Jakie modele odradzacie? Co was wkurzało w niektórych pralkach a co sie podobało?
Jak gwarancja itd?
Myślałem nad pralkami firmy Miele ale są po 4 tys zł, a klasa energetyczna podobna jak w innych markach.
Jako że w grę wchodzi produkt wyprodukowany w Polsce to biorę pod uwagę tylko te marki: AEG, Bosh, Poral-Whirpool, Indesit(radomsko), Amica, Mastercook-Wrozamet, Electrolux, LG, Siemens chyba że o czymś zapomniałem.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-08-04, 13:36
AEG i Elektrolux to ta sama firma. Rodzice mają pralkę AEG od ok 5-6 lat i działa bez zarzutu, świetnie pierze itd. Ja mam odkurzacz AEG i także jestem bardzo zadowolony.
Bosch to z kolei to samo co Siemens. Pralki produkują w Łodzi, choć na naklejkach często bywają napisy Made in germany. Jakość? Różnie to bywa ale nie jest najgorzej.
Odradzam sprzęt Amica.Sprzęt bardzo awaryjny, słabej jakości itd. Zaletą jest cena...
Indesit/Ariston także produkowany w Łodzi (lodówki i kuchenki) oraz w Radomsku. Mam pralkę Indesita (model z wyższej półki). Co do samego prania nie mam zastrzeżeń ale raz na 10-20 prań "wywala korki" w trakcie. Szukałem kiedyś w necie i wiem że nie jestem osamotniony z tą wadą.
Whirpool - z pralką nie miałem styczności, ale za to z lodówką, piekarnikiem, płytą grzewczą. Sprzęt na naprawdę na wysokim poziomie. Żadnych problemów przez wiele lat.
Nie mam doświadczeń z AGD firm Samsung czy LG ale słyszałem od osób które zajmują się montowaniem sprzętu że naprawdę warto.
Wiem za to co będzie następne - tak jak napisałeś tylko Miele i nie chodzi tu o klasę energetyczna tylko o jakość. Te pralki są wieczne, świetnie piorą, nie niszczą ubrań, a do tego ten prosty klasyczny design. Motto Miele brzmi "Wszystko inne to kompromis"...
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2009-08-04, 13:49
W kwesti różnego rodzaju sprzętu elektrycznego, mechanicznego, itp. polecam forum www.elektroda.pl Można tam znaleźć m.in. opinie o sprzęcie AGD.
Ja kupiłem w ubiegłym roku Electroluxa i jak narazie jest ok. Niby to tylko rok użytkowania ale dość intensywnego i jak narazie nic się nie popsuło. Ponadto była promocja i przedłużyłem gwarancję do 5 lat. Szukałem w całym Wieluniu konkretnego modelu który wczesniej upatrzyłem sobie w Internecie i najtaniej mieli w Eldomie na Baranowskiego. Pralkę dowieźli za darmo (14 km od Wielunia)
Pralka z ładunkiem od frontu o pojemności 5 kg, sterowana elektronicznie, w klasie energetycznej A+, z funkcją opóźnionego startu oraz prędkością wirowania 1200 obr./min.
Energii [kWh/cykl]: 0.85
Wody [litr/cykl]: 49
Klasa
Klasa energetyczna: A+
Klasa efektywności prania: A
Klasa wirowania: B
albo z wsadem z góry.
Dziwi mnie to że nie ma wyświetlacza LCD co jest popularne w innych markach. Jedynie model o podobnych parametrach ma LCD ale kosztuje 400zł więcej. Dziwne...
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2009-08-05, 06:25
od 12 lat mam Ardo,nigdy nic sie z nią nie działo,prała naprawdę baaardzo często od kołder(nie poszewek) koce i inne ciężkie rzeczy,jest bardzo wytrzymała.Teraz jesli będę kupowała nową ,znów będzie to Ardo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum