R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Mrówek
2010-08-13, 09:06
Jaki samochód dla żony i dziecka?
Autor Wiadomość
Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2010-07-14, 08:26   

Administrator napisał/a:
Ostatnio miałem przyjemność wkładać rower to samochodu większego niż Corsa i wcale nie było łatwo i stąd moje wątpliwości.

Ja nie mówię, że wkłada się łatwo jak do żuka :D Ale naprawdę mimo swoich gabarytów corsa jest bardzo pojemnym autem.

SysiO 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2010-07-14, 09:03   

dokładnie mam kombi i szczerze dwa rowery ciezko by tam weszły. Niby dla chcącego nie ma nic trudnego ale po kiego się męczyć. Jest jeszcze jedna mozliwosc :P Złożyć tylna kanapę i wyjąc przednie siedzenie pasażera. Tylko ze odbiegamy od tematu :) Jeśli to kogoś interesuje :PP
Wyznaczone cele przepędzają paranoje. Twardo tu stoję bo pewien jestem swego. Z podniesioną gardą nikt mi nie odbierze tego. Co nauczyło życie tysiącem dni. Nie raz konkretnie pozmazywały ślady krwi wiesz.
Postaw piwo autorowi tego posta

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-07-14, 10:10   

dawid, tyle czasu jesteś na forum a jeszcze nie zauważyłeś, że takich pytań się tu nie zadaje. Bo z tego co wiem to szukasz czegoś małego dla zony, a tu radzą ci duże kombi, SUVy czy Sharana (za 8 tys zł...). To tak jak ktoś w innym temacie radził Audi Q7 w cenie do 30 czy tam 35 tys :D
A moja rada jest taka - kup poniedziałkowy Auto Świat - jest tam przegląd małych aut do 6 tys zł, z wymienionymi wadami i zaletami. Z pewnością dowiesz się więcej niż na forum.
No i co do paliwa to na miasto chyba jednak raczej benzyna a nie diesel.
Moje prywatne rady - Micra, Golf, Clio, Peugot 206, może jakieś Punto.

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 6/3
Wysłany: 2010-07-14, 10:19   

W pracy mamy służbową corsce C z 2003 r., 1.2 benzyna + lpg. Auto dużo nie jeździ a ciągle sprawia problemy. A to coś w kole stukało i nikt nie wiedział co ale ustąpiło po rozebraniu i złożeniu zawieszenia ale nadal nie wiadomo co to było, a to gdzieś przecieka i śmierdzi w środku stęchlizną, a to przepływomierz padł i świecił się check engine, teraz zdarza się jej prychać i przerywać - ponoć czujnik halla. Generalnie miałem malucha, tico z lpg a teraz civica z lpg, robiłem większe przebiegi i nie było tyle problemów co z tą corsą. Jak na przebieg 200 tyś z hakiem to IMHO sporo problemów. I jeszcze te szerokie przednie słupki które bardzo ograniczają widoczność i denerwujące przy większych prędkościach elektryczne wspomaganie. A tak apropo's obecnych upałów to do miasta szukał bym czegoś z klimą bo jazda w taką pogodę autem bez klimy po mieście to niezła pokuta :)
Ja mogę uczciwie polecić civica po 95 roku, albo 5-drzwiowy liftback produkowany w anglii albo 4-drzwiowy sedan i 3-drzwiowy hatchback produkowane w japoni i przez to uchodzące za solidniejsze od liftback'ów produkowanych w anglii. Myślę, że mniejsza 3-drzwiówka dla matki z dzieckiem na miasto wystarczy tylko wtedy musi chyba nie być poduszki pasażera albo musi mieć wyłącznik - w starszych autach rzadkość chyba, bo z poduszką nie można bodajże fotelika z przodu zamontować. Ja mam od dwóch lat 5-drzwiowego civica 1.5 z 97 roku z klimatyzacją, elektrycznymi szybami i lusterkami i sobie chwale dlatego polecam. Proste auto bez bajerów, jak narazie się nie psuje i nie rdzewieje a i 114 KM wystarcza do spokojnej jazdy a z lpg również bardzo oszczędnej ( ok 17 zł./100 km). Klocki z tyłu jedynie wymieniałem przez 50 tyś. jak nim jeżdżę a wymieniłem sam bo to proste auto jest. Dostęp do podstawowych części eksploatacyjnych jest dość dobry w każdym sklepie moto (za klocki na tył dałem 50 zł. i od 20 tyś jak narazie ok) lub na alledrogo a jeśli padnie coś bardziej skomplikowanego to jak w większości marek trzeba się zgłosić do ASO i wtedy to kosztuje (na szczęście rzadko pada z tego co czytam na forach hondy), albo poszukać używki na alledrogo lub też są w okolicy dwa składy używanych anglików Hondy i Rovera w Ostrówku i na Gwizdałkach.
Ameryki nie odkryję jeśli napiszę, że generalna zasada przy zakupie używanego auta to taka, że trzeba patrzeć na stan auta a nie na rocznik i przebieg. Marka chyba też nie jest najważniejsza bo producenci mają w swojej ofercie lepsze i gorszcze modele. To tyle moich niewielkich doświadczeń z autami :) Rozpisałem się ale mam nadzieję, że nieco pomogłem :)

prozi 
Czytał o Wieluniu

Wysłany: 2010-07-14, 11:14   

dawid,

Może coś takiego:

http://allegro.onet.pl/it...yka_okazja.html

albo

http://allegro.onet.pl/it...uper_klima.html

sauce 
Przyjeżdża na zakupy

Wysłany: 2010-07-14, 12:00   

Ja Wam powiem ze z wyglądu to juz bardziej mi sie podoba Vw polo niż Golf i dla kobietki chyba tez bedzie lepszy..

yabos 
Wieluniaczek

Piwa: 4/2
Wysłany: 2010-07-14, 13:39   

stanmarc napisał/a:

Ameryki nie odkryję jeśli napiszę, że generalna zasada przy zakupie używanego auta to taka, że trzeba patrzeć na stan auta a nie na rocznik i przebieg. Marka chyba też nie jest najważniejsza bo producenci mają w swojej ofercie lepsze i gorszcze modele.

I tyle w temacie, można zamknąć ;) Nie planuj zakupu konkretnego samochodu, bardziej jaki silnik, jak duży itp. Ja rozglądając się za samochodem wiedziałem tylko, że chcę coś z niewielkim silnikiem i że w żadnym wypadku nie może to być Golf bo już na te auta patrzeć nie mogę, są wszędzie i każdy jest od nich "specjalistą". Ale jak przyszło co do czego i trafiła się okazja to skończyłem z Golfem właśnie:)

Magduś 
Przyjeżdża na zakupy
Miss Forum 2007

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2010-07-14, 13:46   

A może Toyota Yaris I? Yariski to przyjazne autka dla kobiet. :smile:
Tylko chyba ciężko by było znaleźć do 8tys.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-07-14, 16:37   

prozi, właśnie też po krótkim namyśle miałem zaproponować Lupo lub np Arose.
Ale ogólnie przychylam się do zdania, że nie ma jednej, niezawodnej marki czy modelu. W aucie używanym liczy się przede wszystkim stan a nie model i marka.
Jeśli miałbym coś radzić z osobistych doświadczeń to wyszedłby totalny misz masz. Bo tak:
Corsa - awaryjna, kapryśna, dość wygodna.
Clio - awaryjne, delikatne, oszczędne, szwankująca elektryka (typowe dla niektórych modeli Reno)
Micra - twarde, mocne auto. Nie do zajeźdzenia. Spore spalanie (ale silnik benzyna).
Tico (to Cie chyba nie interesuje) - twarde auto ale sporo niedociągnięć w środku.
To tyle z moich doświadczeń z małymi autami.

Ta Yariska też ciekawa. Kup ten Auto Świat!

sauce 
Przyjeżdża na zakupy

Wysłany: 2010-07-14, 22:44   

Za te 8 tys to by kupiła dobrago Matiza xD

Syn Mariana 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-07-14, 23:46   

Ale Matizy liczące ok 10 lat strasznie wcina rudy... po za tym to fajne autka. Dużo części w porównaniu z Arozą czy Lupo. Moim zdaniem właśnie dostępność tanich części to spory wyznacznik dla auta za ok 8 tysi.

IMPRESSIO 
Słyszał o Wieluniu
Sala bankietowa

Wysłany: 2010-07-15, 09:25   

Jeżeli tak jak napisałeś samochód dla żony i dziecka do kręcenia się wokół komina to zgodzę się z niektórymi moimi poprzednikami i polecę Corsę B 1,4B lub 1,7 TD (Isuzu). Autko ekonomiczne jeżeli chodzi o diesla i w mieście doskonale daje sobie radę. Moja mama miała taką Corsę i kolejnym autkiem jakie by kupiła to także Corsa (biorąc pod uwagę że miała automata a dla kobiety w mieście to rewelacja). Części do tego jest sporo i tanio na dodatek

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-07-20, 11:50   

Dawid i jaka decyzja zapadła ?

Kolega ma naprawdę doinwestowane Clio - co prawda trochę drożej niż 8,0000 ale praktycznie wszystko masz już wymienione.

Sprzedam Renault Clio, silnik 1.5dci (turbodiesel) o mocy 65km, 180Nm, 5-cio drzwiowe. Rok produkcji 2003, pierwsza rejestracja 2004. Kolor "snow white" czyli potocznie mówiąc biały n. Przebieg 243tyś km - kupiłem go w 2007 przy przebiegu 150tyś km. Przez 3 lata służył mi jako codzienny transport do pracy. Serwisowany w ASO przez poprzedniego właściciela, przeze mnie w: ASO, Garaz-Serwis, raz w Tomaracing n a ostatnio Dakar Serwis. Nigdy u "Pana Henia".
Bardzo oszczędny silnik. W trasie pali niewiele ponad 4 litry oleju napędowego.
Nowe opony letnie Fulda EcoControl kupione na początku lata.

Auto naprawdę zadbane mechanicznie. Olej zmieniany co 15tyś km (a nie co 30tyś jak napisane w książce), zawsze pełny syntetyk. Rok temu wymienione amortyzatory razem z wszystkimi pierdołami jakie się wtedy wymienia czyli odboje, osłony i łożyska, oraz komplet rozrządu czyli pasek, rolki i pompa wody. Dwa-trzy miesiące temu wymienione drążki i końcówki drążków, zrobiona zbieżność oraz nowe łożysko w kole, nowe oryginalne ASO klocki i tarcze hamulcowe, poduszka pod silnikiem. Tydzień temu wymienione kompletne sprzęgło (Valeo), osłona przegubu, olej w skrzyni biegów, olej w silniku, łańcuch pompy oleju, uszczelka miski oleju, uszczelniacze wałka rozrządu, pasek rozrządu oraz FABRYCZNIE NOWA (nie żadna regenerowana) turbosprężarka. Na turbo jest jeszcze 12 miesięcy gwarancji. Koszt ostatniego serwisu to 5000zł. Większość Cliówek z przebiegiem 150tyś nie jest tak dopieszczona.

Wyposażenie:
- ABS
- Wspomaganie kierownicy
- Klima manualna
- Elektryczne szyby
- Radio z CD
- Sterowanie radiem przy kierownicy
- Dzielona tylna kanapa
- 4 poduszki powietrzne
- Immobiliser
- Centralny zamek z pilotem w kluczyku
- Autoalarm
- Isofix

Wnętrze auta nosi normalne ślady eksploatacji, jak przystało na ten przebieg. Z zewnątrz kilka rys parkingowych (nikt nie uchroni auta przed babą która wsiadając i otwierając drzwi swojego auta wali w Twoje drzwi) i kilka małych bąbelków przy tylnik prawym nadkolu (narazie jeszcze nic groźnego, można to poprawić szybko żeby się nic groźniejszego nie działo).

Aktualnie że szukam cały czas większego dupowozu i pewnie padnie na kombi więc Cliówką miała jeździć narzeczona. Ale skoro ma 50metrów do pracy to chyba lepiej sprzedać autko.

Cena: 11000zł
Kontakt: lukasz.majda@gmail.com lub 791417782

dawid 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
się gra, się ma

Piwa: 14/19
Wysłany: 2010-07-20, 20:35   

Administrator napisał/a:
Dawid i jaka decyzja zapadła ?

Decyzja zapadła taka, że po przejrzeniu setek ogłoszeń sprzedaży samochodu za 8 tys zł, postanowiłem zainwestować 10tys :grin:

Moja żona nie przejedzie samochodem więcej niż 500km miesięcznie i będą to trasy bardzo krótkie, dlatego diesel odpada.
Muszę kupić coś w benzynie i z małą pojemnością.
Obowiązkowo wspomaganie kierownicy i klima.
Proszę Was zatem o kolejne podpowiedzi.
Mile widziane polecenia konkretnych samochodów :D

Marta 
WIELUNIAK

Pomogła: 40 razy
Piwa: 5/4
Wysłany: 2010-07-21, 10:28   

A może Rover 214? Mnie by takie autko do miasta bardzo odpowiadało :) Małe, 5-drzwiowe co jest ważne jeśli ma w nim jeździć dziecko :) Co Ty na to Dawid?

http://otomoto.pl/rover-2...-C14073878.html
http://otomoto.pl/rover-214-C14205447.html
I nie mów że jest brzydki :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi