Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 18 Maj 2010 Posty: 699 Piwa: 16/34 Skąd: Osjaków/Wydrzyn
Wysłany: 2010-05-18, 22:25 Jaki aparat 800-1200 zł ?
Panowie tak się znają na fotografii...szukam dobrego aparatu fot. konkretnie chodzi mi o sprzęt potrzebny do fot. zamków ruin itd itp...czyli piwnice , miejsca obfite w szczególiki i tak dalej...księzniczki też he he
-chce wydac od 800do 1200 zolek . No więc czekam a teraz ide spać ....
Ostatnio zmieniony przez Administrator 2010-05-19, 19:07, w całości zmieniany 1 raz
Panowie tak się znają na fotografii...szukam dobrego aparatu fot. konkretnie chodzi mi o sprzęt potrzebny do fot. zamków ruin itd itp...czyli piwnice , miejsca obfite w szczególiki i tak dalej...księzniczki też he he
Nokia E71-2 powinna być ok, tylko w piwnicy może być problem z zasięgiem
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 18 Maj 2010 Posty: 699 Piwa: 16/34 Skąd: Osjaków/Wydrzyn
Wysłany: 2010-05-19, 16:26
Maniek@ napisał/a:
daughter napisał/a:
Nokia E71-2 powinna być ok, tylko w piwnicy może być problem z zasięgiem
Świnie normalnie...
Dołóż do 1200 jeszcze 200zł i masz:
Sony Alpha A230 + ob. 18-55 mm
za 1200zł masz:
Panasonic Lumix DMC-FZ38
za 1250zł:
Canon PowerShot SX20 IS
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-05-19, 17:44
mixas napisał/a:
Z tanich Chińskich podróbek to może to: Mamiya RZ67 Pro.
Cytat:
Aparat średnioformatowy MAMIYA RZ 67 PRO II KIT - 13698,00PLN
Myślę że daughter, musi jeszcze trochę dołożyć , ale co tam przecież nie będzie skąpiła na dobry sprzęt
A poważnie, to myślę (jako laik), że raczej trzeba by było pomyśleć o odpowiedniej lampie, bo te montowane w aparatach klasy do ... 1500 złotych , to trochę kiepskie są . W każdym razie jeśli chodzi o zamkowe lochy i ciemne alkowy dzisiejszych "białych dam", to egzaminu raczej nie zdadzą aparaty w przedziale cenowym wymienionym przez daughter Ale to tylko moje zdanie, użytkownika zwykłej cyfrówki, który nigdy nie był zadowolony jak musiał pstryknąć fotę w ciemnym kącie
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Wysłany: 2010-05-19, 17:46
-no swinie normalnie....
-dzięki Ferbik duży uśmiech
_________________ "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle"
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2010-05-19, 17:51
Do takich zdjęc to na pewno trzeba będzie zainwestować w dobry statyw (chociaż w zupełnej ciemności bez lampy się nie da).
Małe matryce lubią szumieć przy długich czasach i dużych czułościach. Więc może lepiej jakaś używana lustrzanka? W późniejszej perspektywie jakiś jasny obiektyw i lampa błyskowa.
Wysłany: 2010-05-19, 17:51
no tak panowie ja nie zarabiam tyle co wy he he he
ale tak serio to może bym i nie skąpiła ale naprawdę nie rozglądałam się jeszcze i nie wiem wogóle jakie sa ceny...więc liczyłam na pomoc bardziej doświadczonych
to ma być aparat tyyylko dla mnie....
[ Dodano: 2010-05-19, 18:54 ]
no statyw to standard ale i tak zdjęcia wychodziły byle jakie......niby wszyscy mowią że ładne ale mi się nie podobały zawsze było coś nie tak
_________________ "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle"
Nawet w miarę przyzwoity aparat + statyw zdjęcia za Ciebie nie zrobią. Przepraszam za tę Nokię ale myślałem, że sobie jaja robisz
Jeśli zdjęcia mają być tylko uzupełnieniem innego hobby to kup jakiś dobry kompakt, np Canon G11 i będziesz zadowolona. Natomiast jeśli zaczynasz interesować się fotografią na "poważnie", to przede wszystkim dużo czytaj, ucz się, rób zdjęcia byle czym , a sama dojdziesz do wniosku jakiego sprzętu potrzebujesz.
Tak czy inaczej na początek polecam coś niedrogiego i uniwersalnego. Pozdrawiam
Wysłany: 2010-05-19, 20:07
cos niedrogieggo i uniwersalnego to juz mam ale apetyt rośnie w miare jedzenia więc czuję jakiś niedosyt-tym bardziej że mam zboczenie pewne aczkolwiek dużo się przemieszczam i robię duuuużo zdjęć i uważam że ten sprzęcik jest beee....proszę nie pytaj jaki-pozdrawiam dzięki żart był ok
-----daughter
Wysłany: 2010-05-19, 20:38 Re: Jaki aparat 800-1200 zł ?
daughter napisał/a:
fot. zamków ruin itd itp...czyli piwnice , miejsca obfite w szczególiki i tak dalej...księzniczki też
Czyli od fotografii architektury, przez makro, do portretu Do tego dochodzą jeszcze egipskie ciemności jakie panują w piwnicach starych ruin. No to potrzebujesz całej masy sprzętu, głównie szkieł.
Kup jakąś amatorską lustrzankę (widzę, ze Sony oferuje całkiem niezły sprzęt za rozsądne pieniądze), a do tego najlepszy obiektyw na jaki Cię stać. Zdecydowanie, dobry obiektyw powinien być dla Ciebie priorytetem.
Ja bym brał Panasa, np tego co polecił Ferbik. Jak sie dobrze rozejrzeć to można go dostać już za 1090 zł. Od kilku lat bawię się FZ7 i jak na potrzeby zwykłego laika w dziedzinie fotografii jest w sam raz.
_________________ życie to sztuka wyboru
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2010-05-23, 12:06
moge polecić Lumixa TZ10 (mam poprzednika TZ7 i brakuje mi w nim tylko pełnego manualu). Robi dobre zdjęcia ma rewelacyjny obiektyw Leici z szerokim kątem od 25mm (ekwiwalent dla 36mm) i tryby manualne. Poza tym filmy w wysokiej rozdzielczośći.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum