R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Moje strony www
Autor Wiadomość
MAR-COM 
Wieluniaczek

Piwa: 7/1
Wysłany: 2006-01-22, 15:23   

Ferbik bardzo fajne strony robisz ;) oby tak dalej ...

www.destylarka.com
Urządzenia do produkcji wody destylowanej.
Postaw piwo autorowi tego posta

drybl4s^
[Usunięty]

Wysłany: 2006-01-23, 11:06   

gj :) całkiem fajne te www :P

Skuti 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2006-02-10, 14:43   

a ja sobie zajrzałem na fotogalerie (numerek 15 na liście) jak dla mnie extra !! chciałbym potrafić takie stronki tworzyć (chciałbym nie chce - a to duża różnica jak dla mnie) tak trzymać

tONic 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2006-02-10, 16:31   

Ferbik - nie bede sie rozpisywal, bo znasz moje zdanie... i wiesz, ze zawsze krytyczne uwagi (jesli sa) pojawiaja sie z mojej strony...:) byle bys mnie kiedys za to bejzbolem nie potraktowal :) pozdro...

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2006-02-10, 16:33   

tONic, nie przesadzaj :) Bardzo cenię Twoje zdanie tylko nie wszystko da się tak zrobić jakby się chciało :)

A oto kolejny projekcik stronki dla firmy produkującej tablice korkowe:

http://www.phot-graph.com/klienci/tablice/index.html

tONic 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2006-02-13, 08:52   

uffff - czyli moge juz bez ochrony chodzic? :) wiem, wiem Ferbiku, ze nie wszystko da sie zrobic, wiem tez jacy potrafia byc klienci :)

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2006-02-23, 08:18   

Air Vision - strona o fotografii lotniczej i nie tylko :) (Na ukończeniu)

Malinka 
WIELUNIAK
GrzEczNa DZieWczYnKa

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2006-02-23, 17:13   

Bardzo fajne gratuluje talentu.... :P ja bym chyba tak nie potrafiła .. :P i nie mam takich talentów... :P jestem pod wrażeniem a obejrzałam dokładnie...nie moge wybrać jednej bo wszystkie sa ok....a co zdo postępów to widać różnice...brniesz do przodu..i bardzo dobrze masz jakiś cel a cel jest najważniejszy w życiu.. :lol:

kampos 
Czytał o Wieluniu

Wysłany: 2006-03-04, 15:29   Sugestia.

Hej

Bardzo podobają mi się Twoje strony, ale pod kątem wyglądu, grafiki. Gratuluje.

Ale...
Z technicznego punktu widzenia, odbieram je jednak nieco inaczej.
Dla przykładu, widziałem u Ciebie bardzo dużo znaczników i atrybutów formatowania, zdziwiło mnie też jednoczesne użycie atrybutów style w ramach tagów html i jednocześnie w tych samych tagach dodatkowe znaczniki formatujące. Po co to?!?

Organizacja W3C zaleca w ogóle odejście od uznanych za przestarzałe, znaczników i atrybutów formatujących na rzecz styli css. Zresztą można się spodziewać, że przestarzałe znaczniki html będą wypadać z kolejnych wersji przeglądarek, co już się częściowo stało.

Jednym słowem wracamy do początkowego założenia html’a, bo został stworzony tylko do opisu danych, a nie ich formatowania. Dopiero potem ktoś wymyślił, żeby zmienić istotę tego języka i dodać np. font czy b albo jakieś dodatkowe atrybuty jak bgcolor.
Sprawdziłem, że wersja html 4.01 (grudzień 1999) rekomenduje wyrzucenie znaczników i atrybutów formatowania, bo po są arkusze stylów.

Moja sugestia, że zdecydowanie bardziej opłaca się formatować dokumenty przy pomocy css, z powodów, które przytoczyłem oraz z wielu innych powodów, tj. możliwości wykorzystania klas selektorów, dziedziczenia klas i innych mechanizmów

Być może masz jakieś swoje argumenty, że używasz przestarzałych technik, niektórzy powołują się(czego osobiście nie rozumiem) na zgodność z przeglądarkami........

Pozdrawiam Serdecznie – Kampos

Karzełek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Piwa: 1/7
Wysłany: 2006-03-04, 18:54   

:shock: A teraz po Polsku proszę :P :D

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2006-03-04, 19:16   

Kampos, czy uważasz że moje strony źle są interpretowane przez inne przeglądarki? Pójdę dalej: czy chodzą przez to co piszesz dużo wolniej ? :)

kampos 
Czytał o Wieluniu

Wysłany: 2006-03-04, 22:20   

Ferbik napisał/a:
Czekam na ewentualne uwagi i oceny.

To była moja uwaga, na zasadzie przyjaznej wymiany opinii. Cenne jest wymienić doświadczenia i argumenty.

Cytat:
czy uważasz że moje strony źle są interpretowane przez inne przeglądarki?

Tak. Istnieje realne ryzyko tego. Chociaż twórcy przeglądarek jak na razie w miarę dbają o zgodność ze starszymi formatami. Jeszcze jest kwestia DOCTYPE, ale o tym troche niżej.

Cytat:
czy chodzą przez to co piszesz dużo wolniej ?

Sądzę, że w tych konkretnych przypadkach Twoich stron czas generowania strony ze znacznikami i atrybutami, a stronny z css jest tak zbliżony, że różnice nie mają znaczenia.

Te dwa potencjalne problemy, to ewentualna konsekwencja tego, o co mi chodziło. Chodziło mi o obowiązujące standardy. Standardy są po to, żeby ich przestrzegać. To one zapewniają poprawność strukturalna dokumentu obecnie i na przyszłość. Żeby wszystko grało.

Nie zauważyłem na Twoich stronach DOCTYPE, czyli wskazania na wersje używanego HTML’a. Może zwyczajnie przeoczyłem. Ale jeśli tak jest, to naprawdę nie wiadomo, co można do kodu wnieść.

Być może znasz to. W3C udostępnia program walidacji dokumentów, dostępny jest pod adresem http://validator.w3.org/ . Można go polecić każdemu twórcy stron www.

Ja naprawdę nie przekreślam Twoich stron, są OKEJ, ale z moimi zastrzeżeniami; a pod kątem wizualnym bardzo, bardzo dobre. Jestem po prostu zwolennikiem konstruktywnej wymiany opinii, to naprawdę przynosi owoce. Może Ty posiadasz jakieś argumenty, przemawiające za Twoimi rozwiązaniami, chętnie bym je poznał, ale jak narazie w żadnym wypadku nie użył, bo wydawają mi się do końca niepoprawne. Cóż, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie...

Pozdrawiam!

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2006-03-05, 00:02   

Kampos, dziękuję Ci za szczere podejście do tematu. Jeśli chodzi o głębszą dyskusję, to muszę znależć czas, żeby napisać coś bardziej konstruktywnego z mojej strony. Jeśli chodzi o moją pracę, zawsze staram się robić rzeczy, które są funkcjonalne dla wszystkich a przynajmniej dla większości. Ostatnio zresztą mało robię w czystym HTML na rzecz technologii Flash (pod potrzeby klienta oczywiście) i też dlatego nie ma tam większych kombinacji w kodzie. Ale powtarzam: napiszę coś więcej jak znajdę trochę czasu, bo ostatnio jestem zawalony robotą.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi