Kret nie jest chroniony na terenie ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek, lotnisk, ziemnych konstrukcji hydrotechnicznych oraz obiektów sportowych --> Dz. U. z 2004 r. Nr 220, poz. 2237
Zwalczanie kreta
Kret jest u nas objęty ochroną gatunkową i jego zwalczanie jest możliwe tylko przy licznym wystąpieniu w ogrodach. Zwalczanie chemiczne można przeprowadzać jedynie na terenach ogrodzonych (ogródki przydomowe, działkowe, inspekty), gdy rzeczywiście stanowi ogromny problem.
Z tego co pisała Dominika kret jest tylko jeden, i to w ogródku a nie na lotnisku,
Zajrzyj tutaj.
http://ogrody.gazetadom.p..._go_pozbyc.html
Proszę Cię nie podawaj mi linków do niepewnych źródeł. Taki artykuł może napisać każdy i może napisać tam wszystko to co chce. Podałem już namiary do ustawy link do pdf'a. Proponuje przeczytać stronę 15577.
Ogród to ogród. O liczności występowania nic nie ma. Uciążliwość to pojęcie względne.
Co do "tępienia" kretów. Mi osobiście podoba się naturalny ogród. Ale jakbym miał 100 kretowisk na 100m2 to pewnie zmieniłbym zdanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum