A co do przelotu to nie będę polemizował ale znajdź proszę połączenie Polska - Mediolan dla 1 osoby w tym roku kalendarzowym poniżej 600zł
No przecież za 200zł na osobę płaciłem, więc nie wiem czemu tak drogo? Chyba, że lubisz LOTEM
Administrator napisał/a:
Ferbik piszesz tak jak byś nigdy działalności nie prowadził. Owszem wyszło Cię taniej bo liczyłeś tyko paliwo. Tymczasem przewoźnik musi uwzględnić poza paliwem inne koszty - serwis samochodu, wymianę opon, klocków, tarcz, ubezpieczenie, koncesje, podatki, płace pracowników, ZUS, amortyzację samochodu, trzeba zarobić też na następny samochód i wreszcie coś na tym zarobić.
Ale bez przesady, że po takim kursie trzeba wymieniać klocki, opony itd Przecież w przeciągu roku to jest sprawa groszowa w przełożeniu na ilość kursów.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-05-06, 11:38
Ferbik takich cen nie ma - za 200zł nie dolecisz do Mediolanu i z powrotem - owszem mogła być to jakaś super, hiper promocja przez kilka dni.
Wizzair nie lata już do Mediolanu więc sprawdziłem Kraków-Rzym w Październiku czyli poza sezonem i z duuuużym wyprzedzeniem (jest najtaniej).
I co?
Cena bez podatków w 1 stronę to 170-469zł w zależności od dnia. Do tego dochodzą podatki i opłaty 100zł w każdą stronę co daje razem za lot w tą i z powrotem minimum 600zł (zależy od konkretnych dni). Jak trafisz nie te dni co trzeba to ponad 1000zł. Oczywiście wszystko dla 1 osoby.
Ferbik takich cen nie ma - za 200zł nie dolecisz do Mediolanu i z powrotem - owszem mogła być to jakaś super, hiper promocja przez kilka dni.
Bzdura
Proszę:
Podróż tam
KTW >> BGY (Web)
1 Osoba dorosła @ 19 PLN 19 PLN
Podatki / Opłaty [szczegółowe informacje] 95 PLN
Podróż z powrotem
BGY >> KTW (Web)
1 Osoba dorosła @ 19 PLN 19 PLN
Podatki / Opłaty [szczegółowe informacje] 101 PLN
Cena bez opłaty manipulacyjnej 234 PLN
Przykładowy lot w dwie strony do Mediolanu. Z opłatami manipulacyjnymi wyjdzie maksymalnie 400zł. Jakbyś nie wiedział lotnisko znajduje się w Bergamo, tak samo jak lotnisko nie znajduje się w samych Katowicach tylko w Pyrzowicach
Proszę bardzo www.wizzair.com Kurde Dray leciałem teraz w maju do Włoch i nie było znaczenia czy 1 czy 5 osób. Za każdą tyle samo zapłaciliśmy Znaleźliśmy jeszcze taniej ale już kupiliśmy bilety - za 5 osób 900zł.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-05-06, 14:48
Najtańsze co było dostępne około 20 maja to 39 przelot + opłaty 95
Powrót po tygodniu najtaniej 59 + 101 opłaty
Do tego dochodzi opłata manipulacyjna za każdą osobę po 15zł za lot w każdą stronę.
Wychodzi około 325zł - w sumie i tak tanio ale to są ceny przy wyborze najtańszych terminów do których nie zawsze można się dopasować. Podróż w innych dniach może kosztować nawet kilkaset zł więcej.
Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 15 Cze 2006 Posty: 503 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-05-06, 15:21
O cenie
Podróż tam
KTW >> BGY (Web)
1 Osoba dorosła @ 2 PLN 2 PLN
Podatki / Opłaty [szczegółowe informacje] 95 PLN
Podróż z powrotem
BGY >> KTW (Web)
1 Osoba dorosła @ 2 PLN 2 PLN
Podatki / Opłaty [szczegółowe informacje] 101 PLN
Wysłany: 2008-05-06, 15:49
Loty po 2 zł były zajęte w maju. I tak jak wspomniałem trzeba się dostosować do tych najtańszych terminów, niestety nie zawsze tak się da. Standardowe zagranie - kilka lotów w miesiącu za 2 zł a reszta po wyższej cenie (czasem 40, 80, 200 czy 300). Ogólnie wychodzą na swoje.
Może nie w temacie ale w kwestii treści dyskusji:
Ferbik - nie możesz oczekiwać od prywatnego przewoźnika, że będzie woził Cie tylko po kosztach paliwa. Ja niedawno zawoziłem kilka razy znajomych na lotnisko w Pyrzowicach i brałem za to 100 zł za kurs. Po odliczeniu kosztów paliwa zostawałao mi na fajki (gdybym palił). Paradoksalnie za bilet lotniczy do Anglii znajomi płacili niewiele więcej niż za mój kurs na lotnisko (od osoby).
Ferbik napisał/a:
Przeliczmy: 120km x 2 (bo powrót też liczy, chociaż wraca pusty) = 240km x 1.3zł = 312zł.
Trudno żeby nie liczył za kilometry które musi przejechac...
Ferbik napisał/a:
Dwa kursy to jest 624zł. Porównawczo za bilety lotnicze z Katowic do Włoch i z powrotem - Mediolan Bergamo zapłaciłem za 3 osoby niecałe 600zł.
Ale dlaczego porównujesz cała opłate za kurs busem z ceną tylko trzech biletów? Trzy osoby zabrały by sie w zwykła osobówke a nie w busa i wtedy zapłaciłbyś dużo mniej. A o ile dobrze pamiętam to szukałeś transportu dla 5 osób. A więc 5 biletów lotniczych to już ok. 1000 zł vs 624 zł za busa. To już tak źle nie wygląda...
Ferbik - nie możesz oczekiwać od prywatnego przewoźnika, że będzie woził Cie tylko po kosztach paliwa.
Nie oczekuję Tylko porównałem, że za połowę tego co miałbym zapłacić prywatnemu przewoźnikowi to zrobię 4 kursy. Powtarzam: za połowę!
red napisał/a:
5 biletów lotniczych to już ok. 1000 zł vs 624 zł za busa.
Tak. Zgadza się. 1,20 h lotu 1200km vs. prawie 2h jazdy autem 120km Widzisz różnicę? Ja płacę za całego busa. Dlaczego nie od osoby? Bus powiedzmy na 15 osób a jedzie w nim 6 osób? Za powietrze jak widać trzeba zapłacić więcej niż za osobę
Czy porównywanie takich kosztów ma jakikolwiek sens? Jeżeli już, to usługę BUSem "na życzenie", powinno się porównać się z jego odpowiednikiem w transporcie lotniczym - czyli charterem. Wtedy gwarantuje, że odpowiednie proporcje będą zachowane.
Czy porównywanie takich kosztów ma jakikolwiek sens? Jeżeli już, to usługę BUSem "na życzenie", powinno się porównać się z jego odpowiednikiem w transporcie lotniczym - czyli charterem. Wtedy gwarantuje, że odpowiednie proporcje będą zachowane.
A porównanie kosztów przewozu normalnym autem? Dokładniej rzecz ujmując: 624zł (koszt przewoźnika) / 100zł na 300km (koszt jazdy prywatnym autem) = niecałe 2000km prywatnym autem. Widać różnicę w przebitce? Ja też jeżdżę autem i nie wierzę, że amortyzacja + paliwo to koszty większe niż 70% przewozu.
Wysłany: 2008-05-07, 16:49
Ferbik sprawdź ile kosztuje np nowy Mercedes Sprinter a później wyobraź sobie że musisz zarobić na taki samochód w ciągu 5 lat bo jeśli nie to pójdziesz na zasiłek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum