Pomogła: 3 razy Wiek: 36 Dołączyła: 08 Wrz 2009 Posty: 150 Skąd: stąd
Wysłany: 2010-07-29, 21:33
red napisał/a:
Oczywiście zimą nie podgrzejesz zazwyczaj wody (chyba że przy użyciu kolektora rurowego i przy dobrym nasłonecznieniu), ale latem jak najbardziej - zammiast palić śmieci w piecu lub stosować prądożerne ogrzewacze wody, to montujesz instalację solarną i masz ciepłą wodę za darmo - jedyny prąd jaki zużywa instalacja to zasilanie sterownika i pompy, a to są znikome ilości.
Potwierdzam. Mam na dachu solary. Teraz, latem woda jest gorąca, a zimą nawet jak lekko wyjdzie słonko od razu solary działają i woda też się podgrzewa. Wiadomo że nie do takiej temperatury jak teraz, ale zawsze coś. Nie trzeba tyle prądu czy wypalania śmieci.
_________________ "Na świecie nie ma ludzi normalnych i nienormalnych. Tylko są ci pozamykani w zakładach i ci, którzy nie zostali przebadani."
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2010-08-01, 19:26
Temat solarów też przerabiałem , ceny jakie podajecie to dla mnie szok , mgd8 podaj może ile Ciebie to kosztowało ?? . Z tego co ja sie orientowałem to 12 tys max . Na chwile obecna zamontowałem tylko aluminiowe uchwyty na solary , z montażem poczekam .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
ja ogrzewam eko-groszkiem - cały rok , zimą wiadomo - żeby było ciepło + woda , a latem - woda i nic tańszego na tą chwilę nie znalazłem , a solary to nie tak do końca jest kolorowo , a co jeśli tej wody nie wykorzystamy ... to zbiornik 300 l w kanał i napuszczamy świeżą wode i tak wkółko , chyba że mamy basen ...
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
Podane ceny są mocno zawyżone - zapraszm do zapoznania się z ofertą firmy Solar System Polska Sp. z o.o. Jak pisałem wyżej - instalacja dla 4-osobowej rodziny to koszt przed dofinansowaniem rzędu 12 tys zł. Wszystko zależy od wielkości instalacji i odległości pomiędzy kolektorami a zbiornikiem.
W tej chwili pojawiła się oferta na dopłatę do tego typu instalacji, ale nie będzie to trwało wiecznie. Ilość środków jest ograniczona.
Myślę, że nawet po uwzględnieniu kosztów dodatkowych związanych z procedurami, gra jest warta świeczki. Oczywiście jeśli ktoś rozważa takie rozwiązanie. Jeśli komuś nie przeszkadza palenie w piecu przez okrągły rok w celu zagrzania wody, nie przeszkadza smród z komina w środku lata (swojego lub sąsiada), nie przeszkadza koszt (jak słusznie to zauważono) machania łopatą, a dodatkowo widzi takie pozytywy, że może latem spalić trochę śmieci, to nie będzie zainteresowany instalacją solarów. Tym bardziej jak zużywa śladowe ilości ciepłej wody
Ostatnio zmieniony przez red 2010-08-03, 09:17, w całości zmieniany 1 raz
a co jeśli tej wody nie wykorzystamy ... to zbiornik 300 l w kanał i napuszczamy świeżą wode i tak wkółko , chyba że mamy basen ...
W nowych zestawach solarnych stosuje się systemy zabezpieczające przed przegrzaniem glikolu w instalacji, bo zbyt częste przegrzewanie glikolu wpływa na żywotność instalacji. Możliwe jest schładzanie nocą glikolu przez zastosowanie odwrotnego obiegu w instalacji - nocą glokol jest wypompowywany ze zbiornika do kolektora i tam się chłodzi. Wypuszczanie wody ze zbiornika jest ostatecznością. Ponadto jeśli np wyjeżdzamy latem na wakacje to warto rozważyć kwestię przykrycia kolektorów na ten okres.
Nevermind napisał/a:
A jaki jest koszt instalacji dla 1 i 2 osob?
Taki zestaw może się zamknąć w kwocie 9000 zł - 9500 zł (zestaw zbudowany z dwóch kolektorów płaskich i zbiornika ok. 200 litrów, np firmy Hewalex). Po zastososwaniu dotacji z NFOŚiGW koszt dla klienta może nawet nie przekroczyć 5000 zł (proszę zajrzeć do ulotki poniżej - podstawowy zestaw Hewalexa przy standardowym montaży po dofinansowaniu to koszt 4990 zł). Plus oczywiście koszty związane z udzieleniem kredytu bankowego, który jest niezbędny w tym programie.
Po szczegóły zapraszam do firmy.
Jaki jest końcowy koszt tej inwestycji wraz z kredytem
Wykonałem przykładową analizę kosztów dla zestawu o którym pisałem wyżej (dwa kolektory płaskie Hewalex, zbiornik 200 l - dla ok. dwóch osób w domu).
Założyłem kredyt na krótki okres (6 m-cy) - przy dłuższym okresie kredytowania koszty naturalnie wzrastają, ale przyjąłem, że klient dysponuje gotówką na inwestycję, tylko procedury zmuszają go do kredytowania.
Przy założeniu optymalnych warunków jednego z lokalnych banków oraz uwzględnieniu podatku od dofinansowania koszt instalacji to ok. 6250 zł. Jakby nie patrzeć klient jest do przodu prawie 3 tys zł. Myślę że warto.
Nie jestem specjalistą od prawa podatkowego, ale należy też zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt - podatek od dofinansowania płacony jest na zasadach ogólnych. Zatem istniejej możliwość jego częściowego lub nawet całkowitego odzyskania (np. jeśli ktos korzysta z ulg). Ponadto dla osób nie płacących podatku dochodowego (np rolników) kwota dofinansowania "wejdzie" w kwotę wolną od podatku, więc całkowity koszt instalacji może wynieść nawet 5700 zł. Tym samym oszczędzamy 3400 zł.
Jak zatem widać koszt instalacji jest sprawą bardzo indywidualną i należy go rozpatrywać osobno dla każdego.
krytyczny napisał/a:
Kominek z płaszczem wodnym o mocy 10 kWh rozwiązuje problem ogrzewania i ciepłej wody.
Życzę powodzenia w ogrzewaniu ciepłej wody kominkiem latem, kiedy temp. przekracza 30'C. Nie każdy chciałby mieć latem w domu saune
MAR-COM napisał/a:
ja ogrzewam eko-groszkiem - cały rok , zimą wiadomo - żeby było ciepło + woda , a latem - woda i nic tańszego na tą chwilę nie znalazłem
Tyle że w piecu takim trzeba palić cały czas, chociaż ilość węgla potrzebna na ogrzanie wody jest niewielka. Kiedy woda w zbiorniku jest już ciepła to całe ciepło idzie w komin. Chyba że będziemy cały czas rozpalać i wygaszać piec i tak w kółko.
Tyle że w piecu takim trzeba palić cały czas, chociaż ilość węgla potrzebna na ogrzanie wody jest niewielka. Kiedy woda w zbiorniku jest już ciepła to całe ciepło idzie w komin. Chyba że będziemy cały czas rozpalać i wygaszać piec i tak w kółko
wystarczy odpowiednio zaprogramować sterownik do pieca i nie ma żadnego problemu ,oczywiście piec na eko groszek z podajnikiem ...
tak dla porówniania to worek groszku (ok 33 kg) starcza na tydzień ...
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-08-17, 07:54
I doczekaliśmy się wyliczenia czasu zwrotu dla różnych źródeł ogrzewania:
do obliczeń wzięto następujące dane:
koszt całości 13,000zł
powierzchnia kolektorów 4m3
koszty kwalifikowane 10,000zł
Dotacja 4,500zł
Podatek od dotacji 810zł
kwota kredyty 10,000zł
prowizja 300zł
oprocentowanie 9,9%
okres spłaty 3 lata
rata miesięczna 177zł
Ja będę korzystał z gazu ziemnego więc czekanie 13 lat na zwrot jest pomyłką. W wyliczeniach nie uwzględniono kosztów obsługi solarów czyli wymiany czynnika itp. A co jeśli po 10 czy 12 latach kolektor ulegnie awarii?
Przy opalaniu węglem taka inwestycja nie ma najmniejszego sensu.
red, Kominek jest izolowany i jako taki nie jest źródłem ciepła. Źródłem ciepła są grzejniki połączone z płaszczem wodnym. Grzejniki poza sezonem są odcięte, więc w obieg ciepłej wody podłączony jest tylko zbiornik ciepłej wody. Podobnie jest z piecem. Żadne ciepło nie idzie w komin (idzie go stosunkowo mało), bo po osiągnięciu żądanej temperatury sterownik odcina dopływ powietrza do pieca i opał przygasa. Czasami,b.rzadko zdarza się, że wygaśnie zupełnie, ale niechęć do rozpalania jest zupełnie dla mnie nie zrozumiała. Ta czynność zajmuje nie więcej niż 3 minuty (oczywiście bez czyszczenia pieca).
Wysłany: 2010-08-17, 11:50
Kolektory to tylko modny gadżet - dla kogoś kto chce się pochwalić - idealny / dla ekonomisty bezsensowny wydatek. Ja poczekam, aż będą dotowane w minimum 90% - inaczej się nijak nie kalkuluje (niestety).
Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 16 Paź 2009 Posty: 112 Piwa: 4/9 Skąd: pod lasem
Wysłany: 2010-08-17, 14:37
Krytyczny napisał" Kominek jest izolowany i jako taki nie jest źródłem ciepła"
Pokaż mi taki kominek.
Kaowiec napisał "Kolektory to tylko modny gadżet - dla kogoś kto chce się pochwalić - idealny / dla ekonomisty bezsensowny wydatek. . Oberża Knieja - centrum lasu-kierunek Warszawę - kolektory słoneczne ogrzewają 1500l - zwrot inwestycji po 3 latach "ale w/g krytycznego ten znajomy kupuje na wyprzedażach " Chłapowo k/Władysławowa pensjonat na 35 gości - zwrot inwestycji po 2 latach. Używając do "mycia" 20 l wody dziennie zapewniam że nie opłaca się montować kolektorów nawet z dopłatą 99% :grin:Jest jeszcze pralka , zmywarka która też potrzebuje ciepłej wody, chyba że były kupione na wyprzedaży...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum