R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Akcyza od 19 lipca 2008
Autor Wiadomość
Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-08-07, 20:37   

Vvivvo Ty akceptujesz polskie absurdy a ja nie. To nie jest dziadowanie tylko walka o swoje - w tym kraju się inaczej nie da.
Postaw piwo autorowi tego posta

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2008-08-07, 21:02   

Zmiana przepisów wynika z absurdalnych przypadków, kiedy to ludzie kupowali auta na zachodzie za 5 czy 10 euro, bo dzieki temu płacili niższą akcyze.
Rzeczoznawca nie zrobi wyceny z kosmosu i raczej nie poda mocno zaniżonej wartości auta - to sa zawody zaufania publicznego i żaden rzeczoznawca nie będzie sie podkładał i nie wyceni rocznego mercedesa na 100 euro.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2008-08-07, 21:21   

red, zmiana przepisów może i wynika z tych absurdalnych, jak piszesz, przypadków... Ale te przypadki biorą się z próby obronienia się przed zachłannością urzędników/posłów/rządu. Gdyby nie absurdalna akcyza nikt by nie zaniżał wartości pojazdu... ot i co.

Ostatnio w Gazecie Prawnej była notka o planach wprowadzenia homologacji dla samochodów sprowadzanych spoza UE. Koszt takiej homologacji wg różnych projektów miałby wynosić 5-10 tys. złotych. Jaki będzie efekt takiej regulacji? Wszyscy (normalni) będą odprawiać auta w Niemczech, tam je wprowadzać na rynek UE (koszty niewielkie - zdaje się coś koło 200 €) a następnie wwozić do Polski jako niemieckie. Polski budżet straci VAT, cło (bo odprawiając auto w Niemczech daniny te zasilają niemiecki budżet)...

natash 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2008-08-07, 21:28   

Vvivvo się cieszy bo napisał przecież że dostaje część pieniędzy z akcyzy.

W umowie między ludźmi to można wszystko napisać, ale jeśli ktoś wystawia fakturę to musi się z tego dokładnie rozliczyć! Jeśli podważać faktury to z każdego kto prowadzi działalność można zrobić przestępcę.

vvivvo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-07, 21:30   

natash napisał/a:
Vvivvo się cieszy bo napisał przecież że dostaje część pieniędzy z akcyzy.

nie, ja tak nie napisałem.

natash 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2008-08-07, 21:36   

vvivvo napisał/a:

Mnie? Po prostu lubię zarobić więcej. :)

To w takim razie wzrost akcyzy bezpośrednio wiąże się z Twoim wzrostem zarobków.

vvivvo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-07, 21:45   

natash napisał/a:
To w takim razie wzrost akcyzy bezpośrednio wiąże się z Twoim wzrostem zarobków.
dokładnie na to liczę, a co do słów ourson'a i gazety prawnej, to w moim przekonaniu bardziej chodzi mniej więcej o coś takiego, jak na załączonym obrazku i innych producentów, sczególnie tych na wschód od Polski: zaz'a, vaz'a itede.
PS: ktoś wie, co to jest na tym załączonym obrazku?

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-08-07, 22:35   

Jakiś badziew na bazie Punto II :D

Red naprawdę nie ma problemu z załatwieniem odpowiedniej wyceny przez rzeczoznawcę.

Tym przepisem sami wbili sobie gwóźdź do trumny. Podejrzewam ze już są przygotowywane zbiorowe pozwy...

vvivvo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-07, 22:44   

Administrator napisał/a:
Jakiś badziew na bazie Punto II
z niewypirdzianymi przez turków siedzeniami :D strzelaj, skąd takie nówki.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-08-07, 23:00   

Wolałbym 15 letnie E34 V8 z wypierdzianymi siedzeniami niż to nowe "coś" z Rumunii czy Indii. I tak pojeździłbym nim dłużej niż przeżyłoby razem 5 tych "samochodów".

Auta w Niemczech nie kupowałem po to by zaoszczędzić, tylko po to, by kupić je w stanie idealnym. Wolę auto z przebiegiem 100,000 po niemieckich autostradach niż auto z 25,000 km po polskich drogach. Za cenę którą dałem w Polsce mógłbym sobie swobodnie wybierać z używek.

Vivvo mam jeszcze takie pytanie bo widzę że jesteś zwolennikiem nowych samochodów.

Przez jaki okres samochód po zakupie jest "NOWY" ??

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2008-08-08, 07:31   

vvivvo, nie ma znaczenia czy ustawodawcy chodzi o nówki sztuki z Indii czy używane z USA. Fakt jest taki, że polscy urzędnicy wymyślili sobie drakońskie opłaty i skutek tego będzie taki, że cały import będzie szedł przez np. Niemcy - przecież importer nowych samochodów z Indii bez problemu ściągnie samochody do Niemiec, tam je wprowadzi na rynek i sprowadzi do Polski.

vvivvo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-09, 16:32   

Administrator napisał/a:
Przez jaki okres samochód po zakupie jest "NOWY" ??

zapraszam do salonu, jakiegokolwiek, może być nawet na Aleksandrowskiej w Łodzi, bo bywasz w tym mieście. Tam uzyskasz odpowiedź na nurtujące Ciebie pytanie.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-08-14, 23:45   

W Łodzi nie bywam tylko mieszkam od kilku lat. Salon Tłokińskiego znam bardzo dobrze - serwisuję swoje BMki na oryginalnych częściach więc często u nich jestem. Poza tym mój kolega ze studiów pracował tam dość długo, a kierownik serwisu od Tłokińskiego dorabia w prywatnym warsztacie elektronicznym (specjalizacja BMW) na Rzgowskiej 44 z którego korzystam. Pomimo tej wiedzy nadal nie wiem przez jaki okres od zakupu samochód pozostaje "nowy".

VViVVo nie każdy musi być fanem nowych samochodów. Jeden lubi oldtimery, inny nowe plastykowe japońskie samochodziki. Mógłbym kupić nową 3kę tylko po co mi to? Jeżdżę 7 letnią 5ką z dużym benzynowym silnikiem i wyposażeniem o jakim właściciele nowych samochodów klasy średniej mogą tylko pomarzyć. Za każdym razem kiedy jadę innym samochodem umacniam się w przekonaniu, że dokonałem słusznego wyboru.

Auto o którym pisałem wcześniej kupiłem dla żony- samochód ma 3,5 roku i 100,000 przebiegu, kupiony i serwisowany w ASO BMW od którego go wziąłem, miał 1 właściciela. W programie BMW Premium Select każdy klient na używany samochód otrzymuje:

- badane Tüv/Au (badanie techniczne - niemiecki "przegląd")
- Generalna Inspekcja
- gwarancja Euro Plus
- Rejestracja (załatwienie tablic , pokrycie kosztów ubezpieczenia tablic celnych itd)
- 24 mc-servis Olejowy Gratis
- kwiaty
- zatankowany do pełna samochód

Ile firm oferuje nawet na nowy samochód tak bogaty pakiet dodatków?

Początkowa koncepcja było tylko i wyłącznie jedna - nowe Suzuki Swift. Mnie średno się ta koncepcja podobała, ale powiedziałem trudno - jeśli chce to proszę bardzo. Wystarczyła 1 wizyta w salonie i dosłownie chwila spędzona w tym samochodzie. Żona za plecami sprzedawcy po dosłownie 2 minutach powiedziała, że woli używane BMW (tandetne materiały, "krzesła" zamiast siedzeń, nie wspominając już o wrażeniach z jazdy. Z grzeczności obejrzeliśmy dokładnie ten samochód i wysłuchaliśmy opinii pracownika salonu. Niestety nie zmieniło to jej stosunku do tego auta.

Jeśli słowa "nowy samochód" robią na Tobie takie duże wrażenie to ja nie będę tego kwestionował. Nie wmawiaj tylko innym, że używany samochód to zło. Kupując używane samochód należy tylko pamiętać, że ostatnią rzeczą jaką należy się kierować to cena.

Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2008-08-15, 06:37   

Samochód nowy to taki, którego zakupu dokonujemy np. w salonie sprzedaży i który od momentu wyprodukowania nie był eksploatowany.
Ile pozostaje ów samochód nowym, cóż wg. mnie od momentu wyjazdu z salonu, spokojnie już można go uznać za używany, nawet jego cena w tym samym czasie spada pewnie o 30% wartości.
Natomiast ważnym jest fakt, iż dla nas samych ten samochód będzie określanym mianem nowy, pewnie jeszcze przez kilka bądź kilkanaście ładnych tygodni, może miesięcy. :)

basteks 
Ma stragan na targu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2008-08-15, 10:06   

Za nowy uznaje się wg polskiego prawa samochód o przebiegu do 6000 km i wieku do pół roku - rejestracja.

Odpowiedz do tematu