Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-06-19, 09:52
tomow napisał/a:
I gdybym był dyrektorem szpitala, to uczyniłbym ją komercyjną,
tomow napisał/a:
Jestem przeciw komercjalizacji, a także przeciw prywatyzacji.
I nie widzisz sprzeczności? Chyba że to ma być coś w stylu: "SOCJALIZM - TAK. WYPACZENIA - NIE"
Pytanie które chcecie postawić w referendum jest zupełnie bezsensu. Bo nawet wg Was ten problem nie jest taki prosty. Ale oczywiście hasło jest nośne i można złapać kilka punktów przed wyborami.
Poza tym sama komercjalizacja nie oznacza sprzedaży szpitala. A szpital, czy tego chcemy czy nie, musi zarabiać. Tam naprawdę nikt nie będzie pracował za darmo. Problemem jest źródło finansowania - problemem pozostaje - jeśli nie NFZ to co?
Zwróć uwagę, że w tej chwili, w publicznym szpitalu też nie każdy otrzyma pomoc, bo jednym z pierwszych pytań jest pytanie o ubezpieczenie, i bez tego ubezpieczenia chory ma nikłą szansę na otrzymanie pomocy.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-06-19, 10:42
Ubezpieczenie jest podstawą. Jego płacenie daje nam możliwość korzystania z usług.
Sprawa jest prosta. Dzisiejsze komercjalizacje oddziałów, szpitali itd., itp. wynika tylko i wyłącznie z problemów finansowych tych szpitali. Nie są one podparte innymi czynnikami. NFZ nie potrafi zaproponować takiego kontraktu, ktory odpowiednio finansowałby szpital. Gdyby pieniądze były wystarczajace, to nie byłoby żadnego problemu, i nikt o zdrowych zmysłach by szpitala nie komercjalizował.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-06-19, 11:13
tomow napisał/a:
Nie są one podparte innymi czynnikami.
Ależ oczywiście że są. W wielu wypadkach (jak np stacja dializ w Wieluniu) prywatny przedsiębiorca protrafił za tą samą cenę zapewnić lepszy standard obsługi pacjentów.
tomow napisał/a:
Gdyby pieniądze były wystarczajace, to nie byłoby żadnego problemu, i nikt o zdrowych zmysłach by szpitala nie komercjalizował.
Mówisz o zdrowych politycznych zmysłach. Dlatego, że komercjalizacja jest niepopularna i może źle wpłynąć na wynik wyborczy.
Natomiast chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy nie widzisz sprzeczności w swoich dwóch stwierdzeniach:
Cytat:
I gdybym był dyrektorem szpitala, to uczyniłbym ją komercyjną,
Cytat:
Jestem przeciw komercjalizacji, a także przeciw prywatyzacji.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Jak ktoś chce budować swoją karierę w partii Jarosława Kaczyńskiego tu pewnie wie, że każdy nieco odmienny pogląd niż ten wytyczony przez linię partii i samego lidera może skutkować wykluczeniem z partii
Można oczywiście mieć swoje zdanie, ale prywatne a publicznie na forum trzeba wiedzieć co się pisze.
Zawsze się może znaleźć jakiś złośliwiec, który prześle wypowiedź Tomowa to centrali albo prezesa oddziału i kariera szybko się zakończy za "nieprzemyślane" wypowiedzi.
Myślisz ze chłopak Ci się przyzna do tego że jest za komercjalizacją?
Mieć inne poglądy niż lider PiS to trzeba mieć dużo odwagi żeby je głosić.
Wysłany: 2011-06-19, 21:42
Mateusz, wyślij mój post. Nie boje się. Jestem zażenowany Twoim stylem.
W obecnej sytuacji ustawowej(czyt. zaproponowanej i przegłosowanej przez koalicje rządzącą w zeszłym roku) nie ma wielokrotnie innego wyjścia jak komercjalizacja, ta ustawa wymusza takie zachowania. W innym wypadku samorząd musi pokryć dług. Dlatego dziś bym skomercjalizował.
Jednak ja jestem za całkowitą zmianą obecnej ustawy i dlatego jestem przeciwko komercjalizacji. Nie ma nic pomiędzy wierszami. Prywatyzacja byłaby sprawiedliwa, gdyby zlikwidowano obowiązkową składkę zdrowotną. Ale wtedy ludzie umieraliby na ulicach.
Wysłany: 2011-06-19, 21:46
tomow, ale jak jesteś przeciw komercjalizacji, skoro sam napisałeś że skomercjalizowałbyś ( a nawet dalej - sprywatyzowałbyś) fragment publicznego szpitala.
Pytanie które proponujecie w referendum nie zakłada wyjątków, Twój sprzeciw wyrażony w ostatnim poście też nie.
Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2011-06-19, 22:13
Przekształcenia szpitali budzą też wiele emocji ze względu na redukcję zatrudnienia w tych placówkach, które są pierwszymi krokami jakie podejmuje przekształcajacy. Te mało popularne posunięcia mają jeden cel- dodatni bilans placówki.
Mateusz, wyślij mój post. Nie boje się. Jestem zażenowany Twoim stylem.
W obecnej sytuacji ustawowej(czyt. zaproponowanej i przegłosowanej przez koalicje rządzącą w zeszłym roku) nie ma wielokrotnie innego wyjścia jak komercjalizacja, ta ustawa wymusza takie zachowania. W innym wypadku samorząd musi pokryć dług. Dlatego dziś bym skomercjalizował.
Jednak ja jestem za całkowitą zmianą obecnej ustawy i dlatego jestem przeciwko komercjalizacji. Nie ma nic pomiędzy wierszami.
Super... a ja jestem zażenowany PiS, twoim brakiem argumentów i tą całą partią ludzi którzy nie mają własnego zdania i klepią bezmyślnie co im nieomylny lider powie albo na spotkaniu młodzieżówki...
Albo jesteś za prywatyzacją albo nie...
Nie można w połowie w ciąży, nie możną wyskoczyć z pociągu w połowie. Krótka męska odpowiedź a nie owijanie w bawełnę. Założyłeś temat to podejmij rękawice.
Cytat:
Prywatyzacja byłaby sprawiedliwa, gdyby zlikwidowano obowiązkową składkę zdrowotną. Ale wtedy ludzie umieraliby na ulicach.
W Holandii masz obowiązkowe prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Ludzie nie umierają na ulicach. Składka kosztuje tyle co dniówka(od 60euro podstawowy pakiet miesięczny) a jak nie chorujesz to Ci firma ubezpieczeniowa zwraca ok 2/3 składki po określonym czasie. Sam sobie wybierasz firmę, pakiet itd.
System istnieje od ponad 5 lat...
Weź się doucz o prywatnym rynku ubezpieczeń (poczytaj sobie, jeżeli chcesz się wypowiadać w temacie) a nie piszesz farmazony niepoparte niczym.
Składka kosztuje tyle co dniówka(od 60euro podstawowy pakiet miesięczny) a jak nie chorujesz to Ci firma ubezpieczeniowa zwraca ok 2/3 składki po określonym czasie. Sam sobie wybierasz firmę, pakiet itd.
System istnieje od ponad 5 lat...
Przełóż to na nasze realia.
Na początku firmy wyrastają jak grzyby po deszczu.
Po 2-3 latach większość pada i co z ich klientami ?
Już to przerabialiśmy na NFI i tzw trzecim filarze do którego i tak się Donald już dobrał.
W PRLu też ludzie nie umierali na ulicach.
Ktoś napisał "szpitale muszą zarabiać " a gdzie przysięga Hipokratesa ?
A ja podam powiedzenie "Pokaż lekarzu co masz garażu"
Problemem jest biurokracja i nic więcej.
_________________ "Dziś przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" - J.Palikot
Wysłany: 2011-06-20, 22:03
Mateuszu, nie mam ochoty polemizować z argumentami, które były już przeze mnie tłumaczone. Uważam, że nie można się wiele dowiedzieć o państwie zrywając w nim tulipany. Ale jak sam podkreśliłeś ubezpieczenie jest obowiązkowe.
Prywatyzacja mnie nie interesuje. Jestem za sprawiedliwością. Jeśli dwie osoby płacą składkę to mają takie samo prawo do leczenia się w publicznym szpitalu. Nie powinno to zależeć od tego czy szpital już wykorzystał kontraktowe limity czy nie. Prywatna służba zdrowia jest fikcją. Najlepszym przykładem jest jedyny w Polsce prywatny szpital, który nie radzi sobie na rynku, bo koszty personelu, sprzętu itp. wielokrotnie przekraczają jego możliwości finansowe. Prawdopodobnie Medicover zwinie swój interes, a dlaczego? Dlatego:
2. Cena pobytu. Obejmuje koszt zakwaterowania, pełnego wyżywienia (3 posiłki dziennie do wyboru z menu), opieki personelu medycznego, z kosztem podstawowych leków, niezbędnych podstawowych materiałów medycznych i higienicznych (tj. np. kosmetyki i pieluchy dla dziecka).
Pobyt Pacjenta w pokoju dwuosobowym - 750 zł/ dobę
Pobyt Pacjenta w pokoju jednoosobowym - 990 zł/ dobę
Pobyt Pacjenta w pokoju jednoosobowym rodzinnym - 1 290 zł/ dobę
Pobyt Pacjenta w Apartamencie - 2 390 zł/ dobę
Źródło
Myślę, że nawet tak wytrawny biznesmen jak Mateusz, miałby problemy z opłaceniem luksusu przebywania w takim szpitalu. Podkreślam, jest to jedyny w Polsce prywatny szpital. Jeden dzień pobytu, kosztuje niewiele mniej od rocznej składki zdrowotnej liczonej od najniższej krajowej.
Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2011-06-20, 22:12
Każde przedsiębiorstwo powinno generować zysk a przynajmniej nie przynosić strat. Inaczej jego istnienie mija się z celem. Przysięga- przysięgą a ekonomia ekonomią. Wiele się zmieniło w postrzeganiu rzeczywistości ale niektórzy tkwią uparcie w poprzednim systemie- bo było łatwiej
Wysłany: 2011-06-20, 22:30
tomow, ogarnij się trochę. Jedyny prywatny szpital w Polsce? Gdzie to wyczytałeś?
Ju choćby w Warszawie masz szpital ENEL-MED, który na dodatek oprócz świadczeń komercyjnych i w ramach własnych systemów ubezpieczeń ma także kontrakt z NFZ - wg danych na stronie enel.pl kontrakt w 2011 roku opiewał na kwotę ok 14,5 mln złotych. Kontrakt obejmował:
Cytat:
Zabiegi i operacje szpitalne są przeprowadzane w Warszawie, w szpitalu ENEL-MED i obejmują zakres neurochirurgii, chirurgii ogólnej, chirurgii naczyniowej, okulistyki, otolaryngologii, ortopedii i traumatologii narządów ruchu.
A już placówek które świadczą usługi tylko wąsko specjalizowane np. samą onkologię, położnictwo, wybrane działy ortopedii, okulistyki jest znacznie więcej.
Poza Warszawą sieć szpitali tworzy EuroMediCare. Głównie wykupując źle zarządzane, zapuszczone i zadłużone szpitale publiczne. Zresztą szpitalem wieluńskim też byli zainteresowani kilka lat temu, ale ówczesny Zarząd Powiatu był przeciw.
Swoim ostatnim postem udowodniłeś ostatecznie że nie masz pojęcia nawet bladego o tym temacie.
Idąc dalej - już nawet z własnej ciekawości - EMC w roku 2010 miała 126,8mln zł obrotu i ok 840tys zł zysku. Ok. 80% obrotów to kontrakty z NFZ.
I może taki mały cytat:
Cytat:
Od 1 października 2009 roku sieć jednostek Grupy Kapitałowej EMC powiększyła się o Szpital św. Anny w Piasecznie. To pierwsza placówka Spółki zlokalizowana w centralnej części kraju.
EMC IM SA, przejmując piaseczyńską poliklinikę, zobowiązało się do rozbudowy i modernizacji istniejącego Szpitala, dysponującego dotychczas jedynie 46-łóżkowym oddziałem internistycznym. W pierwszym etapie inwestycji odnowiono przychodnię, uruchomiono niezbędną Izbę Przyjęć oraz zaopatrzono placówkę w nowy sprzęt diagnostyczny. Następnie spółka EMC w rekordowym tempie postawiła nowy Szpital, spełniający najwyższe standardy.
Dzisiaj mieszkańcy Piaseczna i okolic mają powody do radości. W nowo wybudowanym, obiekcie, może się leczyć jednocześnie ponad 100 pacjentów. W placówce udało się zgromadzić wielu wysokiej klasy specjalistów. Powstało miejsce, gdzie każdy ubezpieczony pacjent ma bezpłatny dostęp do usług medycznych(podkreślenie moje - ourson) , oferowanych na najwyższym poziomie.
Żeby było ciekawiej - EMC tak naprawdę dzierżawi szpital od powiatu piaseczyńskiego i powiat ma dodatkowe przychody. W tym roku oddano nową część szpitala w Piasecznie, a wartość inwestycji EMC w tą nową placówkę to ok 25 mln złotych.[/u]
Ostatnio zmieniony przez ourson 2011-06-20, 22:50, w całości zmieniany 2 razy
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-06-20, 22:54
Tomow przejdź się do wieluńskiego szpitala i zapytaj ile kosztować będzie Cię doba, gwarantuję że się mocno zdziwisz. Koszty będą zbliżone albo nawet wyższe niż w niejednym prywatnym szpitalu.
Ja widziałem rachunek za pobyt w jednym z polskich "państwowych" szpitali. 2 dni OIOM i 7 dni normalny oddział. Koszt 11,000zł
Państwowe placówki są praktycznie zawsze droższe od prywatnych, a za pobyt w nich nie płacą kosmici tylko MY.
tomow napisał/a:
Podkreślam, jest to jedyny w Polsce prywatny szpital.
Chyba żyjesz w innej Polsce. W samej Łodzi jest kilka i radzą sobie świetnie.
Tu masz cennik jednego z nich:
http://www.pulsmed.com.pl...ee&ctgSelect=86
Doba kosztuje 250zł. Poza tym ceny zabiegów obejmują zazwyczaj pobyt w szpitalu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum