R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: Ferbik
2011-10-08, 19:13
Zbieramy podpisy w sprawie służby zdrowia
Autor Wiadomość
ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2011-06-19, 09:52   

tomow napisał/a:
I gdybym był dyrektorem szpitala, to uczyniłbym ją komercyjną,

tomow napisał/a:
Jestem przeciw komercjalizacji, a także przeciw prywatyzacji.

I nie widzisz sprzeczności? Chyba że to ma być coś w stylu: "SOCJALIZM - TAK. WYPACZENIA - NIE"

Pytanie które chcecie postawić w referendum jest zupełnie bezsensu. Bo nawet wg Was ten problem nie jest taki prosty. Ale oczywiście hasło jest nośne i można złapać kilka punktów przed wyborami.

Poza tym sama komercjalizacja nie oznacza sprzedaży szpitala. A szpital, czy tego chcemy czy nie, musi zarabiać. Tam naprawdę nikt nie będzie pracował za darmo. Problemem jest źródło finansowania - problemem pozostaje - jeśli nie NFZ to co?

Zwróć uwagę, że w tej chwili, w publicznym szpitalu też nie każdy otrzyma pomoc, bo jednym z pierwszych pytań jest pytanie o ubezpieczenie, i bez tego ubezpieczenia chory ma nikłą szansę na otrzymanie pomocy.

Syn Mariana 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-06-19, 10:01   

Kolejny chwyt- "sprzedaż". I w taki prosty sposób można zrobić wodę z mózgu każdemu.
Postaw piwo autorowi tego posta

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-06-19, 10:42   

Ubezpieczenie jest podstawą. Jego płacenie daje nam możliwość korzystania z usług.

Sprawa jest prosta. Dzisiejsze komercjalizacje oddziałów, szpitali itd., itp. wynika tylko i wyłącznie z problemów finansowych tych szpitali. Nie są one podparte innymi czynnikami. NFZ nie potrafi zaproponować takiego kontraktu, ktory odpowiednio finansowałby szpital. Gdyby pieniądze były wystarczajace, to nie byłoby żadnego problemu, i nikt o zdrowych zmysłach by szpitala nie komercjalizował.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2011-06-19, 11:13   

tomow napisał/a:
Nie są one podparte innymi czynnikami.

Ależ oczywiście że są. W wielu wypadkach (jak np stacja dializ w Wieluniu) prywatny przedsiębiorca protrafił za tą samą cenę zapewnić lepszy standard obsługi pacjentów.

tomow napisał/a:
Gdyby pieniądze były wystarczajace, to nie byłoby żadnego problemu, i nikt o zdrowych zmysłach by szpitala nie komercjalizował.

Mówisz o zdrowych politycznych zmysłach. Dlatego, że komercjalizacja jest niepopularna i może źle wpłynąć na wynik wyborczy.

Natomiast chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy nie widzisz sprzeczności w swoich dwóch stwierdzeniach:

Cytat:
I gdybym był dyrektorem szpitala, to uczyniłbym ją komercyjną,

Cytat:
Jestem przeciw komercjalizacji, a także przeciw prywatyzacji.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2011-06-19, 11:38   

Jak ktoś chce budować swoją karierę w partii Jarosława Kaczyńskiego tu pewnie wie, że każdy nieco odmienny pogląd niż ten wytyczony przez linię partii i samego lidera może skutkować wykluczeniem z partii ;)

Można oczywiście mieć swoje zdanie, ale prywatne a publicznie na forum trzeba wiedzieć co się pisze.

Zawsze się może znaleźć jakiś złośliwiec, który prześle wypowiedź Tomowa to centrali albo prezesa oddziału i kariera szybko się zakończy za "nieprzemyślane" wypowiedzi.

Myślisz ze chłopak Ci się przyzna do tego że jest za komercjalizacją? :D
Mieć inne poglądy niż lider PiS to trzeba mieć dużo odwagi żeby je głosić.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-06-19, 21:42   

Mateusz, wyślij mój post. Nie boje się. Jestem zażenowany Twoim stylem.

W obecnej sytuacji ustawowej(czyt. zaproponowanej i przegłosowanej przez koalicje rządzącą w zeszłym roku) nie ma wielokrotnie innego wyjścia jak komercjalizacja, ta ustawa wymusza takie zachowania. W innym wypadku samorząd musi pokryć dług. Dlatego dziś bym skomercjalizował.

Jednak ja jestem za całkowitą zmianą obecnej ustawy i dlatego jestem przeciwko komercjalizacji. Nie ma nic pomiędzy wierszami. Prywatyzacja byłaby sprawiedliwa, gdyby zlikwidowano obowiązkową składkę zdrowotną. Ale wtedy ludzie umieraliby na ulicach.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2011-06-19, 21:46   

tomow, ale jak jesteś przeciw komercjalizacji, skoro sam napisałeś że skomercjalizowałbyś ( a nawet dalej - sprywatyzowałbyś) fragment publicznego szpitala.

Pytanie które proponujecie w referendum nie zakłada wyjątków, Twój sprzeciw wyrażony w ostatnim poście też nie.

Syn Mariana 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-06-19, 22:13   

Przekształcenia szpitali budzą też wiele emocji ze względu na redukcję zatrudnienia w tych placówkach, które są pierwszymi krokami jakie podejmuje przekształcajacy. Te mało popularne posunięcia mają jeden cel- dodatni bilans placówki.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2011-06-20, 20:59   

tomow napisał/a:
Mateusz, wyślij mój post. Nie boje się. Jestem zażenowany Twoim stylem.

W obecnej sytuacji ustawowej(czyt. zaproponowanej i przegłosowanej przez koalicje rządzącą w zeszłym roku) nie ma wielokrotnie innego wyjścia jak komercjalizacja, ta ustawa wymusza takie zachowania. W innym wypadku samorząd musi pokryć dług. Dlatego dziś bym skomercjalizował.

Jednak ja jestem za całkowitą zmianą obecnej ustawy i dlatego jestem przeciwko komercjalizacji. Nie ma nic pomiędzy wierszami.

Super... a ja jestem zażenowany PiS, twoim brakiem argumentów i tą całą partią ludzi którzy nie mają własnego zdania i klepią bezmyślnie co im nieomylny lider powie albo na spotkaniu młodzieżówki...

Albo jesteś za prywatyzacją albo nie...
Nie można w połowie w ciąży, nie możną wyskoczyć z pociągu w połowie. Krótka męska odpowiedź a nie owijanie w bawełnę. Założyłeś temat to podejmij rękawice.

Cytat:
Prywatyzacja byłaby sprawiedliwa, gdyby zlikwidowano obowiązkową składkę zdrowotną. Ale wtedy ludzie umieraliby na ulicach.

W Holandii masz obowiązkowe prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Ludzie nie umierają na ulicach. Składka kosztuje tyle co dniówka(od 60euro podstawowy pakiet miesięczny) a jak nie chorujesz to Ci firma ubezpieczeniowa zwraca ok 2/3 składki po określonym czasie. Sam sobie wybierasz firmę, pakiet itd.
System istnieje od ponad 5 lat...

Weź się doucz o prywatnym rynku ubezpieczeń (poczytaj sobie, jeżeli chcesz się wypowiadać w temacie) a nie piszesz farmazony niepoparte niczym.

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-06-20, 21:44   

Mateusz napisał/a:
Składka kosztuje tyle co dniówka(od 60euro podstawowy pakiet miesięczny) a jak nie chorujesz to Ci firma ubezpieczeniowa zwraca ok 2/3 składki po określonym czasie. Sam sobie wybierasz firmę, pakiet itd.
System istnieje od ponad 5 lat...

Przełóż to na nasze realia.

Na początku firmy wyrastają jak grzyby po deszczu.
Po 2-3 latach większość pada i co z ich klientami ?

Już to przerabialiśmy na NFI i tzw trzecim filarze do którego i tak się Donald już dobrał.
W PRLu też ludzie nie umierali na ulicach.

Ktoś napisał "szpitale muszą zarabiać " a gdzie przysięga Hipokratesa ?
A ja podam powiedzenie "Pokaż lekarzu co masz garażu"

Problemem jest biurokracja i nic więcej.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-06-20, 22:03   

Mateuszu, nie mam ochoty polemizować z argumentami, które były już przeze mnie tłumaczone. Uważam, że nie można się wiele dowiedzieć o państwie zrywając w nim tulipany. Ale jak sam podkreśliłeś ubezpieczenie jest obowiązkowe.

Prywatyzacja mnie nie interesuje. Jestem za sprawiedliwością. Jeśli dwie osoby płacą składkę to mają takie samo prawo do leczenia się w publicznym szpitalu. Nie powinno to zależeć od tego czy szpital już wykorzystał kontraktowe limity czy nie. Prywatna służba zdrowia jest fikcją. Najlepszym przykładem jest jedyny w Polsce prywatny szpital, który nie radzi sobie na rynku, bo koszty personelu, sprzętu itp. wielokrotnie przekraczają jego możliwości finansowe. Prawdopodobnie Medicover zwinie swój interes, a dlaczego? Dlatego:

2. Cena pobytu. Obejmuje koszt zakwaterowania, pełnego wyżywienia (3 posiłki dziennie do wyboru z menu), opieki personelu medycznego, z kosztem podstawowych leków, niezbędnych podstawowych materiałów medycznych i higienicznych (tj. np. kosmetyki i pieluchy dla dziecka).
Pobyt Pacjenta w pokoju dwuosobowym - 750 zł/ dobę
Pobyt Pacjenta w pokoju jednoosobowym - 990 zł/ dobę
Pobyt Pacjenta w pokoju jednoosobowym rodzinnym - 1 290 zł/ dobę
Pobyt Pacjenta w Apartamencie - 2 390 zł/ dobę
Źródło

Myślę, że nawet tak wytrawny biznesmen jak Mateusz, miałby problemy z opłaceniem luksusu przebywania w takim szpitalu. Podkreślam, jest to jedyny w Polsce prywatny szpital. Jeden dzień pobytu, kosztuje niewiele mniej od rocznej składki zdrowotnej liczonej od najniższej krajowej.

Syn Mariana 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-06-20, 22:12   

Każde przedsiębiorstwo powinno generować zysk a przynajmniej nie przynosić strat. Inaczej jego istnienie mija się z celem. Przysięga- przysięgą a ekonomia ekonomią. Wiele się zmieniło w postrzeganiu rzeczywistości ale niektórzy tkwią uparcie w poprzednim systemie- bo było łatwiej :twisted:

ourson 
Moderator

Wysłany: 2011-06-20, 22:30   

tomow, ogarnij się trochę. Jedyny prywatny szpital w Polsce? Gdzie to wyczytałeś?

Ju choćby w Warszawie masz szpital ENEL-MED, który na dodatek oprócz świadczeń komercyjnych i w ramach własnych systemów ubezpieczeń ma także kontrakt z NFZ - wg danych na stronie enel.pl kontrakt w 2011 roku opiewał na kwotę ok 14,5 mln złotych. Kontrakt obejmował:
Cytat:
Zabiegi i operacje szpitalne są przeprowadzane w Warszawie, w szpitalu ENEL-MED i obejmują zakres neurochirurgii, chirurgii ogólnej, chirurgii naczyniowej, okulistyki, otolaryngologii, ortopedii i traumatologii narządów ruchu.

A już placówek które świadczą usługi tylko wąsko specjalizowane np. samą onkologię, położnictwo, wybrane działy ortopedii, okulistyki jest znacznie więcej.

Poza Warszawą sieć szpitali tworzy EuroMediCare. Głównie wykupując źle zarządzane, zapuszczone i zadłużone szpitale publiczne. Zresztą szpitalem wieluńskim też byli zainteresowani kilka lat temu, ale ówczesny Zarząd Powiatu był przeciw.

Tutaj masz link do strony szpitala w Ozimku (woj. opolskie)
http://www.emc-sa.pl/plac...03f0dfeb/2.aspx

Swoim ostatnim postem udowodniłeś ostatecznie że nie masz pojęcia nawet bladego o tym temacie.

Idąc dalej - już nawet z własnej ciekawości - EMC w roku 2010 miała 126,8mln zł obrotu i ok 840tys zł zysku. Ok. 80% obrotów to kontrakty z NFZ.

I może taki mały cytat:

Cytat:
Od 1 października 2009 roku sieć jednostek Grupy Kapitałowej EMC powiększyła się o Szpital św. Anny w Piasecznie. To pierwsza placówka Spółki zlokalizowana w centralnej części kraju.

EMC IM SA, przejmując piaseczyńską poliklinikę, zobowiązało się do rozbudowy i modernizacji istniejącego Szpitala, dysponującego dotychczas jedynie 46-łóżkowym oddziałem internistycznym. W pierwszym etapie inwestycji odnowiono przychodnię, uruchomiono niezbędną Izbę Przyjęć oraz zaopatrzono placówkę w nowy sprzęt diagnostyczny. Następnie spółka EMC w rekordowym tempie postawiła nowy Szpital, spełniający najwyższe standardy.

Dzisiaj mieszkańcy Piaseczna i okolic mają powody do radości. W nowo wybudowanym, obiekcie, może się leczyć jednocześnie ponad 100 pacjentów. W placówce udało się zgromadzić wielu wysokiej klasy specjalistów. Powstało miejsce, gdzie każdy ubezpieczony pacjent ma bezpłatny dostęp do usług medycznych(podkreślenie moje - ourson) , oferowanych na najwyższym poziomie.

Żeby było ciekawiej - EMC tak naprawdę dzierżawi szpital od powiatu piaseczyńskiego i powiat ma dodatkowe przychody. W tym roku oddano nową część szpitala w Piasecznie, a wartość inwestycji EMC w tą nową placówkę to ok 25 mln złotych.[/u]
Ostatnio zmieniony przez ourson 2011-06-20, 22:50, w całości zmieniany 2 razy  

Tomek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2011-06-20, 22:44   

http://www.klinikiwpolsce...itale,16,0.html
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2011-06-20, 22:54   

Tomow przejdź się do wieluńskiego szpitala i zapytaj ile kosztować będzie Cię doba, gwarantuję że się mocno zdziwisz. Koszty będą zbliżone albo nawet wyższe niż w niejednym prywatnym szpitalu.

Ja widziałem rachunek za pobyt w jednym z polskich "państwowych" szpitali. 2 dni OIOM i 7 dni normalny oddział. Koszt 11,000zł

Państwowe placówki są praktycznie zawsze droższe od prywatnych, a za pobyt w nich nie płacą kosmici tylko MY.

tomow napisał/a:
Podkreślam, jest to jedyny w Polsce prywatny szpital.

Chyba żyjesz w innej Polsce. W samej Łodzi jest kilka i radzą sobie świetnie.
Tu masz cennik jednego z nich:
http://www.pulsmed.com.pl...ee&ctgSelect=86
Doba kosztuje 250zł. Poza tym ceny zabiegów obejmują zazwyczaj pobyt w szpitalu.

Odpowiedz do tematu