Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-02-01, 23:31
Przyglądałem się projektom wnętrz domów/mieszkań. Wizualizacje fajne, ale program przyjmie wszystko, tymczasem portfel ma swoje ograniczenia. Czasem nie wszystko da się także fizycznie wykonać. Dlatego wolę zdjęcia z realizacji. Wanna za 20-30 tys zł owszem fajna, tylko ile jest osób które stać by wyłożyć milion złotych na wykończenie domu...
ja na myśli miałem wykończenie salonu w normalnych cenach tak jak powiedział :
Administrator napisał/a:
tymczasem portfel ma swoje ograniczenia.
Administrator napisał/a:
Wanna za 20-30 tys zł owszem fajna, tylko ile jest osób które stać by wyłożyć milion złotych na wykończenie domu...
Wanna jak wanna ma służyć do jednego, a przeciętny kowalski, który myśli o projekcie wnętrza na pewno ma nadzieję zrobić wszystko w granicach rozsądku, tylko żeby ładnie wszystko ze sobą się zgrywało.
_________________ Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Roger mam nadzieję, że Administrator wrzuci moje zdjęcia. Wszystko zależy od tego co chcesz mieć. Ja zakładałem 10 max. 15 tys., skończyło się na 20 tys. Fakt, że oprócz salonu w tych pieniądzach był komplet firan do kuchni i sypialni oraz mała fototapeta do sypialni ale za to gipsowe karnisze czy malowania robiłem sam.
Jeśli jesteś na etapie projektowania salonu to większość domu masz za sobą i wiesz ile i co się planuje, a jak to w rzeczywistości wychodzi
właśnie głównie na salon nie mam żadnej koncepcji, reszty pomieszczeń tez nie mam. Tylko tutaj chciałbym mieć od razu żeby wiedzieć np gdzie przyłącza zrobić elektryczno-antenowe
_________________ Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-02-03, 17:25
Roger napisał/a:
właśnie głównie na salon nie mam żadnej koncepcji
Roger salon nie jest jakoś szczególnie trudny do urządzenia. Kup kilka gazet z wnętrzami, poszperaj na forum Muratora i może znajdziesz koncepcję którą zaadaptujesz u siebie.
Administrator to nie jest takie proste jak się wydaje. Ja mieszkałem trzy lata bez zrobionego salonu, miałem wykończone i pomalowane, wydawało mi się, że gniazdka i TV mam w odpowiednich miejscach a później przekuwałem. Wszystko zależy jakie ma się wyobrażenie przestrzeni i poczucie smaku. Mnie wydawało się, że mam nienajgorsze, przewertowałem gazety i net, a to co wyszło po poradach Karoliny(zdjęcia niekoniecznie oddają tego do końca) zdecydowanie mnie zadowala i nigdy sam bym tak nie urządził, mimo, ze jak to stwierdził mój brat "szału nie ma". Dlam nie jest OK.
Wysłany: 2013-02-03, 17:55
My urządziliśmy sami, choć przyznam że wymagało to wielu godzin i kończyło się na częstych zmian koncepcji. Przy meblach kuchennych (salon połączony z kuchnią) bardzo mocno pomógł nam wykonawca, ze schodami podobnie (te pionowe belki to balustrada, lustra maskują betonowe słupy podpierające strop).
Na fotkach brakuje tylko 2 sof, stolika, szafki pod TV i jakiś mało znaczących ozdóbek. Na dzień dzisiejszy niczego bym nie zmienił. Inspiracją na kuchnię zaczerpnięta z forum muratora, kominek folder jednego z producentów. Sporo zajął wybór oświetlenia.
Ekipa która mi wykańczała (ściany sufity, podłoga) nie była szczególnie doświadczona, ale bez gadania poprawiali po kilka razy to co wskazałem. W pewnym momencie wchodziłem na budowę i sami pokazywali co będą poprawiać
Wg mnie znacznie bardziej skomplikowana do zaprojektowania jest łazienka (mam na myśli projekt wykonawczy z rozpisanym położeniem każdej płytki.) I tego bym się nie podjął.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum