Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-11-11, 18:12
Grub można skonfigurować nawet bez uruchamiania linuxa. wystarczy nacisnęc litere "e" podczas startu gruba i wyedytowac linie dotyczące startu danego systemu. jesli na grub zostało założone hasło to trzeba je podac aby była możliwość edycji gruba. po edycji można uruchomić system i dopiero potem zmienić coś na stałe w pliku /boot/grub/menu.lst jeżlei lap pozwoli uruchomic inny live linux bootowalny z cd mozna z mienic z jego poziomu zapis w grub prostota
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-11-12, 07:35
jeżeli nic nie reaguje kompek to chyba wina sprzetu jeżeli reaguje to podaj kod błedu który wyrzuca grub
[ Dodano: 2006-11-12, 07:40 ]
napisz mi jeszcez jaki linux instalowałeś i jaki typ systemu plików na partycji wybrałeś ewentualnie jak podzieliłeś partycje ... ;p
[ Dodano: 2006-11-12, 07:52 ]
jeżeli chcesz usunąć linuxa a nie masz fdd polecam FreeDOS http://www.freedos.org
wolny dos bootowalny z cd tylko musisz ściągnąć obraz (fdbasecd.iso) i nagrać na płyte. Potem uruchomić z cd (uruchamia się do pamieci bez potrzeby instalacji 2 obcja z instalacją ) i poleconkiem fdisk /MRB wyczyścisz boot master record z zainstalowanego tam gruba a następnie fdiskiem usuniesz partycje które stworzył linux podczas instalacji ot to mały taki pikuś
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2006-11-15, 21:54
yampress napisał/a:
Potem uruchomić z cd (uruchamia się do pamieci bez potrzeby instalacji 2 obcja z instalacją
No i własnie zrobilem jak napisałes i niestety lipa CD nie rusza ( cos słychać, ze próbuje, ale nie odpala) i nadal komunikat jak juz pisałem wczesniej
yampress napisał/a:
napisz mi jeszcez jaki linux instalowałeś i jaki typ systemu plików na partycji wybrałeś ewentualnie jak podzieliłeś partycje ... ;p
Dostałem do komputera LINUX firmy Linpus wersja 9,2 Bundle Version.
jaki system, a to dobre pytanie bo nie pamietam ,ale wiem, że stworzyłem jedną partycje własnie pod LINUX-a.
yampress napisał/a:
jeżeli reaguje to podaj kod błedu który wyrzuca grub
gdzie po GRUB migają te wlasnie znaki
I jeżeli chodzi o działanie sprzetu to bez zarzutu chodził na win XP ale tylko 30 dni
Dlatego chce sie pozbyc tego badziewa i zanstalować WIN XP.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2006-11-23, 20:19
Dziekuje wszystkim za pomoc w tej nietypowej lub co dla niektórych typowej sprawie, ale udało mi sie pokonać LINUX-a . Sprawiłem sobie przejściowke do dysku i formata zrobiłem Wystarczyło WIN-a Xp zaistalować i po bólu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum