Czy ktoś z uzytkowników lustrzanek Canon
Posiada przejściówkę z m42 z chipem. Chodzi mi o to jak w praktyce działa potwierdzenie ostrości. Ostatnio wpadł mi w ręce naprawdę świetny obiektyw na ten bagnet i az opłaca mi się zakupić takowy konwerter. Ale nie wiem czy jest sens. Zwykły bez chipa mam. Najlepiej jakby ktoś był w stanie pożyczyć na chwilkę do przetestowania.
Noszę się z zamiarem kupna lustrzanki cyfrowej Nikon D5000 + AF-S DX 18-55mm VR. Zaznaczę, że jestem początkującym fotografem ale kocham robić zdjęcia (nawet nieźle mi to wychodzi ). Czy ktoś może mi pomóc w ocenie tego aparatu - czy warto go kupić
_________________ Kawa nigdy nie może być za mocna, a piękna kobieta - za słaba.
Dołączył: 18 Maj 2010 Posty: 27 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-06-01, 14:01
@ Natasza
Jeżeli to Twój początek przygody z fotografią to myślę ,że w zupełności wystarczy.
Sam osobiście posiadam niższy model D3000 i jestem zadowolony.
Każdy jednak ma inne wymagania i potrzeby. Ciężko jest więc jednoznacznie stwierdzić : "tak kupuj model xxxx". Dla jednego priorytetem będzie by aparat posiadał np. ruchomy wyświetlacz i live view a dla drugiego by miał silnik auto focus'a w body a dla jeszcze innego by miał możliwość nagrywania filmów.
Nie znam Twoich oczekiwań i wymagań czy "stopnia wtajemniczenia" i dlatego trudno coś jednoznacznie polecić. Zakładając jednak, że wybór D5000 jest przemyślany , to odpowiedź na pytanie czy warto go kupić brzmi : "tak" . Tak samo , jak warto kupić d90 , czy d3000 , pod warunkiem ,że wybraliśmy go spośród innych modeli kierując się jakimiś ważnymi dla nas kryteriami.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-06-07, 11:41
Natasza napisał/a:
Noszę się z zamiarem kupna lustrzanki cyfrowej Nikon D5000 + AF-S DX 18-55mm VR. Zaznaczę, że jestem początkującym fotografem ale kocham robić zdjęcia (nawet nieźle mi to wychodzi ). Czy ktoś może mi pomóc w ocenie tego aparatu - czy warto go kupić
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-06-07, 14:29
no na dpreview nie było wszystkiego niestety więc musiałem się narodowymi linkami posiłkować.
Jak ktoś mnie opieprzy to poprosze go aby wstawił swoje adekwatne linki
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-06-07, 23:16
Dlaczego... Kilka czynników i zbieg okoliczności
Olek sprawował się bardzo dobrze, szczególnie podobały mi się kolory. Tak jak już napisałem trafiłem przez przypadek D80 + AF-S DX 16-85 mm ED VR w rewelacyjnej cenie i postanowiłem spróbować. Sprzęt kupuje na firmę więc tak naprawdę kosztuje mnie jakieś 60% tego co zapłacę. Poza tym wybór obiektywów i akcesoriów w przypadku Nikona jest większy no i jak każdy lubię nowe zabawki
No właśnie 3000zł jak dla mnie początkującej to trochę za dużo a z czasem jak już poćwiczę mogę zaszaleć z innymi obiektywami. Nikon z obiektywem AF-S DX 18-55mm VR w promocyjnej cenie około 1900zł chyba na razie mi wystarczy
Ale bardzo dziękuję za sugestie
_________________ Kawa nigdy nie może być za mocna, a piękna kobieta - za słaba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum