studenta?

Cytat:
1000 złotych potrzebuje student na podstawowe wydatki w obcym mieście - wyliczyła "Gazeta Prawna". Najwięcej pieniędzy idzie na mieszkanie, bo w akademikach wszyscy chętni się nie mieszczą.

Najtaniej wychodzi mieszkanie w domach studenckich (DS). Jednak co roku chętnych jest dwa razy więcej niż miejsc. Za pokój dwuosobowy w DS-ie trzeba zapłacić średnio 290 zł. To grosze w porównaniu do kosztów pokoju w tzw. mieszkaniu studenckim, które wynieść mogą nawet 1 tys. zł.

Na obiady student musi wydać ok. 300 zł miesięcznie, ale tylko wtedy jeśli je w stołówkach. Do kosztorysu trzeba dodać również bilet miesięczny. Średnia cena przejazdów komunikacją miejską, w dziesięciu miastach sprawdzonych przez "GP" to 46,20 zł.

Dodatkowe pieniądze student wydaje na książki, kino i teatr, wypady do klubu studenckiego, a także na wyjazdy do domu. Nie mówiąc o zakupach ubrań czy opłaceniu czesnego - wówczas miesięczne mogą przekroczyć 2 tys. zł.

Źródło: http://www.tvn24.pl

No a nasi forumowi studenci, ile Wy wydajecie miesięcznie na swoje studenckie życie?

jenusia 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Pomogła: 18 razy
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2008-09-17, 09:19   

no ja w granicach 400-450 zł ale mieszkam w akademiku :)

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Piwa: 9/14
Wysłany: 2008-09-17, 09:33   

Ja powiem tak... Studiując zaocznie, miesięcznie: 360 czesne, 300 dojazdy, 100 jedzenie + nocleg, 100 opłaty dodatkowe... = 860zł...

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-09-17, 09:56   

jenusia napisał/a:
no ja w granicach 400-450 zł ale mieszkam w akademiku :)

Podawanie kwot bez opisu co one uwzględniają nie ma sensu. Za 400zł jesteś w stanie opłacić pokój, najeść się, kupić książkę, dojechać na uczelnię i do domu? Raczej niemożliwe.
Postaw piwo autorowi tego posta

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2008-09-17, 11:31   

Niedobry Giertych dał każdemu studentowi wille z basenem(jeśli te pieniądze mądrze zainwestujemy) w postaci kredytów studenckich(niski % i 2 razy dłuższy czas spłaty niż czas pobierania) - 500zł/miesięcznie

Dodatkowo można otrzymać stypendium socjalne - 350zł/miesięcznie. Znajomy nie mógł dostać bo za duzy dochód miał w rodzinie, to wymeldował się do cioci.

W wolnym czasie jakaś praca i kasa jest. Na uczelni ekonomicznej na którą się wybieram dziennie jest ok 2-3 godzin zajęć. Środa wolna a w którymś roku poniedziałek i piątek wolny.

Jak ktoś zaradny to sobie poradzi świetnie i jeszcze pieniądze odłoży.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-09-17, 11:52   

Mateusz napisał/a:
Na uczelni ekonomicznej na którą się wybieram dziennie jest ok 2-3 godzin zajęć. Środa wolna a w którymś roku poniedziałek i piątek wolny.

Mateusz jesteś tego pewny? Tyle to ja miałem samej matematyki na 1 roku politechniki (13 godzin w tygodniu).

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2008-09-17, 12:16   

Administrator napisał/a:
Za 400zł jesteś w stanie opłacić pokój, najeść się, kupić książkę, dojechać na uczelnię i do domu? Raczej niemożliwe.

Administrator, jak w życiu, jednym wystarcza 400zł miesięcznie, bo……. po prostu musi, taka jest zasobność portfela i wszystko. Innym może zabraknąć i 2000zł, to wszystko zależy od możliwości finansowych studiujących i ich rodziców, albo głównie rodziców ;) .

Zresztą, poczekajmy jeszcze parę lat, a okaże się że na studia pójdą zasobni w pieniądze, a nie w wiedzę ludzie.

Morgoth 
Przyjeżdża na zakupy
Nadworny Hejter

Piwa: 3/1
Wysłany: 2008-09-17, 12:17   

Mateusz napisał/a:
Dodatkowo można otrzymać stypendium socjalne - 350zł/miesięcznie. Znajomy nie mógł dostać bo za duzy dochód miał w rodzinie, to wymeldował się do cioci.

Fakt, wykazał się wielką zaradnością.

Po ostatnich podwyżkach cen wynajmu mieszkań sytuacja (we Wrocławiu) stała się bardzo napięta - niektórzy ludzie ode mnie z roku do tej pory szukają czegoś, za co nie będą musieli płacić od 500 zł wzwyż od osoby, a jednocześnie nie będą tracić na dojazd do uczelni nawet dwóch godzin dziennie.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-09-17, 12:27   

Miko 005 owszem można żyć oszczędnie ale bez przesady - akademik jak podał Jaro prawie 300zł, migawka 50zł, przejazd do Wielunia 1-2 razy w miesiącu około 30zł, zeszyt,xero, chociaż 1 książka to kolejne kilkadziesiąt złotych i już nie ma 400zł. A gdzie jedzenie, ubranie? Dlatego zwracam uwagę, że należałoby chociaż mniej więcej opisać na co wydawana jest ta kwota.

jenusia 

Pomogła: 18 razy
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2008-09-17, 13:38   

za akademik place 220 zł, dojazdy wielun-lodz miesiecznie ok 100 zł , miesieczny po lodzi 45 zł i na jedzenie ok 100 bo zawsze cos sie z domu zabierze :) a kserowki swoja droga w jednym miesiacu wydam np 50 ale w drugim juz nic :]

Magduś 
Przyjeżdża na zakupy
Miss Forum 2007

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2008-09-17, 14:11   

Przez ostatnie 2 lata wydawałam miesięcznie 1000zł (mieszkałam w akademiku 270zł) i spokojnie wystarczało mi to na niezbędne rzeczy, jak i różne przyjemności. :wink:

Mateusz napisał/a:
kredytów studenckich(niski % i 2 razy dłuższy czas spłaty niż czas pobierania) - 500zł/miesięcznie
Tak na marginesie, transze są w wysokości 400 lub 600zł.

raulmanka 
Ma stragan na targu

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2008-09-17, 14:25   

Mateusz napisał/a:

W wolnym czasie jakaś praca i kasa jest. Na uczelni ekonomicznej na którą się wybieram dziennie jest ok 2-3 godzin zajęć. Środa wolna a w którymś roku poniedziałek i piątek wolny.

Jak ktoś zaradny to sobie poradzi świetnie i jeszcze pieniądze odłoży.

Meldowanie się u cioci-to akurat pozostawię bez komentarza bo wg mnie to chore...
Wolnego czasu to ja np nie mam, zajęcia jednego dnia do godziny 18, innego do 15... dodatkowa praca chyba tylko w weekendy lub w nocy. Swoją drogą próbowałam tego drugiego i niestety po miesiącu zrezygnowałam bo jednak czasem trzeba trochę spać. Kiedyś trzeba się przygotować do następnego dnia na uczelni... do tego u mnie są jeszcze dodatkowe zajęcia z języków obcych i organizacje studenckie/samorząd. Więc wg mnie trochę dziwny tok myślenia ale może po prostu moja uczelnia jest dziwna?!

Wracając do tematu. Oczywiście wszystko zależy od miesiąca. 341zł-akademik, ok 100zł samochód (paliwo+opłaty jakieś; biorąc pod uwagę że jestem raz w miesiącu w domu), wyżywienie ok 200zł+/- 100 zł (w zależności od tego czy gotuję sama czy chodzę na stołówkę studencką), bilety ok 20zł (nie kupuję miesięcznego bo aż tyle nie jeżdżę), do tego można doliczyć jakieś imprezy, książki, ubrania czasem albo coś...
Podsumowując-średnio wydaję ok 900zł w miesiącu. Coś bardziej szczegółowego mogę napisać na początku listopada;p

akirus 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2008-09-17, 15:17   

bob_mistrz napisał/a:
Studiując zaocznie, miesięcznie: 360 czesne

Masz szczęście bob, bo twoja uczelnia jest w miarę tania. Moja kosztowała 550/miesięcznie :P
Postarałam sie o kredyt studencki i byłam zadowolona. Polecam tym, którzy potrafią znależć prace po studiach (żeby go spłacać) w ciągu 2 lat. Ale trzeba pilnować terminu dostarczenia zaświadczenia z uczelni, bo inaczej przyślą plan spłaty uznając, że ktoś wyleciał z uczelni :D

waldex 

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2008-09-17, 15:28   

U mnie to tak wyglada:
500 - mieszkanie
50 - rachunki
200-300 - jedzenie
100 - dojazdy
biletów nie kupuje bo mam 5-10 min na uczelnie i zajęcia w jendym miejscu
100-150 - różne inne wydatki, zalezy od miesiąca
Czyli 950-1100, zależy od sytuacji w danym miesiacu.
W tym roku mieszkanie u mnie posżło w górę z 1100 do 1500, na szczęście doszła jeszcze jedna osoba. Najlepsze było uzasadnienie właścicielki: "wie Pan, rachunki poszły w górę" (pomijając fakt, że sami płącimy rahcunki oddzielnie od czynszu), a czynsz wzrósł o 5 zł jak się dowiedziałem...

zap 
Dojeżdża PKSem
Pior

Wysłany: 2008-09-17, 21:34   

Generalnie to prawda za tysiaka można wyżyć całkiem całkiem jeśli.. bierze się sporo jedzenia z domu ;]

akademik ~300zl
dojazdy 2x w miesiącu grupowo autem ~50zl
jedzenie ~200zl
ksero & książki ~70zl
rozrywki & inne wydatki ~300zl
rachunki ~50zl

No jak widać brakło już na ubrania :/

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi