Przy każdym włączeniu telefonu w Play automatycznie wyskakuje informacja: Tani roaming włączony. Mam wybór sieci manualny i sieć wybraną Plus i problemów nie ma. Play bez umowy wydaje mi się najlepszą ofertą obecnie.
Z pod tych samych skrzydeł co Orange wyszedł niedawno Nju mobile. Ale jakoś nie spieszy mi się z nimi przyjaźnić.
A czy w Play da się na sztywno przypisać obca sieć? Np całyczas kkorzystać tylko z zasięgu Plusa?
oczywiście że się da tylko chodzi mi o to że np. w Wierzchlesie zasięg Play ma 1 kreskę, a Plus i Orange cały to i tak cały czas będzie trzymać zasięg Play bo ma choć tą jedną kreskę i nie raz rwie rozmowy bo słaby zasięg. Jeśli ustawimy zasięg np. Orange na stałe to jest ok, ale jadąc do Drobnic to nie mamy zasięgu bo telefon wyszukuje tylko wtedy sieć Orange (bo taką mamy ustawioną na stałe) i przez ten cały czas co tam jesteśmy nie mamy zasięgu. Natomiast inaczej wygląda sprawa w Kraszkowicach gdzie już nie dociera Play to mamy cały zasięg z Plusa i na automatycznym. A nie każdy tez wie że można ręcznie ustawić sieć.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-06-13, 14:50
mihau, o automacie wiem - ale jak piszesz działa raczej średnio. Więc wolałbym się na stałe przypisać np do Plusa i tylko w razie potrzeby zmieniać się na inną sieć. Internet będzie działał wolniej, ale to da się przejść.
Generalnie wybór padł na Playa właśnie w nowej ofercie na kartę. zobaczymy co będzie dalej - zawsze da się wrócić albo pójść jeszcze gdzie indziej.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 252 Piwa: 2/3 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-06-13, 15:35
Najlepiej mieć na automacie wtedy zawsze będziesz mieć zasięg jakiś, ale wszystko zależy od tego gdzie przebywasz. Ja jestem pod Orange cały czas i nie narzekam na jakość połączeń, jak przełączę się na Play to jak jestem w Wieluniu to między 17 a 22 są słabej jakości połączenia ALE nie zawsze. We Wrocławiu np. nie zauważyłem gorszej jakości połączeń na zasięgu Play.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2013-06-14, 10:49
Od zawsze w Plusie. Jestem . Oczywiście na dzień dzisiejszy mamy taką gęstwinę różnego rodzaju operatorów i "operatorków", że zakłócenia się zdarzają. Ale to chyba wina "tłoku", niż samego operatora. Chociaż to też niezłe wyzwanie dla chcących przyciągnąć potencjalnych klientów.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Chyba większej konkurencji Playowi żadna sieć nie robi, widzę że w Plusie nic się nie zmienia, coś te ich oferty słabe...Tmobile cienizna, pakiety dodatkowej kasy do zasilenia którą można wydać dopiero jak się zmarnuje kasę z kupionej karty....no nie wiem, jak widać na najnowszą ofertę Nju Mobile, odpowiedział od razu Play, a reszta siedzi cicho...chyba najbardziej rozwojowa Polska sieć telefonii komórkowej...i nie zamierzam im tutaj robić żadnej reklamy, bo mogłoby być i tak taniej...
Orange - od zawsze czyli kilkanaście lat. Bardziej z przyzwyczajenia niż rozsądku. Raczej nie narzekam na jakość obsługi i połączeń, natomiast rachunki mogłyby być niższe (chociaż teraz już nie jest tak źle). Swego czasu myślałem o PLAY.
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 293 Postawił 5 piw(a) Skąd: Okolice
Wysłany: 2013-06-15, 16:03
Ja mam abonament w PLAY zero problemów. Ktoś tam pisał wcześniej że Play działa na wszystkich nadajnikach. Działa ale tylko na nadajnikach Plusa i Orange (GSM) i oczywiście na swoich nadajnikach UMTS. Ja mam wybraną sieć ręcznie Plusa i śmiga. Na automacie nie nastawiam bo zasięg ginie.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-06-15, 16:14
play. 1x miałem problemy z zasięgiem na "gierkówce" jadąc od Wisły w górę... na Gliwice. I to dość dawno.
Kiedyś też byłem pare ładnych lat w orange ale odmieniło mi się.
Działa ale tylko na nadajnikach Plusa i Orange (GSM)
nie tylko na 2G bo na 3G też, oczywiście musi być nadajnik 3G w pobliżu.
Ja tez mam Play i ustawione na Orange bo akurat mam najlepszy zasięg, jak ustawie na automat to łapie mi Play jedną kreskę i czasami przeskakuje na połowiczny zasięg z Plusa i tak cały czas. Znam wiele osób którym to przeszkadza ta jedna kreska Play (oczywiście osoby mieszkające poza miastem) a o ręcznym wyborze sieci nie wiedzą a wiadomo że jeśli jest zasięg z Play w pobliżu i nawet jedna kreska, a będziemy stać pod nadajnikiem Plusa to i tak telefon wybierze Play bo ma najwyższy priorytet.
Szkoda że nie działa to tak że łapie nam najsilniejszy zasięg...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum