Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2014-12-09, 12:53
Kolejny przykład idiotyzmu ordynacji wyborczej:
Cytat:
Jednym z pierwszych, którzy zrezygnowali z mandatu, był Karol Semik, mazowiecki kurator oświaty. W wyborach lokalnych, startując z list PO, wywalczył mandat miejskiego radnego w Radomiu, gdzie wcześniej przez lata był dyrektorem liceum. Jeszcze w listopadzie zdał mandat, tłumacząc, że przepisy ustawy o systemie oświaty nie pozwalają łączyć stanowiska kuratora i wicekuratora z funkcją radnego. Przyznaje, że "nie przypuszczał, iż po kilkuletniej nieobecności w Radomiu dostanie się do rady".
Co to jest za tłumaczenie? Wstawiany "na słupa" przez przypadek zostaje radnym i rezygnuje...
Jestem w stanie zrozumieć to że kandydat w wyniku wyborów zostaje prezydentem / v-ce prezydentem i dlatego zwalnia mandat radnego - to te same wybory i ma to sens. Ale już tłumaczenia wojewody łódzkiej że jednak pozostanie na stanowisku wojewody więc rezygnuje z bycia radną sejmiku...
Cytat:
"To pokazuje delegitymizację władzy nawet na najniższym szczeblu" - mówi "Rzeczpospolitej" dr Rafał Chwedoruk, politolog z UW. Mandaty w radach otrzymują bowiem osoby, które wcale nie dostały najwięcej głosów. Zdaniem Chwedoruka urzędnicy powinni przed wyborami zdecydować, które stanowisko wolą.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2014-12-09, 15:16
glupek, sprawa spadochroniarzy to jest kwestia oddzielna. JOWy rozwiązałyby sprawę. W przypadku tej ordynacji spadochroniarstwo jest promowane - więc jest uprawiane... Należy zlikwidować przyczynę a nie skutek
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
glupek, sprawa spadochroniarzy to jest kwestia oddzielna. JOWy rozwiązałyby sprawę. W przypadku tej ordynacji spadochroniarstwo jest promowane - więc jest uprawiane... Należy zlikwidować przyczynę a nie skutek
JOWy są już w Samorządowych i wygrał je PSL, jesteś pewien, że ich chcesz?
Wysłany: 2014-12-10, 08:08
glupek napisał/a:
Tak. wg mnie JOWy na ten moment są jedynym sposobem na uzdrowienie systemu wyborczego. I jeszcze wykreślenie z kart do głosowania przynależności partyjnej - po prostu żeby były same nazwiska.
Możesz udostępnić tutaj zestawienie wyników wyborów do rad gdzie były JOWy? Bo nie mogę żadnego znaleźć - PKW nie zrobiło chyba takiego, ale skoro masz info że PSL wygrał w JOWach to pewnie i inne ugrupowania też masz...
Tak. wg mnie JOWy na ten moment są jedynym sposobem na uzdrowienie systemu wyborczego. I jeszcze wykreślenie z kart do głosowania przynależności partyjnej - po prostu żeby były same nazwiska.
Możesz udostępnić tutaj zestawienie wyników wyborów do rad gdzie były JOWy? Bo nie mogę żadnego znaleźć - PKW nie zrobiło chyba takiego, ale skoro masz info że PSL wygrał w JOWach to pewnie i inne ugrupowania też masz...
Danych szczegółowych (pliku z wszystkimi kandydatami i ich wynikami) PKW jeszcze nie opublikowało, też na to czekam.
JOWy w tych wyborach były do Rad Gmin - za wyjątkiem miast na prawach powiatu (czyli tam gdzie akurat PSL najwięcej tracił). Tam niby wygrali "niezależni" i PSL, przy czym ja znam przynajmniej kilkadziesiąt przypadków, gdzie ci niezależni kandydaci - do sejmiku startowali z list PSL. Taka strategia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum