R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: red
2008-02-01, 03:23
Po co iść na studia
Autor Wiadomość
stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 6/3
Wysłany: 2007-05-26, 18:56   

glizda napisał/a:
Znam osoby, które nie poszły na studia a też dobrze dawają sobie radę w życiu, mają dobrą pracę.

Zgadzam się - nie ważne co się robi, ważne aby robić to dobrze, a Ci którzy są najlepsi mają i pracę i dobrze zarabiają.

Choć z drugiej strony muszę powiedzieć, że to trochę irytujące gdy pracownik budowlany albo kierowca TIR-a zarabia więcej niż osoba po studiach.
Postaw piwo autorowi tego posta

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2007-05-27, 07:37   

Mateusz napisał/a:
ale nie zamierzam okradać ludzi, ani mówić im to, co chcieliby usłyszeć - kłamać. A sam kierunek politologia chyba na tym polega.

politologia to jednak coś innego niż bycie politykiem

Mateusz napisał/a:
Bo żeby być politykiem należy znać się(ale tak nie jest) na ekonomii, a nie być oszołomem typu Lepper, Kwaśniewski.

Nie ma najmniejszego powodu, żeby każdy polityk miał być ekonomistą. Wystarczy że będzie na tyle inteligentny, żeby odpowiednio dobrać sobie doradców. I żeby potrafił logicznie myśleć i prawidłowo wyciągać wnioski z informacji które są mu dostarczane.

Cytat:
Studia dają, a przynajmniej powinny dawać umiejętność formułowania i rozwiązywania problemów, myślenia syntetycznego i wnioskowania

zgadzam się z panią profesor ;-) Tylko że pewnie ona myśli że w większości przypadków studia dają tę umiejętność, ale niestety... w większości znanych mi przypadków studia dają tylko wiedzę, która tak naprawdę bez owej umiejętności o której mowa powyżej jest prawie bezużyteczna.

Magduś 
Przyjeżdża na zakupy
Miss Forum 2007

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-05-27, 21:56   

Ja poszłam na studia, o których myślałam ładnych parę lat i mimo, że często siedząc po nocach i ucząc się, przeklinam uczelnię, studia, siebie, to mam ze zdobytej wiedzy wielką satysfakcję.

I mam nadzieję, że po studiach będę dobra w swoim fachu, bo to mnie po prostu interesuje. :wink:

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2007-05-28, 23:57   

A ja poszedłem na studia bo cos trzeba było ze soba zrobic po liceum. W sumie teraz nie pracuje w swoim zawodzie (jeszcze co prawda do końca nie zdobytym, ale może kiedys...

Mateusz napisał/a:
Sam po ukończeniu gimnazjum przez chwilę myślałem sobie, że pójdę na adwokata bo miałem 6 z historii. Dopiero później sobie uzmysłowiłem że trzeba mieć pieniądze na aplikacje(100tys zł) albo znajomości(czyt. wujka prawnika).

Nie wiem skąd te wyliczenia - aplikacje pozasądowe (notarialna, adwokacka, radcowska) kosztuja w tej chwili ok. 3600 zł rocznie * 3,5 roku = 12.600 zł. Koszt roczny jest zatem zblizony do kosztów studiów. A opinie o wujkach prawnikach to w dużej mierze mit powtarzany przez osoby które sie nie dostały na aplikacje. Znam ludzi bez koneksji które zostały prawnikami i dzieci prawników które nie zdały egzaminu na aplikacje.
Chociaz swego czasu znajomości mogły sie przydać.
Zawsze pozostaja jeszcze aplikacje sądowa i prokuratorska :roll:

akirus 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2007-05-29, 16:03   

życzę wszystkim, którzy idą dopiero na studia żeby ten papier sie im przydał i pracowali w swoim zawodzie bo jest wielu takich co studia skończyli i pracy nie maja albo pracują w innej branży

mnie się poszczęsciło i robię to co lubie żeby tylko jeszcze płacili jak komuś z dyplomem a nie z ulicy :D

Maru 
Mieszka pod Wieluniem
Bywa w Wieluniu

Piwa: 4/4
Wysłany: 2007-05-29, 19:14   

akirus napisał/a:
mnie się poszczęsciło i robię to co lubie żeby tylko jeszcze płacili jak komuś z dyplomem a nie z ulicy

Schowaj dyplom i zapomnij o nim, nie będzie Ci tak to przeszkadzało. Albo strajk- to teraz modne.

Lesiu 
Wieluniaczek

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-05-29, 21:19   

stanmarc napisał/a:
nie ważne co się robi, ważne aby robić to dobrze, a Ci którzy są najlepsi mają i pracę i dobrze zarabiają.

stanmarc, widzisz, ja poszedłem na studia i nie wiem czy pójde po nich do pracy, ale wiem jedno, ze w tej chwili jestem zadowolony z pracy, która mam, a studia zacząłem i chce skończyć nie zaleznie czy mi sie przydają czy nie .

akirus 

Wysłany: 2007-05-30, 14:04   

jak wzyscy wyjedziemy do Holandii na jabłka to nam dyplomy nie potrzebne :twisted:

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2007-05-30, 17:05   

akirus

Jakie masz wybujałe marzenia i plany na przyszłość. Chociaż lepiej za młodu robić fizycznie, niż mając 40 lat i pracować w polu.

[ Dodano: 2007-05-30, 18:10 ]
Swoją drogą zbieranie jabłek, to chyba nie jest szczyt twoich możliwości i chęci?? Są znacznie lepiej płatne prace fizyczne...

akirus 

Wysłany: 2007-05-30, 18:41   

Mateusz ja to po prostu z obserwacji, widzę ilu ludzi decyduje sie na prace fizyczną za granicą niż w Polsce

ja swoją pracę już mam i lubie

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2007-05-30, 20:40   

akirus napisał/a:
ja swoją pracę już mam i lubie

Tak samo jak ja :)

Marzyło mi sie coś innego, studiowałam jeszcze coś innego i pracuje zupełnie w innej branży :) ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Lubie swoją pracę :)

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 6/3
Wysłany: 2007-05-30, 21:29   

Lesiu napisał/a:
stanmarc, widzisz, ja poszedłem na studia i nie wiem czy pójde po nich do pracy, ale wiem jedno, ze w tej chwili jestem zadowolony z pracy, która mam, a studia zacząłem i chce skończyć nie zaleznie czy mi sie przydają czy nie .

Cóż, Lesiu myślę, że dyplom chyba jeszcze nikomu nie zaszkodził. Nawet jeśli z jakichś przyczyn musi leżeć w szufladzie to nigdy nie wiadomo kiedy się przyda.
Kończąc studia zastanawiałem się gdzie będę pracował i liczyłem się z tym że z przyczyn "ekonomicznych" będę musiał podjąć pracę nie związaną z moim kierunkiem studiów. Na szczęście jakoś się ułożyło ;)

maniekl 
Przyjeżdża na zakupy
Dopiero zaczynam

Wysłany: 2007-05-31, 09:41   

Tak piszecie robie to , studiowałem tamto, chciałem jeszcze cos innego...a może napiszecie dokładniej o co chodzi, ja jestem młody i może sie dowiem czegoś więcej jak wygląda "praca w wyuczonym zawodzie" i poznam lepiej rynek pracy :grin:

akirus 

Wysłany: 2007-05-31, 17:52   

heh no cóż maniekl jakby ci to wytłumaczyć :to jakbyś uczył sie w klasie humanistycznej, zdawał matematykę a na studia poszedł na awf ;)

zap 
Dojeżdża PKSem
Pior

Wysłany: 2007-05-31, 23:17   

akirus napisał/a:
to jakbyś uczył sie w klasie humanistycznej, zdawał matematykę a na studia poszedł na awf

I dobrze się przy tym bawił bo studia to nie tylko nauka :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi