Wysłany: 2010-05-27, 11:29 Stare Sady - mała kawiarnia pub
Mam do Was pytanie, czy sądzicie, że w Wieluniu byłaby szansa na jeszcze jedną małą kawiarnię / pub (lokal ok 40 m kw). Lokalizacja Stare Sady ? Czy Waszym zdaniem jest taka potrzeba ? Interesują mnie Wasze opinie... jeżeli jesteście na tak - czego oczekujecie po takim lokalu ?
Wysłany: 2010-05-27, 11:51
enklawa ? a coś więcej na ten temat ? Czy faktycznie jest wystarczająca pod względem wystroju, klimatu, cen itp ? czyli czy faktycznie chce się tam wracać by miło spędzić czas ?
[ Dodano: 2010-05-27, 14:01 ]
hmmm..46 wejść i nikt nie ma swojego zdania na ten temat ??? !;)
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 449 Piwa: 12/1 Skąd: z samiutkiego piekła
Wysłany: 2010-05-27, 13:41
Uważam, że nie ma zapotrzebowania na kolejny nowy lokal.
Te istniejące i tak często świecą pustkami szczególnie w tygodniu bo wiadomo,
że w łikend mają większe obłożenie.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2010-05-27, 13:55
gdzie na sadowej jest "enklawa" ? macie na myśli to to na rogu z 18 stycznia?
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Wysłany: 2010-05-27, 13:58
Rybak napisał/a:
Uważam, że nie ma zapotrzebowania na kolejny nowy lokal.
Te istniejące i tak często świecą pustkami szczególnie w tygodniu bo wiadomo,
że w łikend mają większe obłożenie.
może dlatego, że są po prostu nudne - bez klimatu ???
To nie kwestia klimatu ale braku kasy i braku przyzwyczajeń do przesiadywania w lokalach.
Wydam swoja opinię w oparciu o kilkuletnia obserwację lokalnego rynku i własne doświadczenia. Z góry uprzedzam, że opinia jest subiektywna i pewnie zaraz będę oskarżony o to, że niechęcam ewentualną konkurencję do działania. Ale wg mnie wygląda to tak:
Na wieluńskim rynku brak jest pieniądza. Zawsze tak było ale obecny kryzys tylko to umocnił. Duże zwolnienia np w Zugilu mają swoje odbicie w wydatkach mieszkańców,a wydatki na wyjścia do lokalu są najmniej ważnymi w budżetach domowych, a co za tym idzie najbardziej ucierpiały w wyniku kryzysu.
W tej okolicy masz już kilka lokali (pijalka u Majchra, kawiarnie naprzeciwko GLOBI i z tyłu GLOBI, Venecja) więc klient ma juz pewien wybór (i to spory). Przyjrzyj sie jak funkcjonuje konkurencja, na czym zarabia (jesli zarabia), przeanalizuj swoje koszty i spodziewane przychody i wtedy zobaczysz czy warto.
Moim zdaniem NIE. Zjedzą Cie opłaty, a zyski będa albo symboliczne albo nie będzie ich wcale. Co prawda na kawie masz dobra marże, ale nie licz że na samej kawie zarobisz. A cos do kawy to już nie jest takie opłacalne jesli nie prowadzisz własnej produkcji. Piwo ma marże przyzwoitą, ale wiąże się też z dodatkowymi kosztami i utrudnieniami.
Tyle ode mnie. Ale każdy ma swój rozum i podejmuje decyzje co zrobić z czasem i pieniędzmi.
Wysłany: 2010-05-27, 15:18
dzięki za Twoją opinię... tym bardziej, że masz w tym doświadczenie .... już można trochę wniosków wyciągnąć chociażby z tego,że post edytowało ponad 100 osób, a wypowiedziało się tylko kilka - podobnie może być z frekwencją w lokalu !!!:(
... z drugiej jednak strony podobno na Krakowskim ma powstać PUB i to dwupoziomowy, więc może nie jest jeszcze aż tak źle ??? !!! !!!:)
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2010-05-27, 16:06
Moja propozycja - zbuduj prosty model finansowy. Koszty działalności możesz łatwo policzyć, marżę na jednym piwie czy kawie pewnie też. Mając te dane wylicz ile kaw, piw i innych takich musisz miesięcznie sprzedać aby pokryć koszty i coś zarobić. Później idź do podobnego lokalu w Wieluniu (w momencie gdy jest najwięcej klientów) posiedź tam godzinę (albo dwie) i policz ilu przewinęło się klientów oraz co zamawiali i w jakich ilościach. Będziesz mógł ocenić czy przy takim ruchu klientów Twój lokal będzie dochodowy.
... do kosztów dodaj 30% a od zysków odejmij kolejne 30% i jak dalej będzie zysk to jest szansa powodzenia
Ale ja bym nie liczył na sukces. Pierwszy rzut oka mówi mi, że marne szanse.
Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2010-05-27, 16:47
Szczerze mówiąc to na Sadowej może powstać jedynie... mordownia- bez urazy ale żaden sensowny lokal nie ma tam racji bytu. Tak szczerze. Wiem bo mieszkam w okolicy.
Wysłany: 2010-05-27, 18:40
dzięki za wypowiedzi...ale nie szukam tutaj odpowiedzi dotyczących rentowności przedsięwzięcia czy czegoś w rodzaju biznes planu ...moje pytanie raczej dotyczy czy uważacie, że powinien powstać w Wieluniu jakiś fajny lokal: kawiarnia/pub by było gdzie wyjść i mieć ochotę do niego wracać .... czy szukacie jakiejś alternatywny do tego co w chwili obecnej jest już dostępne ... czy raczej "ogródki piwne" są tym czego oczekujecie i nie warto inwestować w nowy lokal bo ...??? no właśnie : warto się zastanowić bo szukacie czegoś w klimacie ... czy nie warto bo i tak każdy woli się lansować w rynku miasta !!!;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum