Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 412 Skąd: Parafia Wieluń
Wysłany: 2006-07-04, 14:27
majk-el napisał/a:
Inny przykład - świadomości Ukraińców ze wschodu miasto lwów to nadal "byłe polskie miasteczko"
To akurat też nie dziwi. Lwów jak wiadomo należał przed wojną do Polski, a współcześnie został zohydzony (zwłaszcza na wschodzie Ukrainy) przez władzę z obozu byłego prezydenta Kuczmy. Stąd bodajże 90% głosujących we Lwowie poparło Juszczenkę i pomarańczową rewolucję.
We Lwowie do tej pory popularne są t-shirty z mapą Ukrainy przedzieloną na pół, gdzie na wschodzie jest czarny cmentarz, a na zachodzie pomarańczowe słońce.
_________________ Człowiek, który ma zlikwidować Stalina - inżynier Vladimir Krizek - słyszy najdziwniejsze zdanie w swoim życiu : - Macie zburzyć pomnik, ale z godnością.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2006-07-04, 18:20
t-shirtów o których piszesz nie widziałem ale lwowiacy oburzają się gdy mówie u nich po rosyjsku. sam przyuczam się ukraińskiego ale jak sie człowiek 8 lat uczył rosyjskiego to trudno się przestawić. i lubią pod prąd na jednokierunkowych skubańce jeździć
Wysłany: 2006-07-04, 22:23
majk-el napisał/a:
ale lwowiacy oburzają się gdy mówie u nich po rosyjsku
Ja rosyjski znam słabo, staram się dogadywać po polsku. Czasami budzi to mieszane uczucia.
majk-el napisał/a:
lubią pod prąd na jednokierunkowych skubańce jeździć
To fakt. Najlepsze miejsce do oglądania popisów lwowskich kierowców to oszkolona restauracja "Tarko" na szczycie centrum handlowego tuż za operą przy prospekcie Szewczenki.
Ten brak linii na jezdni, to wpychanie się gdzie popadnie, to obijanie się jeden od drugiego. No a przede wszystkim to przeżycie pieszego : uda się, czy się nie uda przejść na drugą stronę ulicy
_________________ Człowiek, który ma zlikwidować Stalina - inżynier Vladimir Krizek - słyszy najdziwniejsze zdanie w swoim życiu : - Macie zburzyć pomnik, ale z godnością.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2006-07-04, 23:07
z polskim różnie bywa - ale sądzę, że we lwowie jedak lepiej mówić po polsku niż łamanym rosyjskim - doskonale rozumieją polski - jeszcze kilka lat temu odbierali polską telewizje i dużo ludzi ją oglądało.
a co do tej restauracji to wpadliśmy tam w marcu coś zjeść lecz nie było stolików wolnych (jeżeli myślę o tej samej - nazwy nie pamiętam). ale fakt, widok na miasto jest genialny.
hehe - to co napisałeś o wpychaniu się to święta prawda. sam się tak nauczyłem jeździć od nich.
szczerze mówiąc dziwie się, że jeżdżąc po Lwowie do tej pory nie miałem żadnej kolizji - ulice są genialne - dziura na dziurze - na torach tramwajowych można oponke spokojnie przeciąć. babcie odśnieżające ulice zimą to również nowość dla mnie była. pełna egzotyka.....
Wysłany: 2006-07-05, 14:18
Ukraińskie drogi to temat rzeka.
Dzisiaj w nocy jadę wypocząc na Białoruś (hehe), Litwę, Łotwę i Estonię (plus jeden dzień w Helsinkach).
Po powrocie zdam relację.
Wysłany: 2006-07-05, 19:13
majk-el napisał/a:
więc życzę jak najwięcej asfaltu na drogach
Chyba mnie źle zrozumiałeś Im mniej asfaltu, tym lepiej
Przynajmniej będzie co po latach wspominać.
A tak na serio, jedyne ekstremum jakie mnie może spotkać to Białoruś.
Pribaltika to już cywilizacja, zwłaszcza Estonia.
Basia - nie demoluj dyskusji bo zabiore Cie na Ukraine
i zostawi
Widziałem zdjęcia z Ukrainy i dalej na wschód... niektóre stacje benzynowe z dwoma dystrybutorami przy żwirowych drogach zamykane na noc na kłódki jak kioski... brrrr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum