Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2009-07-08, 19:50 Fotografie HDR
Zakładam temat dla fotomaniaków, którzy wykonują zdjęcie w technice HDR (High dynamic range).
Pokażcie co wykonaliście w tej technice i tylko w tej technice
Na sam początek wrzucam swoje twory
Krytyka mile widziana
Moim zdaniem zdjęcie bardzo nietrafione - po pierwsze temat zdjęcia. Ja wiem że technika jest już sama w sobie ciekawa ale moim zdaniem fotki powinny mieć jakąś koncepcje. Wydaje mi się, że najciekawsze zdjęcia w technice HDR są z kadrów o wysokim rozrzucie histogramu (choć nie tylko).
Po drugie trochę zbyt duży kontrast przy postprodukcji.
Wrzucę coś swojego, zdjęcie robione ładne rok temu bardziej dla samej próby zrobienia czegoś w tej technice niż dla efektu. Glinianka w Widoradzu.
Nie oczekuje krytyki znam mankamenty tego zdjęcia. Może przy lepszej pogodzie wyskoczę na jakiś kościół z aparatem, wtedy wrzucę coś dobrego.
Bynajmniej ciekawy temat i dobrze jak ktoś rzuci rękawice to się może forumowi pstykacze zmobilizują.
kitor poczytaj o HDR - do tego nie potrzeba programów.
Trzeba, trzeba nigdy nie uzyskasz takiej rozpiętości tonalnej bez ``wspomagacza``(programu)
Najlepiej się pracuje na 16 bit`owych plikach bo bardzo dużo informacji o kolorach zostaje zachowanych.
Trzeba, trzeba nigdy nie uzyskasz takiej rozpiętości tonalnej bez ``wspomagacza``(programu)
Źle się wyraziłem: oczywiście, że program jest potrzebny, żeby poskładać zdjęcia o różnych rozpiętościach tonalnych, natomiast mało potrzebny do tego, żeby coś poprawiać w tonacjach, jeśli zdjęcia są naświetlone prawidłowo
kitor napisał/a:
Czytałem, czytałem, wiem co i jak i mój aparat się raczej do tego nie nadaje (Sony DSC-F505V
Każdy aparat generalnie się nadaje, który ma możliwość ustawiania priorytetu czasu i/lub migawki, tylko jest to bardziej kłopotliwe niż w lustrzankach cyfrowych, które mają opcję bracketingu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum