Mam plazmę Samsunga od ponad 7 lat i działa bardzo dobrze. W mojej opinii świetne telewizory.
Myślę jednak, że gdybym miał dziś wybierać jakiś TV wybrałbym jakiś cieniutki LED.
Plazma bo tańsza a w tej cenie bezkonkurencyjna. Za 1600zł mamy 42 cale plazme lub za 1900zł 50cali. A filmy masz w 23 klatkach a nie w 25 przynajmniej większość ich. Ostatnio wyszedł hobbit nakręcony w większej ilości klatek niż normalny. A te całe herce to odświeżanie a w lcd nie widać powyżej 60hz różnicy.
Przede wszystkim idź do sklepu i przyjrzyj się jakości obrazu na modelach, które bierzesz pod uwagę. Moim zdaniem to powinno być główne kryterium a nie jakieś wyimaginowane parametry. Ja początkowo też chciałem LED czy LCD ale jak zobaczyłem w sklepie obraz to wybrałem plazme.
Podsumowując, jak widać ile osób tyle opinii. I dobrze, tak właśnie rozkwita rynek handlu.
Gdyby było inaczej, to wtedy budziło by to dopiero obawy i wątpliwości.
Nie mniej warto pytać i czytać opinie, aby móc nabierać własnych przekonań.
Tylko, że telewizory w sklepach pracują na sztucznie podkręconych parametrach, czyli w tzw. trybie sklepowym.
OK, ale w tym trybie pracują wszystkie tv. I jeśli nawet na super sklepowym ustawieniu obraz z LEDa jest dużo gorszy aniżeli z plazmy, to mówi samo za siebie.
Naprawdę sporo czytałem i byłem napalony na LEDa lub LCD ale wizyta w kilku sklepach skutecznie mnie otrzeźwiła. No ale w zasadzie to wszystko zależy od oczekiwań klienta i budżetu. Pewnie gdybym chciał wydać 4-5 tys zł to już wziąłbym dobrego LEDa.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2013-02-28, 15:22
Mam Plazmę i LED - kup Plazmę. Jakość obrazu dużo lepsza - jak to mówią "czarny jest czarny" Nie zauważyłem aby Plazma wydzielała więcej ciepła. Znajomy mierzył pobór prądu na Plazmę oraz LED i okazało się, że w cale nie bierze dużo więcej niż LED.
Już pisałem o tym wyżej, ale powtórzę raz jeszcze.
Cytat:
Telewizory plazmowe cechowały się od zawsze lepszym odwzorowaniem kolorów oraz głebią czerni.
O ile udoskonalenie ekranów LCD pozwoliło na rywalizacje na gruncie jakości kolorów to jednak czerń była ich słabą stroną.
Telewizor LED jako pierwsze rozwiązanie oparte na LCD pozwoliło jakościowo doścignąć głębię czerni telewizorów plazmowych. Możliwość wygaszania diod podświetlających w obszarze gdzie wyświetlany jest ciemny punkt obrazu było technologicznym przełomem. Rozwiązanie to jest obecnie dostępne w telewizorach LED z tylnym podświetleniem całego ekranu – backlit LED.
Też różnorako porównywałem jakość obrazu między plazmą a ledem, jak dla mnie led wygrał.
Podobno to jest tak, że LCD ma pobór prądu w miarę stały, natomiast plazma ma pobór uzależniony od jasności obrazu (im jaśniej, tym większy pobór). Średnio wychodzi to dośc podobnie, jednakże zazwyczaj z niewiele większym zużyciem plazmy (ale nie aż tak dużym jak podają zwolennicy LCD).
Ja uważam, że jeśli cena ma być w granicach 2-2,5 tys zł to plazma, jesli ponad 3 tys to można szukać LEDa. No i wielkość ekranu - duża plazma jest tańsza niż duży LCD.
I podobno plazma lepsza do obrazów dynamicznych (sport, gry na konsoli).
A spór o to co lepsze jest jak spór o wyższości świąt BN nad świętami wielkiej nocy.
I podobno plazma lepsza do obrazów dynamicznych (sport, gry na konsoli).
Nie podobno. Na pewno. Jeśli chodzi o te nowe plazmy. Te pierwszych generacji dopiero grzały i żarły prąd, teraz już się to unormowało. Jednak ja z przesiadki z LCD na LED widzę różnicę w poborze prądu, LED przede wszystkim dostosowuje jasność obrazu do jasności otoczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum