Stu pracowników w Urzędzie Miasta i Gminy, stu w starostwie, stu w Urzędzie Zatrudnienia (na trzy oferty pracy), stu w Urzędzie Skarbowym, kilkudziesięciu w Miejsko- Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej (od groma psychologów po zaocznych studiach, którym się w głowach poprzewracało), kilkanaście wydziałów w Sanepidzie (ilu pracowników- utajnione chyba!)... Może ktoś dopisze jeszcze jakiś urząd i liczbę zatrudnionych?
Nie chce nikogo bronić, ale może zanim się wyda wyrok to dobrze byłoby się dowiedzieć ilu tak naprawdę jest pracowników w poszczególnych urzędach, a nie tak sobie rzucać "tu stówka, tam stówka....".
Pat44 napisał/a:
Oj, sorry- na 24 181 mieszkańców!
Oj sory - większość urzędów jest jedna dla całego powiatu (chyba oprócz urzędów gminy), więc nie na 24 tys mieszkanców miasta a na prawie 80 tys mieszkańców powiatu.
Stu pracowników w Urzędzie Miasta i Gminy, stu w starostwie, stu w Urzędzie Zatrudnienia (na trzy oferty pracy), stu w Urzędzie Skarbowym, kilkudziesięciu w Miejsko- Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej (od groma psychologów po zaocznych studiach, którym się w głowach poprzewracało), kilkanaście wydziałów w Sanepidzie (ilu pracowników- utajnione chyba!)... Może ktoś dopisze jeszcze jakiś urząd i liczbę zatrudnionych?
Nie chce nikogo bronić, ale może zanim się wyda wyrok to dobrze byłoby się dowiedzieć ilu tak naprawdę jest pracowników w poszczególnych urzędach, a nie tak sobie rzucać "tu stówka, tam stówka....".
Pat44 napisał/a:
Oj, sorry- na 24 181 mieszkańców!
Oj sory - większość urzędów jest jedna dla całego powiatu (chyba oprócz urzędów gminy), więc nie na 24 tys mieszkanców miasta a na prawie 80 tys mieszkańców powiatu.
Porządny system informatyczny i presja z góry, do tego uproszczenia w systemie prawnym i mogłoby ich być dużo mniej prawda?
Oczywiście że biurokracja mogłaby być i powinna być mniejsza. Tyle że żadnej partii nie zalezy na jej ograniczeniu, bo jak powszechnie wiadomo ta machina biurokratyczna jest doskonałym miejscem pracy dla "krewnych i znajomych królika".
Pytanie brzmi czy na zachodzie biurokracja jest mniejsza niż u nas? Ja nie mam porównania więc się nie wypowiadam.
Proszę wejść na stronę starostwa, urzędu zatrudnienia i urzędu miasta. Struktura z rozbiciem na poszczególne etaty jest bardzo ładnie rozrysowana. Nie wierzę, żeby gdziekolwiek były wakaty. Liczba pracowników jest rzeczywiście mniejsza niż podałem. Urząd starosty-98 pracowników, Urząd Miasta i Gminy-95 etatów, Urząd Zatrudnienia- również 98. W Sanepidzie struktura jest rozrysowana tylko w oparciu o "wydziały", a tych jest bodajże 9 (już nie pamiętam, ale zapewniam że sprawdzałem). Miejsko- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej- kilkanaście pokoi, i ze cztery wybitne specjalistki od psychologii (być może więcej-tyle widziałem, chyba że to były panie, które przyszły na ploteczki). Dodam, że druga część tego urzędu jest w dawnej budowlance- tam jeszcze nie byłem, więc nie mam pojęcia ile pań tam pracuje. Dane podawałem na podstawie struktury etatowej, ale podejrzewam, że są jeszcze stażyści poza etatami.
Już sprawdziłem! Miejsko- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej- 37 etatowych pracowników. Nie twierdzę, że dużo czy mało. Nie w przypadku MGOPS! Po prostu ciekaw jestem ilu mieszkańców naszego miasteczka jest urzędnikami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum