tryply, ale spokojnie na ciągu pieszym mieszczą się trzy osoby, więc nie wiem, o co te krzyki. Poza tym to nie główna aleja parkowa, tylko boczna przy żywopłocie od Piłsudskiego. Zamiast narzekać, wybierz się na spacer.
.... ależ dokładnie, zgadzam się, ta ścieżka przy Piłsudskiego jest ciekawa, alejka szeroka to i dało się coś zrobić (i bezpieczniej i inne takie tam), tym bardziej że robiony jest "przesmyk" do Śląskiej (choć i tu wydaje się że rowery jeździć będą inną aleją parkową niż zakłada projektant).
Polecam pozostałe, np. równolegle do ul. Krakowskie Przedmieście. Jeżeli zamknąć tę alejkę dla ruchu pieszego to spoko, ale tak jak jest teraz??
Można też umieścić znak ograniczający prędkość.....
Nie o narzekanie tu chodzi, a o wspólne korzystanie z parku.
Wydaje mi się iż sztuczne (na siłę) tworzenie dróg rowerowych w parku mija się z celem, wprowadza zamęt (przejedź się alejką wzdłuż Krakowskiego Przedmieścia).
Docelowo łączenie Śląskiej z Sienkiewicza będzie przebiegać z tyłu stacji uzdatniania wody, przy murze. Od strony Krakowskiego jeszcze nie jechałem, więc muszę zobaczyć.
Osobiście uważam że najlepszym rozwiązaniem byłoby ustanowienie całego parku jednym wielkim ciągiem pieszo-rowerowym (czyli bez wydzielonych pasów, pieszy ma pierwszeństwo), ale:
- ścieżka wymusza jazdę po niej a nie po asfalcie, ciąg pieszo-rowerowy niekoniecznie (sytuacja w przepisach niejasna)
- już widzę jaki wtedy byłby ból dupy o rowerzystów między ludźmi
- część osób (w tym ja) używa roweru jako środek transportu a niekoniecznie rekreacji, a szybkie przemieszczanie się w takich warunkach to gwarancja wypadku
Tak więc IMO najlepsze było by poszerzenie chodników dookoła (wzdłuż ulic, nie przez środek parku!) i wtedy wydzielenie 1/3, może 2/5 szerokości dla rowerzystów. No ale i tak już po ptokach.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2014-07-23, 10:13
A żeście się czepili. Jakbyście nie wiedzieli że nie o żadną ścieżkę rowerową chodzi tylko o wpis w folderze wyborczym... tfu informatorze gminnym jak to miasto wytyczyło xxx km ścieżek rowerowych. Ładne zdjęcie się do tego doda i będzie git.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2014-07-23, 10:23
Kilka uwag:
- ścieżki dla mnie to ciągi rowerowe mające mi umożliwić szybkie przemieszczanie się po mieście, te nasze wytyczono raczej pod turystykę rowerową, ale może się mylę poczekajmy na całość.
- przejazdy obok pasów nie znajdują sie w ciągu ścieżki i zmuszają rowermanów do przejazdu między pieszymi, mam nadzieję, że ktoś sie zorientuje i przeniesie ścieżkę przy pasach ma stronę od skrzyżowania, unikniemy w ten sposób kolizji z pieszymi (tak przynajmniej zauważyłem na ulicy Sienkiewicza i Śląskiej)
- obok WDK w ciągu ścieżki znajduje się bardzo nisko kikut konara, byłem świadkiem jak rowerzysta się na niego nadział u uszkodził sobie czólko.
- a teraz pozytyw - na ulicy Śląskiej drogowcy na pasie rowerowym obniżali krawężnik do poziomu jezdni.
A teraz o ścieżce do Rudy - przy 20km/h (na zjazdach tyle jedzie każdy) zaczynają się skoki rowerowe - totalna porażka projektowa - przajazd obok kościoła w Rudzie totalna porażka, zmusza rowerzystów do ekwilibrystycznych zalrętów przy małych prędkościach i w dodatku na podjeździe o dużym nachyleniu, większość rowerzystów olewa ten fragment i jedzie po asfalcie (w stronę kościoła pod prąd), poprawienie tego fragmentu jest konieczne natychmiast!
Pomógł: 12 razy Dołączył: 23 Lis 2009 Posty: 83 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2014-07-23, 11:20
dla mnie wytyczenie ścieżki rowerowej w parku w ten sposób, to kolejny przykład jak można zrobić coś "po wieluńsku", czyli na odpie*** i wmawiać ciemnym ludziom, że tak jest w innych miastach i się sprawdza. U nas w mieście jest wiele rzeczy, które robi się pod publikę, aby zamknąć ludziom paszcze, żeby nie gadali. Chcieliście ścieżki rowerowe, to macie! No przecież budujemy ścieżki! Wieluń miastem rowerów huraaa!! hahaha A rozwiązanie w pobliżu pomnika "Pogromcom hitleryzmu" z serpentynami, które trzeba pokonać by dostać się do pl. Kazimierza nadaje się do "Teleekspresu" haha Brawo za pomysłowość! Ale najważniejsze, że będzie można w gminnym folderze umieścić większą długość tras rowerowych w mieście, a że ludzie i tak skrótem będą jeździli to nie ważne już...
Ale jest dobra wiadomość. W następnym roku ruszy przebudowa ul. fabrycznej w Wieluniu od ul. Warszawskiej, aż do Chrustów. Wiem, ze na docinku od Korony do Cukrowni na pewno powstanie ścieżka rowerowa. Mają zostać zasypane rowy i po stronie północnej drogi powstanie ciąg pieszo-rowerowy, a po stronie południowej sam chodnik. Bardzo dobra wiadomość. Mam nadzieję, że wybudują tą ścieżkę z asfaltu, bez żadnych wzniesień, tak ja to w Rudzie przekombinowali. Tylko jak na razie w planach nie ma kanalizacji, podejrzewam, ze trzeba będzie później znów kopać, żeby odprowadzać nieczystości komunalne z pobliskich domów... i scieżka na tym ucierpi.....
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2014-07-23, 13:59
Jeżdżę po parku zarówno rowerem jak i czterokołowym pojazdem pchanym czyli wózkiem dziecięcym. Jak do tej pory śmigałem po parku rowerem jak i wózkiem bez problemów. Teraz totalna porażka. Idąc od przejścia na krakowskim do WDKu z wózkiem moja żona nie mieści się już obok mnie. Musimy iść gęsiego. Nie wspomnę już gdy ktoś siedzi na ławce. Wtedy to slalom gigant. Podobnie gdy jedzie się rowerem. Nie sposób się wyminąć z jadącym z przeciwka. Jasne że zawsze można wyjechać na ciąg pieszy... ale np. tam gdzie siedzą menele popijający z gwinta (a jakby powiedział prof. Miodek: z gwintu) czyściochę na których Straż Miejska ma wyj...ane, nie sposób.
Tylko czekać pierwszych ofiar tego bzdurnego pomysłu. Dla mnie tak jak już wcześniej powiedziałem to idiotyzm tego roku.
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2014-07-23, 16:01
kitor napisał/a:
- ścieżka wymusza jazdę po niej a nie po asfalcie, ciąg pieszo-rowerowy niekoniecznie (sytuacja w przepisach niejasna)
Co z tego? Ulicą Piłsudskiego i tak wolno jechać rowerem, bo na wytyczoną ścieżkę rowerową nie da się wjechać z ulicy od strony Starych Sadów (podobnie w odwrotnym kierunku - jadąc ścieżką rowerową przez park nie da się wyjechać z niej na drogę w pobliżu skrzyżowania Piłsudskiego/Krakowskie Przedmieście).
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Nooo. Dokładnie! A od sierpnia pieszy nie będzie mógł się poruszać po terenie niezabudowanym bez kamizelki... Nawet jak będziesz miał do przejścia parę metrów po poboczu. W praktyce wszystko zostanie po staremu, tylko chłopaki w radiowozach, jak się będą nudzić, albo im się nie spodoba twoja fizjonomia będą mieli podkładkę, żeby ci dopier.....
Miałem już nic w temacie nie pisać, wystarczy zobaczyć "ścieżki" rowerowe w parku Żwirki i Wigury.
Niestety, oddano do użytku połączenie ulic Śląskiej i Sienkiewicza.
Jak dla mnie był to "hitowy" wynalazek, niestety, przejdźcie się tamtędy.
Moje wrażenia:
- droga szeroka (nie ta masakra co w parku)
- kostka "bezfazowa", czyli rowerzysta jedzie prawie "pynnie"
To były plusy, niestety są też minusy.
Okazuje się iż kostka (mimo iż nowa) jest niesamowicie nierówna,
jak mniemam jest to wynik prac przy elewacji sąsiadującego z drogą budynku.
Dlatego właśnie ten post.
Połączenie ulic naprawdę pomysłowe, wykonanie (jak ścieżek w Parku) do bani.
Podobna sytuacja z nierównościami kostki jest koło kina, naprawdę zastanawiający jest dla mnie odbiór techniczny projektów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum