Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-02-25, 12:36
Odradzam tankowanie ON (szczególnie do silników common rail) na Orlenie. Sprzedają letni ON zimą. Raz w życiu żona zatankowała na Orlenie i rano samochód już jej nie zapalił. Następnego dnia temperatura była na "+" i samochód zapalił natychmiast.
Poza tym Verva jest znana w środowisku mechaników jako ON bardzo szybko niszczący wtryskiwacze. Ja słyszałem to już od kilku osób.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-02-25, 12:53
Wiem tylko że ON Verva jest bardzo sucha i zaciera wtryskiwacze, lepiej już zatankowac zwykły ON. Diesle są zdecydowanie bardziej podatne na złe paliwo.
Benzynie raczej nic nie grozi, i nie miałbym obaw, aby zatankować na Orlenie. Dlatego właśnie jeżdżę benzyną. Trochę drożej ale bez kłopotów z silnikiem. A w dieslu to wiadomo (turbiny, wtryskiwacze, pompy, filtry paliwa które trzeba wymieniać co każdą wymianę oleju itd)
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2009-02-25, 13:25
Co do Orlena to jeżdżę do i z pracy drogą na Sieradz i często zimą zamarzały dystrybutory na tym Orlenie za torami. Od nowego roku zamkneli tę stację ... ciekawe dlaczego
Jedna z najtańszych stacji po trasie na Wrocek. Jest jeszcze jedna, bodajże Lotos, jakiś kilometr przed obwodnicą Sycowa, jadąc od strony Wielunia - po lewej stronie.
Z tego co zauważyłem obydwie te stacje mają praktycznie identyczne i bardzo niskie ceny paliw.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-02-25, 16:11
Zgadza się, te dwei stacje mają najtańsze paliwo na trasie do Wrocławia. Chociaż czasem, szczególnie w weekendy LUKOIL we Wrocłąwiu (albo przed mostami JAgiellońskimi, albo ten na wylocie na Warszawe) mają też bardzo niskie ceny.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Rosja niespodziewanie podniosła cło eksportowe na LPG z 76 do 172 dol za tonę.
W ciągu 3 tygodni Autogaz zdrożeje około 16 groszy.
Przypominam że 90% LPG jest do Polski importowane głównie z Rosji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum