Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-10-08, 00:04
wln4life napisał/a:
Żeby być pewnym z jakiego chowu pochodzą min. A2 - ściółkowy, najlepsze - najdroższe A0 ekologiczne
na jajku jest pieczątka - taki długi ciąg znaków. Pierwsza cyfra oznacza rodzaj chowu kur:
3- klatkowy
2- ściółkowy
1- na wolnym wybiegu
0- ekologiczny
Potem są dwie literki - kod kraju.
Potem osiem cyfr, które identyfikują producenta.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-10-10, 09:36
wln4life napisał/a:
... gorzej z taką panią Zenobią z (słowo wymoderowano) Wielkiego sprzedającą jajca na targu od kur grzebiących na podwórzu w ziemi zmieszanej z olejem z ursusa, nyski, mydlinami, nawozami i inszą chemią gospodarczą.
Ale ... generalnie byłeś ostatnio na wsi
Co do tematu. Szczerze powiem, że takowych artykułów nie jestem w stanie podać. Owszem są rzeczy, które akurat mnie smakują, albo uważam je za godne uwagi, ale to mój gust i smak, ktoś inny może mieć zupełnie inne zdanie na moje propozycje. Co widać np. na podstawie zaproponowanego keczupu
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2010-10-20, 22:02
wln4life napisał/a:
to teraz ja opowiem paradoks - jaja z chowu klatkowego od niosek, które przez całe życie nie widziały promieni słonecznych jest zdrowsze niż od pani chodzącej po blokach, bo pasza jaką karmione są nioski jest zbilansowana i sprawdzana pod kątem zawartości chemii, gorzej z taką panią Zenobią z (słowo wymoderowano) Wielkiego sprzedającą jajca na targu od kur grzebiących na podwórzu w ziemi zmieszanej z olejem z ursusa, nyski, mydlinami, nawozami i inszą chemią gospodarczą. Od tego mamy oznaczenia jaj na klasy i kody. Żeby być pewnym z jakiego chowu pochodzą min. A2 - ściółkowy, najlepsze - najdroższe A0 ekologiczne
ale Pani co nosi po blokach, też ma jaja z hodowli. Z ciekawości kliknąłem kod z jajka i wyszedł mi Ostrów wlk.
Bardzo dobry jest ketchup z firmy TORTEX tak pikantny jak i łagodny.
Z przykrością muszę się zgodzić z JARKIEM.M Tortex najlepszy, jak chcę coś bardziej pomidorowego to kupuję pomidory albo koncentrat. Ketchup ma być sztuczny i nie za gęsty. Tak jak Tortex;]
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 18 Maj 2010 Posty: 699 Piwa: 16/34 Skąd: Osjaków/Wydrzyn
Wysłany: 2010-10-20, 22:23
fuj sztuczny....to ja dziękuję
ketchup kotlin łagodny
ingriedients:woda,cukier acetylowany adypinian diskrobiowy-zagęstnik,sól, kwas octowy,aromat naturalny pomidorowy,benzoesan sodu- yabos spójrz ile tu "sztuczności"
no i najważniejsze na 100 g produktu zużyto...130 g pomidorków
Bardzo dobry jest ketchup z firmy TORTEX tak pikantny jak i łagodny.
Z przykrością muszę się zgodzić z JARKIEM.M Tortex najlepszy, jak chcę coś bardziej pomidorowego to kupuję pomidory albo koncentrat. Ketchup ma być sztuczny i nie za gęsty. Tak jak Tortex;]
dla mnie ketchup jest idealny z firmy Kotlin ten diabelsko ostry, taki czarno czerwony Jest bardzo ostry, ale ja uwielbiam ostre więc dla mnie to przyjemność. A testowałem już wiele ketchupów i ten najbardziej przypadł mi do gustu.
A z innej beczki to polecam chipsy chipsletten, pakowane w taki rulon jak stare dobre Pringelsy. Jest ich dosyć sporo, może koło 5-6 smaków. Mi najbardziej odpowiada Fromage. Chipsy te są smaczne i cena też nie razi a dużo Dostępne są w żabkach i m.in w Inter- marche brałem.
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 18 Maj 2010 Posty: 699 Piwa: 16/34 Skąd: Osjaków/Wydrzyn
Wysłany: 2010-10-22, 11:18
Phoenix napisał/a:
dla mnie ketchup jest idealny z firmy Kotlin ten diabelsko ostry, taki czarno czerwony Jest bardzo ostry, ale ja uwielbiam ostre więc dla mnie to przyjemność. A testowałem już wiele ketchupów i ten najbardziej przypadł mi do gustu.
A z innej beczki to polecam chipsy chipsletten, pakowane w taki rulon jak stare dobre Pringelsy. Jest ich dosyć sporo, może koło 5-6 smaków. Mi najbardziej odpowiada Fromage. Chipsy te są smaczne i cena też nie razi a dużo Dostępne są w żabkach i m.in w Inter- marche brałem.
No to fajnie Bardzo mi smakują, według mnie dużo lepsze niż wysłużone Laysy.. jak już to Crunchipsy bo grubo krojone i więcej jeśli komuś nie podchodzą Chipsletten.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum